Dalis Seimo opozicijos PVM lengvatą maitinimo sektoriui siūlo tęsti dar trejus metus | KaunoDiena.lt

DALIS SEIMO OPOZICIJOS PVM LENGVATĄ MAITINIMO SEKTORIUI SIŪLO TĘSTI DAR TREJUS METUS

Trys Seimo opozicijos frakcijos siūlo tęsti 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo sektoriui.

Šią savaitę registruotos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos numato, kad restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui, lengvata būtų taikoma dar trejus metus –  iki 2026-ųjų gruodžio pabaigos. 

Pataisas registravo „valstiečių“, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Pakeitimų autoriai sako, kad 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui palikus, 2024 metais sektoriaus apyvarta pasiektų milijardą eurų, o darbuotojų padaugėtų iki 40 tūkst.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete sakė, kad sprendimas nebetęsti PVM lengvatos maitinimo sektoriui leis į biudžetą surinkti daugiau pajamų – 140 mln. eurų.

Seimas šį rugsėjį jau atmetė opozicijai priklausančių parlamentarų  siūlymą neribotam laikui pratęsti iki šių metų pabaigos galiojančią lengvatą restoranams ir kitoms maitinimo sektoriaus įmonėms.

Tada pakeitimo autoriai sakė, kad PVM lengvata reikalinga ne tik restoranams ir kavinėms, bet ir įstaigoms, kurios tiekia maistą darželiams, mokykloms, ligoninėms.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė tada teigė, kad nėra jokio objektyvaus pagrindo lengvatą paversti privilegija.   

Pasak jo, dėl tokios lengvatos biudžeto netekimai siekia apie 119 mln. eurų per metus, o lengvatos naudą gauna didžiausios maitinimo įstaigos.   

Lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo įstaigoms buvo pritaikytas kaip pagalba nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiam verslui ir turėjo galioti iki šių metų birželio, tačiau buvusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko siūlymu Seimas pernai nusprendė lengvatą pratęsti iki šių metų pabaigos. 

Dabar maisto produktams galioja 21 proc. PVM.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietis

Gana tų lengvatų,ka jie išskirtiniai su ta boba šiškauske,visiems turi būti vienodos sąlygos

Henrikas

Neteskit lengvatos. Kas nores i tuos restoranus eiti, sumokes daugiau. Arba nepaliks arbatpinigiu, tai bus tiek pat kaip su jais. Visgi keista: gydytojui, pokicininkui negalima, o padavejui - galima ir net privaloma??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS