Seimas pritarė, kad nustačius nedalyvumą pensinio amžiaus žmonėms, jie gautų didesnes išmokas | KaunoDiena.lt

SEIMAS PRITARĖ, KAD NUSTAČIUS NEDALYVUMĄ PENSINIO AMŽIAUS ŽMONĖMS, JIE GAUTŲ DIDESNES IŠMOKAS

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymui, kuriuo numatoma, kad nepriklausomai nuo to, kada pensinio amžiaus asmenims butų nustatytas 70–100 proc. siekiantis nedalyvumas, jiems būtų suteiktas didesnis socialinis draudimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad šiuo metu nustačius aukštą nedalyvumo lygį pensinio amžiaus asmeniui, jis papildomų išmokų negauna.

„Pritarus siūlymui, nepriklausomai nuo to momento, kada yra nustatoma sunki negalia, žmogus dėl savo būklės galėtų gauti didesnes bendrąsias pajamas“, – Seimo posėdžio metu teigė M. Navickienė.

„Dabar žmonėms nėra nustatoma papildoma dalis ir jie visą laiką gauna tik senatvės pensiją“, – pabrėžė ji.

Pateiktus pakeitimus palaikė 71 Seimo narys, susilaikė 10 parlamentarų, nei vienas nepasisakė prieš. Paketui pritarus po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Paketą plenarinėje salėje siūloma svarstyti 2023 m. gruodžio 5 d. 

M. Navickienė aiškino, kad paketu siekiama nustatyti, jog senatvės pensijos gavėjui nustačius 70 proc. ir didesnį netekto dalyvumo lygį, senatvės pensija asmeniui su negalia pradedama mokėti be asmens prašymo. Siūlomas senatvės pensijos asmeniui su negalia apskaičiavimas – gaunamos senatvės pensijos dydžio padauginimas iš atitinkamo daugiklio, kaip numatyta dabartiniame Socialinio draudimo pensijų įstatyme.

Taip pat numatoma, kad būklei pablogėjus, pensijos dydis būtų peržiūrėtas pagal naujus dalyvumo rodiklius.

Asmenims, kuriems iki 2023 m. gruodžio 31 d. bus nustatytas darbingumo lygis ir jo terminas nebus pasibaigęs po 2024 m. sausio 1 d., siūloma skirti netekto darbingumo pensiją, nes šiuo metu skaičiuojami darbingumo lygio procentai nėra prilyginami dalyvumo lygio procentams.

Kaip informuoja SADM, nuo 2024 m. senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims galės būti nustatomas dalyvumo lygis. Prognozuojama, kad 2024 m. apie 7 proc. pensiją sulaukusių asmenų –  43 tūkst., bus pripažinti netekusiais 70 proc. ar daugiau dalyvumo, 2025 m. šis skaičius sieks apie 10 proc., o 2026 m. – apie 12 proc.

„Vertinant galimus gavėjus ir atsiradus galimybei dėl negalios gauti didesnę pensiją, dėl dalyvumo lygio nustatymo papildomai kreipsis ir tie senatvės pensijos amžiaus sukakę asmenys, kuriems nėra nustatytas specialusis dalyvumo lygis. Asmenys kreipsis skirtingu laiku, tikėtina per kelis metus ir skaičius stabilizuosis“, – aiškino M. Navickienė.

SADM pateiktais duomenimis, preliminarus lėšų poreikis įgyvendinti šiam tikslui 2024 m. iš viso būtų 58 mln. eurų, 35 mln. eurų būtų iš valstybės biudžeto, 23 mln. iš „Sodros“. Tuo metu 2025 m. reiktų 90 mln. eurų – 54 mln. eurų iš valstybės, 36 mln. iš „Sodros“, o 2026 m. reikės 116 mln. eurų – 70 mln. iš valstybės ir 46 mln. iš „Sodros“.

Numatoma, kad pakeitimai įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos duomenimis, 2023 m. vasario mėnesį 613 539 asmenys gavo socialinio draudimo senatvės pensiją, 122 380 asmenų – socialinio draudimo netekto darbingumo pensiją, 24 846 asmenys – invalidumo pensiją.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (78)

Ina

Bus pensija arba dalyvumo pensija,taip paaiskino

Joana

Man 50m.turiu 20m.darbo stažo.esu neįgali 55%.Tai man niekas nepriklauso gaunu 220e.neįgalumo penciją.

Sima

Bl. Kas per " nedalyvumas" ? Jei nedalyvauji kokios partijos veikloje ar talkoje ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS