Vertybinių popierių prekybos užkulisiai: kas pučia akcijų kainas? | KaunoDiena.lt

VERTYBINIŲ POPIERIŲ PREKYBOS UŽKULISIAI: KAS PUČIA AKCIJŲ KAINAS?

Vertybinių popierių prekybą griežtai reglamentuoja įstatymai, tačiau žaisti ne pagal taisykles rizikuoja net ir garsiausi šios veiklos žinovai. Jie suvokia, kad greičiausiai liks nenubausti, nes įrodyti tokius nusikaltimus yra labai sunku.

Vertybinių popierių prekybą griežtai reglamentuoja įstatymai, tačiau žaisti ne pagal taisykles rizikuoja net ir garsiausi šios veiklos žinovai. Jie suvokia, kad greičiausiai liks nenubausti, nes įrodyti tokius nusikaltimus yra labai sunku.

Teisme – žinomas žaidėjas

"Apie tai nesutiko pasakoti nė vienas kolega, nepasakosiu ir aš. Prikalbėsime, o vėliau eisime į teismą dėl šmeižto", – paprašytas papasakoti apie prekybos akcijomis užkulisius, dienraščiui sakė tokia veikla daug metų aktyviai besidomintis verslininkas Gintaras (pašnekovo pavardė redakcijai žinoma).

Akcijų kainos vertybinių popierių biržose priklauso nuo daugybės faktorių. Vertė gali drastiškai kristi arba kilti pasikeitus net menkiausiai aplinkybei, o daugiausia vertybinių popierių biržose gali uždirbti tie, kurie žino daugiau už kitus. Už prekybą naudojantis viešai neatskleista informacija numatyta baudžiamoji atsakomybė, tačiau toks nusikaltimas yra labai sunkiai įrodomas.

"Sėdėdamas bare išgirdęs prie gretimo stalo sėdinčiųjų kalbas, kad didžiausia Lietuvos įmonė surado naujų rinkų, bet apie tai dar niekas nežino, gali prisipirkti tos įmonės akcijų ir greitai praturtėti. O kas įrodys, kad tu žinojai daugiau už kitus, kas įrodys, kad tas prie kito staliuko sėdėjęs žmogus kažkam išplepėjo paslaptį?" – kalbėjo Gintaras.
Jo žodžius patvirtino prekybą vertybiniais popieriais stebintis Lietuvos bankas – iki teismo nukeliauja retas toks atvejis.

Išimtis – Vilniaus apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjamos dvi bylos, kuriose didelės baudos gresia bendrovės "Orion Securities" darbuotojams Mantui Galiniui ir Kristinai Buteikienei. Už pasinaudojimą neatskleista informacija ir draudimo manipuliuoti rinka pažeidimus "Orion securities" apskaitos skyriaus vertybinių popierių apskaitininkei gresia bauda iki 5 792 eurų. M.Galiniui gali tekti pakloti dar solidesnę sumą – 17 377 eurus, nes finansų makleris jau yra baustas už tą patį pažeidimą.

Bylas svarstantys teisėjai sakė, kad nagrinėjant panašias istorijas praktikos neturi daug. "Man tokia byla į rankas patenka pirmą kartą", – sakė teisėjas Ovidijus Ramanauskas.

Kaina pakilo porą kartų

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nusikalstama schema galėjo būti pradėta braižyti, kai didžiausia nebankine finansų maklerio įmone prisistatanti bendrovė "Orion securities" ėmė organizuoti bendrovių "Baltic Champs Group" ir "Agrowill Group" susijungimą. "Baltic Champs Group" vadovas Kęstutis Juščius viename interviu net yra sakęs, kad sumanymas sujungti bendroves kilo pačios "Orion Securities" iniciatyva.

Vykstant tokios deryboms tarpininkams laikyti liežuvį už dantų nurodo ne tik verslo etika, bet ir Baudžiamasis kodeksas. Tačiau, tyrimo duomenimis, kažkas neišlaikė – "Agrowill Group" akcijų kaina rinkoje ėmė sparčiai kilti likus kone metams iki oficialaus paskelbimo apie sandorį. Iš viso "Agrowill Group" akcijų vertė per kelis mėnesius pakilo daugiau kaip dvigubai.

Sudarant sandorį dalyvavo aukščiausi "Orion Securities" vadovai, tačiau teismo duris dabar varsto tik M.Galinis ir K.Buteikienė. Gali būti, kad teismo nutartį M.Galinis išgirs jau šiandien.

Nei "Baltic Champs Group", nei "Agrowill Group" oficialiai pretenzijų dėl akcijų kainų burbulo išpūtimo niekam nepateikė. Teigiama, kad nei bendrovės, nei jos akcininkai finansiškai nenukentėjo. Kiek vertybinių popierių biržoje besiverčiančių žmonių dėl to prarado pinigų ir kiek uždirbo, nėra žinoma. Tačiau, dienraščio duomenimis, ir M.Galinis, ir su juo kartu prieš kainos kilimą "Agrowill Group" akcijų prisipirkę finansų rinkų žinovai vertybinius popierius išpardavė iškart po "Baltic Champs Group" ir "Agrowill Group" sandorio paviešinimo.

Dangstosi konfidencialumu

"Aš jam perduosiu, kad skambinote, jis jums pats paskambins. Be abejo, pakomentuosime bylą, nes ji labai įdomi tuo, kad Lietuvos bankui gresia baudžiamoji atsakomybė, nes dėl banko kaltės buvo nutekinti asmens duomenys", – dienraščiui sakė M.Galinio interesams teisme atstovaujantis advokatas Povilas Gruodis.

Nei M.Galinis, nei advokatas nepaskambino. Iš pradžių bendrauti vengė, o vėliau tą daryti visiškai atsisakė ir "Orion Securities" atstovai, pareiškę, kad į klausimus negali atsakyti, nes rūpinasi savo klientų konfidencialios informacijos išsaugojimu.

"Orion Securities" ir toliau dės visas pastangas saugodama savo klientų konfidencialumą ir visuomet imsis visų būtinų veiksmų, kad grupei patikima klientų informacija išliktų saugi ir būtų atskleidžiama tik įstatymų numatytais atvejais", – laišku atsakė "Orion Securities" vykomasis direktorius Ramūnas Baranauskas.

M.Galinis pagarsėjo prieš šešerius metus, kai buvo išprašytas iš banko "Finasta", kuris nesitaikstė su galimais darbuotojo nusikalstamais veiksmais. Tada Vertybinių popierių komisija pradėjo tyrimą dėl to, kad M.Galinis pasinaudojo viešai neatskleista informacija prekiaujant "Dvarčionių keramikos" akcijomis. Kaip rašyta, už pasinaudojimą nevieša informacija M.Galinis jau yra baustas.

Į klausimą, ar su konfidencialia "Orion Securities" klientų informacija gali susipažinti už tokios informacijos panaudojimą jau bausti įmonės darbuotojai, R.Baranauskas neatsakė.


Komentaras

Vaidas Cibas

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas

Dėl prekybos vertybiniais popieriais pasinaudojant ne vieša informacija per metus pradedami 1–5 tyrimai, dauguma jų nutraukiami dėl įrodymų nepakankamumo ar nesant administracinio teisės pažeidimo sudėties, t. y. nesurinkus pakankamai objektyvių ir subjektyvių duomenų, kurie liudytų apie asmenų padarytus pažeidimus. Pridursiu, kad per metus vidutiniškai nustatoma 5–10 įtartinų atvejų, dėl jų atliekama išsami analizė, bet ne visi jie pasiekia tyrimo stadiją dėl to, kad įtarimai nepasitvirtina.
Jokių papildomų duomenų apie konkrečius atvejus pateikti negalime dėl konfidencialumo ir asmens duomenų apsaugos reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žiniasklaidos užkulisiai

Supratingi gali spėti, kad žurnalistas kokius 3-4 mėn. davė užuominas, kad turi kažkokios informacijos ir ruošia straipsnį. Kai nieks su juo nesusitiko ir nieko nepasiūlė, teko parašyti bet ką. Čia viskas tiesa, kaip ir tai, kad Mantas Galinis išėjo iš darbo 2011 metais. Žurnalistas tą žino, bet nerašo. Kodėl?

jons

ta galini saudyt reikiafffų saudyt banditaf SAUDYT

SUSIJUSIOS NAUJIENOS