Seime vėl bręsta iniciatyva pratęsti PVM lengvatą maitinimo sektoriui: šįkart – terminuotai | KaunoDiena.lt

SEIME VĖL BRĘSTA INICIATYVA PRATĘSTI PVM LENGVATĄ MAITINIMO SEKTORIUI: ŠĮKART – TERMINUOTAI

Seimui šį rudenį jau atmetus pasiūlymą įvesti nuolatinę pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešojo maitinimo įmonėms, iniciatyva netrukus gali grįžti į parlamento darbotvarkę.

Tiesa, šįkart būtų siūloma lengvatinį 9 proc. PVM tarifą taikyti trejus metus – 2024–2026 m.

Įstatymo projektą registruotų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija, kuri šią savaitę Seime susitiko su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA).

Pasak frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, LVŽS parlamentarai artimiausiu metu susitiks tarpusavyje ir aptars, ar siūlyti pratęsti lengvatą.

„Mes (pasiūlymo – ELTA) dar ir neturime, tiesiog patys apie tai turime padiskutuoti“, – Eltai sakė A. Norkienė.

Politikės teigimu, pati LVRA susitikime „jokių pasiūlymų nepaliko“, tačiau pasidalino duomenimis, jog „tikrai didelė dalis“ įmonių galiojant lengvatai grįžo iš „šešėlio“, o verslas yra gyvybingas.

„Lengvata davė ir tokį efektą, kai įmonės grąžino ne tik savo skolas, atidėtus per pandemiją mokesčius, bet – kaip jie patys sako – įsisuko visas ratas: į įmones atėjo daugiau darbuotojų, jie ir ukrainiečius įdarbina, ir nekvalifikuotą darbo jėgą. Yra daug visokių dedamųjų“, – kalbėjo A. Norkienė.

LVRA prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, asociacija norėtų, jog 9 proc. PVM lengvata maitinimo įstaigoms galiotų dar iki 2026 m. pabaigos.

„Teikiame 3 metams, iki 2026 m. Iki 2026 m. būtent yra išdėlioti mokesčiai per kovidą, kurie buvo atidėti. (...) Tada visi išsimokėtų savo skolas, tada galbūt būtų mažiau bankrotų ir kažkokia logika. Visi iš anksto pasiplanuotų, pasidėliotų“, – Eltai teigė LVRA vadovė.

Pasak jos, parlamentas lengvatą turėtų pratęsti dar šiemet, siekiant išvengti paslaugų brangimo. Nuo kitų metų minimaliam mėnesiniam atlygiui kylant iki 924 eurų, asociacijos vadovė sako, kad, sektoriui pritaikius standartinį PVM, kainos galėtų augti 22 proc.

„Po naujų metų 10 proc. auga minimali mėnesinė alga, tada 12 proc. pakils PVM. Tai 22 proc. augs ir kainos“, – sakė E. Šiškauskienė.

Be to, dar pabrėžė ji, nors panaikinus lengvatą padidės biudžeto pajamos, sektoriuje padaugės bankrotų, dalis skaidriai pradėjusių dirbti maitinimo įstaigų vėl grįš į šešėlį.

„Neskaičiuojama kiek įmonių užsidarys, kiek bankrotų, kiek pašalpų mokės ir kiek pelno nueis į šešėlį“, – teigė E. Šiškauskienė.

„Dabar ištraukėme apie 25 proc. verslo iš šešėlio, kaip ir buvo planas. Dabar vėl viskas grįžta į seną vagą“, – dar akcentavo ji.

ELTA primena, kad šioje rudens Seimo sesijoje jau siūlyta mažesnį PVM restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms taikyti neterminuotai. Toks Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos pasiūlymas pirmajame sesijos posėdyje rugsėjį atmestas po pateikimo.

Šiuo metu PVM lengvata maitinimo įstaigoms numatoma iki 2023 metų pabaigos, ji pritaikyta pandemijos metu, kaip laikina pagalbos priemonė dėl įvesto karantino nukentėjusiam verslui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Senukas

Apie pramone rašykit

Senukas

Vel ta negatyvščike atsirado be jos buvo šviesiau, pasidziauge verslinykai gera vasara

Ką gi

nieko naujo- sovietmečiu irgi visi buvo pratinami prie "visuomeninio maitinimo", kad nereikėtų moterims po darbo dar užsiimti maisto gamyba. Tik kaip su "demokratija"- jeigu aš noriu gaminti valgį pats- kodėl man pilnas, su kubiliaus kaupu, PVM' as už visus produktus.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS