Prezidentas apie tyrimą dėl „Vičiūnų grupės“ veiklos: kaltinimais kol kas neskubėkime švaistytis | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS APIE TYRIMĄ DĖL „VIČIŪNŲ GRUPĖS“ VEIKLOS: KALTINIMAIS KOL KAS NESKUBĖKIME ŠVAISTYTIS

Žiniasklaidai paskelbus, kad Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdoma „Vičiūnų grupės“ įmonė į Rusiją vežė sankcionuotas ir kare pritaikomas prekes, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog bendrovė pernelyg ilgai delsė pasitraukti iš šios šalies rinkos.

Pasak šalies vadovo, prieš imantis veiksmų reikia sulaukti pradėto muitinės tyrimo dėl sankcionuotų prekių eksporto į Rusiją rezultatų.

„Jei „Vičiūnai“ būtų pasitraukę iš Rusijos anksčiau, ryžtingiau, tokio pobūdžio kaltinimų tiesiog nebūtų buvę. (...) Delsimas buvo pernelyg ilgas ir dabar palaukime tyrimo rezultatų. Jei tyrimas bus nepalankus merui, be abejo, meras turės daryti savo išvadas“, – trečiadienį žurnalistams Vilniuje sakė G. Nausėda.

„Kaltinimais neskubėkime kol kas švaistytis, pirmiausia turi būti atlikta patikra, patikrinimas, kaip iš tikrųjų buvo. Tokį pavedimą Generalinė prokuratūra yra davusi“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

LRT Tyrimų skyrius antradienį paskelbė, kad V. Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomai „Vičiūnų grupei“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ nuo karo Ukrainoje pradžios į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes.

Anot LRT žurnalistų, penkis kartus sankcionuotos prekės į Rusiją gabentos jau po to, kai konkretūs jų kodai buvo įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai, taip pat kitos dvejopos paskirties prekės.

„Vičiūnų grupė“ pripažino vežusi tokias prekes, tačiau tikino apie sankcijas nežinojusi – esą šis techninis eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas.

Antradienį Klaipėdos prokuratūros pavedimu Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyrius pradėjo aiškintis, ar bendrovė nepažeidė tarptautinių sankcijų Rusijai.

Visų prekių gavėjas buvo Kaliningrado srityje, Sovetske veikianti gamykla „Viciunai-Rus“.

Pirmadienį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad „Vičiūnų grupė“ ją parduoda pirkėjui, susijusiam su dideliu Rusijos žuvies ir jūros gėrybių importuotoju „Unifrost“

G. Nausėda pripažino, kad „Vičiūnų grupė“ jau kurį laiką bandė parduoti savo Rusijoje valdomą turtą.

„Tas jiems nepavyko dėl suprantamų priežasčių. Rusija, žinodama kokioje situacijoje yra įmonė, tikrai sudarė tokias sąlygas, kad, kaip suprantu, norėta įmonę beveik nacionalizuoti“, – sakė prezidentas.

„Vičiūnų grupė“ nuo invazijos Ukrainoje pradžios 2022 metais skelbė bandanti parduoti verslą Rusijoje.

Rusijos vyriausybinė komisija leidimą gamyklos Kaliningrade pardavimui davė šių metų vasario pradžioje, rodo „Viciunai-Rus“ finansinė ataskaita.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

DarBuz

Prezidente, vyk lauk koncervus jie mus jau uzp.so ir Jums smegenis knisa ir Kauno Merui. Taip pogi ir Kaunieciams.

&

Kad kitą teisti,turi būti pats švarus

Narcizas \\\\\.../////

nori reitingą pasikelti prieš rinkimus,bet jau šaukštai po pietų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS