Seimo vadovė: mokesčių reformos šiemet tvirtinti nebus skubama | KaunoDiena.lt

SEIMO VADOVĖ: MOKESČIŲ REFORMOS ŠIEMET TVIRTINTI NEBUS SKUBAMA

Mokesčių reformos patvirtinti Seime šiais metais nebus skubama, sako Seimo pirmininkė.

Viktorijos Čmilytės-Nielsen tvirtinimu, mokesčių reforma nėra tas klausimas, kuris sugriautų valdančiąją koalicija, o dėl pertvarkos diskutuoti galima ne tik rudens, bet ir kitoje sesijoje, prasidėsiančioje 2024 metų pavasarį.   

Ji pabrėžė, kad nėra tikslo mokesčių reformą priimti šiemet, t.y. iki biudžeto tvirtinimo Seime ar kartu su juo.

„Nematau susiejimo su biudžetu. Tikrai galima diskutuoti ne tik rudens sesijoje, bet ir kitoje sesijoje. Tokios skubos poreikio nėra“, – po valdančių konservatorių, liberalų ir „laisviečių“ koalicinės tarybos posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė Seimo vadovė. 

„Bus svarstoma (reforma – BNS) etapais ir neskubant“, – pareiškė V. Čmilytė-Nielsen.  

V. Čmilytės-Nielsen nuomone, mokesčių reforma valdančiosios koalicijos sugriauti negali.

„Konstruktyviai kalbėjome  ir manau, kad judėsime į priekį (...) Tai nėra tas klausimas, kuris griautų (koaliciją – BNS)“, – tvirtino Seimo vadovė.  

„Nuomonės šiek tiek išsiskiria, sutarėme, kad judėsime neskubėdami, etapais, diskutuosime dėl atskirų jos aspektų. (...) Norėtume, kad ta diskusija judėtų tokia linkme, kad tiesiog jai skirtume tiek laiko kiek reikės, ieškodami kompromisų“, – pridūrė ji.  

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, Seimui mokesčių reformos įstatymai buvo pateikti pakete, bet dabar dėl įvairių projektų bus galima diskutuoti atskirai.

Pasak jos, kiek iš mokesčių reformos liks „priklausys nuo to, kaip vyks diskusijos“.

„Matysime tą galutinį rezultatą po kiek laiko“, – tvirtino Seimo vadovė. 

„Viso (pakeitimų paketo – BNS) tikrai nebūtina, kad tai įvyktų šiais metais. Svarbiausia, kad siūlymai būtų kokybiški ir tokie dėl kurių būtų galima sutarti koalicijoje visų pirma“, – pridūrė ji.

V. Čmilytės-Nielsen įsitikinimu, 2024 metų rinkimai nebus kliūtis patvirtinti reformą. 

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, Liberalų sąjūdis ne kartą sakė, kad mato ir gerų dalykų, bet mato ir mažiau gerų: „Dėl individualios veiklos (apmokestinimo – BNS) turime savo nuomonę atskirąją“.

Laisvės partijos lyderė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad frakcijos vadovybė į koalicijos tarybos posėdį atėjo su radikaliu prašymu apskritai sustoti su mokesčių pertvarkos svarstymais Seime.  

„Pakvietėm koalicijos partnerius pergalvoti poziciją (...) Ir mus išgirdo. Girdime, kad niekur neskubėsime. Ir gerai“, – teigė ji. 

Pasak jos, daugiausia priekaištų „laisviečiai“ turi siūlomiems individualios veiklos ir nekilnojamojo turto apmokestinimo variantams.

Valdantieji be Vyriausybės teikiamą mokesčių reformos likimo aptarė artėjančios Seimo rudens sesijos darbus, kitas svarbiausias aktualijas.  

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau yra sakiusi, kad paskutiniai mokesčių reformos paketo pakeitimai atlikti atsižvelgus į koalicijos partnerių – Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio – bei Prezidentūros siūlymus. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Justas Džiugelis BNS yra sakęs, kad įžvelgia „miglotą perspektyvą dėl mokesčių reformos“. Pasak jo, reikia „stipriai įsiklausyti į atskirų ekspertų vertinimus, ar mokesčių reforma tokia apimtimi, kokia ji pateikta Seimui, apskritai atneš naudos tiek individualią  veiklą vykdantiems žmonėms, tiek investuotojams“.

Opozicija tvirtina, kad pertvarka tebus mokesčių padidinimas, o ne reforma, ir baiminasi, jog pakeitimai gali būti įtvirtinti „buldozeriu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS