Norintiems papildomai užsidirbti – eksperto patarimas | KaunoDiena.lt

NORINTIEMS PAPILDOMAI UŽSIDIRBTI – EKSPERTO PATARIMAS

  • 5

Banko „Citadele“ atliktas tyrimas rodo, kad žiemą kone pusė tyrime dalyvavusių žmonių sakė norintys gauti papildomų pajamų. Ir nenuostabu, nes ir kainos pakilusios, ir šventės ant nosies. Tikrai papildomų pajamų visiems reikia. Ką svarbu žinoti ir ką dar atskleidė turimas, LNK žurnalistė kalbėjosi su banko „Citadele“ atstove Rūta Ežerskiene. 

– Jūsų tyrimas parodė, kad kone pusė apklaustųjų norėtų papildomų pajamų. Ką dar jis atskleidė?

– „Citadele“ banko užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad išaugus maisto ir energijos kainoms, dauguma Lietuvos gyventojų, beveik pusė, tvirtino ieškantys papildomų pajamų. Tos papildomos pajamos, kaip sakė respondentai, gali būti skirtingos. Keletas procentų teigė, kad norėtų prisiimti papildomų atsakomybių esamam darbe ir dėl to gauti padidintą atlygį. Dalis respondentų sakė, kad galėtų dirbti laisvadieniais arba ilgesnes darbo valandas taip papildomai užsidirbdami. Taip pat keletas procentų pažymėjo, kad galėtų gauti atsitiktines papildomas pajamas ir taip pasididinti savo pajamų krepšelį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Labai įvairūs sprendimai norinčiųjų papildomai užsidirbti. Kas nors galbūt net pardavinės asmeninius daiktus. O kokio amžiaus žmonių grupės bei kokios lyties labiau ieško papildomų pajamų?

– Nėra didelio skirtumo tarp vyrų ar moterų, visų atsakymai labai panašūs. Tačiau tarp norinčiųjų papildomai prisidurti prie algos dominuoja 18–39 metų amžiaus respondentai.

– Ar tie žmonės tik norėtų, ar realiai ieško ir randa būdų, kaip užsidirbti papildomai?

– Manau, labai teigiama ir sveikintina iniciatyva, kad Lietuvos gyventojai nelaukia, kol pinigai jiems nukris iš dangaus, o patys ima vadeles į savo rankas sugalvodami įvairių alternatyvų. Žinoma, pasiseks skirtingai. Norėčiau patarti atkreipti dėmesį, kad didinant darbo valandas ar prisiimant papildomą atsakomybę, yra rizika dėl fizinės ir psichinės sveikatos, kuri mums irgi labai svarbi. Kita vertus, prieš priimant bet kokį sprendimą pirmiausiai reikėtų peržiūrėti savo išlaidas. Galbūt galima kai ko atsisakyti, ypač nebūtinųjų išlaidų, ir taip spręsti šį klausimą. Taip pat vertėtų pagalvoti apie pasyvias pajamas. Galbūt nebūtina parduoti vieną ar kitą daiktą, galbūt jį galima išnuomoti ir taip atitinkamai užsitikrinti pajamas. Iš kitos pusės, pajamų diversifikavimas ir gavimas jų iš skirtingų šaltinių suteikia saugumo jausmą. Ir reikėtų nepamiršti apie alternatyvas.

Prieš priimant bet kokį sprendimą pirmiausiai reikėtų peržiūrėti savo išlaidas. Galbūt galima kai ko atsisakyti.

 – Pavyzdžiui, kokias?

– Tokias kaip pasyvios pajamos ir investavimas ilgalaikėje perspektyvoje. Konkrečios sumos gyventojai neįvardijo, tačiau jiems svarbu, kad jie galėtų patenkinti savo būtinuosius poreikius nemažinant gyvenimo kokybės. Dar svarbu nepamiršti, kad pajamas mes galime užsidirbti ir iš kitų papildomų veiklų. Galbūt kažkas gali kažką pagaminti, numegzti, iškepti ir tuo pačiu neįsikinkyti į tą papildomą stresą, kuris, ką parodė ir pandemija, nėra teigiamas veiksnys mūsų emocinei ir fizinei sveikatai. Lygiai taip pat ir dabar. Pandemija dar parodė, kad žmonės taupydami ir peržiūrėdami savo išlaidas, ateityje tuos pinigus gali išleisti būtinosioms išlaidoms.

– Ypač tai aktualu prieš žiemos sezoną, kai dabar ir šildymas brangus, ir kainos didelės, ir šventinis laikotarpis. Bet ar tik šiuo laikotarpiu suintensyvėja noras užsidirbti papildomų pajamų?

– Iš tiesų teisingai planuojant savo finansus, reikėtų nuolat, visus metus grįžti prie tų klausimų, persižiūrėti savo išlaidas, ar jos būtinos. Lygiai taip pat – ir pajamas: kiek man reikia, kiek man užteks, ką galiu daryti papildomai. Žinoma, ne tik infliacija, padidėjusios kainos, bet ir šventinis periodas labiau skatina ieškoti papildomų pajamų, nes visi nori nupirkti ir dovanų, ir stalą šventinį paruošti. Todėl visada reikėtų planuoti, atsidėti, investuoti tam, kad ateityje tas poreikis būtų daug mažesnis.

– Koks būtų jūsų linkėjimas ar patarimas tiems, kurie paskutinę minutę ieškos dovanų?

– Šiais metais norėčiau visiems palinkėti, kad pasidarytų sau dovaną – susitiktų su savo draugais, artimaisiais, nes vis dėlto didžiausia dovana yra buvimas kartu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Reikia sutvarkyti

apmokejima uz darba,o ne siulyti papildoma varga!

Blin

Kokių, bliamba, "nebūtinųjų išlaidų" šikspertas siūlo atsisakyti? Kai visus pinigus suėda siautėjantys energetikai ir vis nauji valdžios išradinėjami mokesčiai? Gerai, jei dar šiokiam tokiam paėdimui lieka... Ir ką išnuomoti? Paskutinius šiltus batus? Šposininkai tie ekspertai...

geda

Vel LNK žurnalistų per tv matytas straipsnis? Kam prenumeruoti laikraštį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS