Valstybės ginčas su „Veolia“ bus nagrinėjamas tik po Vašingtono arbitražo sprendimo | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS GINČAS SU „VEOLIA“ BUS NAGRINĖJAMAS TIK PO VAŠINGTONO ARBITRAŽO SPRENDIMO

  • 0

Energetikos ministerijos ieškinys Prancūzijos energetikos grupei „Veolia“ bendrovei „Icor“ ir su jomis susijusiems asmenims – Andriui Janukoniui, Linui Samuoliui ir buvusiam Vilniaus merui Artūrui Zuokui – dėl 240,7 mln. eurų žalos atlyginimo bus nagrinėjamas tik tada, kai bus priimtas galutinis sprendimas Vašingtono arbitraže, nutarė Apeliacinis teismas.

Teismas pranešė patikslinęs Vilniaus apygardos teismo pernai priimtą nutartį.

Pasak Apeliacinio teismo, nepaisant to, jog Lietuva Vašingtono arbitraže atsiėmė priešieškinį prieš „Veolia“, arbitražo  nustatytos aplinkybės gali būti svarbios nagrinėjant bylą Lietuvoje.

„Ieškovė ICSID (Vašingtono – BNS) arbitraže siekia konstatuoti ir įvertinti atsakovų neteisėtus veiksmus, veikiant Lietuvos šilumos ūkyje, o šios aplinkybės sudaro esminę ieškinio faktinio pagrindo dalį ir apygardos teisme nagrinėjamoje civilinėje byloje“, – teigia Apeliacinis teismas.

Apygardos teismas bylos nagrinėjimą pernai lapkritį sustabdė, kol bus išnagrinėti ginčai dviejose institucijose – Tarptautiniame investicinių ginčų sprendimo centre (ICSID arbitražas Vašingtone) ir Stokholmo prekybos rūmų arbitraže (SCC arbitražas). Pastarasis sprendimą jau paskelbė pernai lapkričio pabaigoje.

Vašingtono arbitražas nagrinėja „Veolia“ 2016 metais inicijuotą bylą prieš Lietuvos valstybę – „Veolia“ reikalauja 79 mln. eurų žalos atlyginimo už jos investicijas į Vilniaus šilumos ūkį.

Energetikos ministerija 2020 metų liepą pateikė ieškinį „Veolia“ grupės įmonėms „Veolia Environnement“, „Veolia Energie International“, „Vilniaus Energija“ ir „Litesko“, taip pat koncernui „Icor“ ir su šiomis įmonėmis susijusiems asmenims – A. Zuokui, A. Janukoniui ir L. Samuoliui.

Lietuva siekia įrodyti, kad „Veolia“ ir „Icor“ 1999–2003 metais neteisėtai gavo šilumos ūkių nuomos sutartis dešimtyje šalies savivaldybių ir neteisėtai pelnėsi iš šilumos vartotojų.

Lietuva teigia, kad „Veolia“ ir „Icor“ per savo atstovus atliko neteisėtus mokėjimus šalies pareigūnams, kad galėtų išsinuomoti šilumos ūkį ir nuomos sutartis įgijo korupciniais veiksmais. Lietuva teismui pateikė įrodymus, kad „Veolia“ nesąžiningai veikė su „Icor“, siekiant nepagrįstai pasipelnyti vartotojų sąskaita.

Apeliacinio teismo nutartis per tris mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS