Vyrui, bandžiusiam suvaldyti čiaudulį, plyšo trachėja: istorija, kurią turėtų įsiminti kiekvienas | KaunoDiena.lt

VYRUI, BANDŽIUSIAM SUVALDYTI ČIAUDULĮ, PLYŠO TRACHĖJA: ISTORIJA, KURIĄ TURĖTŲ ĮSIMINTI KIEKVIENAS

Dauguma žmonių nesureikšmina tokių savaime suprantamų kūno refleksų kaip čiaudulys. Tačiau čiaudėjimo metu vykstantys procesai žmogui, bandančiam slopinti čiaudulį, gali sukelti rimtą pavojų.  

Kiekvienas yra bent kartą bandęs sulaikyti kylantį čiaudulį. Vieni tai daro dėl to, kad to reikalauja etiketas, kiti – paisydami higienos. Tačiau Jungtinėje Karalystėje neseniai nutiko įvykis, kuris verčia suklusti. Anglijos gydytojai susidūrė su retu atveju: trisdešimtmečio vyro trachėja plyšo dėl to, kad jis bandė slopinti čiaudulį. Šį atvejį aprašė gizmodo.com.

Trachėja – tai vamzdelis, kuriuo oras patenka į plaučius. Paprastai jis būna gana stiprus. Tačiau šio vyro atveju, kai čiaudėdamas jis užspaudė nosį ir užčiaupė burną, susidarė per didelis spaudimas. Tai tas pats, kas užkimšti baliono antgalį jam pučiantis – oras turi kažkur išeiti. Trisdešimtmečio atveju oro srovė pramušė skylę trachėjoje.

Trachėja taip sužalota gali būti dėl nelaimingo atsitikimo arba atliekant medicinines procedūras, o ne čiaudint. Gydytojai pamatė žaizdą trachėjoje tuomet, kai vyras atvyko į skubios pagalbos skyrių dėl stipraus skausmo kaklo srityje. Atlikus kompiuterinę tomografiją (KT) ir magnetinio rezonanso tomografiją (MRT), paaiškėjo tikroji skausmo priežastis.

Laimei, ši istorija turi laimingą pabaigą. Vyrui neprireikė operacijos. Šįkart užteko vaistų nuo skausmo, vaistų nuo alergijos ir kelių dienų gydytojų priežiūros ligoninėje. Po penkių savaičių žmogus visiškai pasveiko. Gydytojai jam griežtai uždraudė slopinti čiaudulį.

Šis atvejis yra pirmas tokio pobūdžio, tačiau tai – ne vienintelė su čiauduliu susijusi trauma. Yra žinoma atvejų, kai žmonėms dėl sulaikyto čiaudulio lūžo šonkauliai, plyšo ausų būgneliai, trūko smegenų kraujagyslės. Tokie atvejai – itin reti, tačiau jie primena svarbią taisyklę: čiaudulys yra galingas, natūralus refleksas, todėl žmogus neturėtų jo slopinti.

Ką daryti, užuot bandžius sulaikyti čiaudulį? Geriausia būtų įprasti čiaudėti kultūringai. Jei nerimaujate, kad paskleisite mikrobus, čiaudėkite prisidengdami alkūne, o ne delnu. Taip parodysite pagarbą aplinkiniams.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ALKOHOLIKAS

Tam ''h'', kam tas unitazas, dabar madoje kelnės , kur klynas nutysęs iki kulnų , o tas padaryta tam , kad PAMPERSŲ VISĄ MAIŠĄ PRISIKRAUTUM .

ALGIRDAS.

Komentatoriai , nu ir durni jūs , tai ne žmogaus įnoris ,O DIEVO DOVANA .

H

Svarbiausia prieš čiaudant suspėti ant unitazo, o jei 33-is užpuolė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS