Ministerija: atsinaujinančių energijos išteklių plėtra Lietuvoje sparti kaip niekad | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: ATSINAUJINANČIŲ ENERGIJOS IŠTEKLIŲ PLĖTRA LIETUVOJE SPARTI KAIP NIEKAD

  • 2

Valstybės kontrolei pranešus, kad atsinaujinančių energijos išteklių plėtra Lietuvoje galėtų būti greitesnė, Energetikos ministerija teigia, kad ji yra sparčiausia šalies istorijoje.

Ministerija BNS pranešė, kad saulės ir vėjo elektrinėse pagaminamos elektros kiekis per trejus metus išaugo triskart.

„Energetikos ministerija atkreipia dėmesį, jog atsinaujinančios energetikos plėtra Lietuvoje nuo 2020-ųjų yra sparčiausia šalies istorijoje. Per trejus metus atsinaujinančios energetikos kiekis Lietuvoje išaugo daugiau nei trigubai (...) ir šiandien jau viršija 30 proc. bendrame energijos suvartojime“, – teigiama komentare.

Ministerijos duomenimis, 2020-ųjų gruodį šios energijos buvo pagaminama 699 megavatvalandės (MW), šiemet gruodį turėtų būti gaminama beveik 2,3 gigavatvalandės (GW), o po dvejų metų šis kiekis sieks 8,1 GW. 

„Tinklo rezervacijos rodo, jog plėtra bus dar spartesnė, ir numatoma, jog per ateinančius dvejus metus atsinaujinančių energijos išteklių kiekis tinkle augs dar 3,5 karto ir 2025 metais viršys 8100 megavatvalandžių“, – nurodo ministerija. 

Per trejus metus atsinaujinančios energetikos kiekis Lietuvoje išaugo daugiau nei trigubai (...) ir šiandien jau viršija 30 proc.

 

Anot jos, pernai birželį Seime priimtas vadinamasis proveržio paketas leis greitą žaliosios energetikos plėtrą, mažinant biurokratinius trukdžius ir perteklinius ribojimus saulės ir vėjo elektrinėms bei sukuriant palankias sąlygas gaminančių vartotojų skaičiaus augimui, taip pat remti investicijas, sudaryti lankstesnes sąlygas verslui dalyvauti rinkoje.

Elektros energetikos sektoriaus valdymo auditą atlikusi Valstybės kontrolė savo audito išvadose nurodė, kad iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminama elektra galutiniame suvartojime turėjo tačiau 2022 metais siekė 25,5 proc., nors 2020 metais turėjo siekti 30 procentų.

Anot auditorių, taip nutiko dėl neišnaudoto šių išteklių plėtros potencialo sausumoje ir jūroje bei dėl pandemijos sutrikusios technologijų tiekimo grandinės.

Audito išvados skelbia, kad atsinaujinančių energijos išteklių įstatyme ir planavimo dokumentuose 2030 metams numatyti skirtingi siektini elektros gamybos iš saulės ir vėjo rezultatai – jų nesuderinus nebus užtikrinta kryptinga plėtra.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Matom

Vatai pavydas

jo

siknicio pletra sparti kaip niekad...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS