Švaros pamokos. Kaip prižiūrėti trikotažo ir dygsniuotus gaminius | KaunoDiena.lt

ŠVAROS PAMOKOS. KAIP PRIŽIŪRĖTI TRIKOTAŽO IR DYGSNIUOTUS GAMINIUS

Šaltymečio spinta – šilta, minkšta ir pūkuota. Šiuo sezonu jaukūs megztiniai, storesnio trikotažo gaminiai, dygsniuoti paltai ir striukės nepakeičiami – atrodo stilingai ir tarnauja ištikimai, jei tik mokame jais pasirūpinti.

Informacija etiketėje

"Idealiausia būtų, jei, pasibaigus sezonui, dėvėtus drabužius išskalbtume, išvalytume, tvarkingai sudėtume ir paliktume laukti savo eilės – ir apdarams būtų sveikiau, ir mes išvengtume nemalonių staigmenų. Pagulėję spintoje nedėvimi nešvarūs drabužiai ne tik turi blogą kvapą – nešvarumai, dėmės įsisenėja, jas sunku pašalinti, neretai dėl šios priežasties pamėgto megztinio ar palto nebegalima daugiau dėvėti. Jei jų švara pasirūpinsime iš anksto, taip nenutiks: šviežias dėmes lengviau panaikinti. Be to, būsime ramūs: bet kada galime pasipuošti norimu apdaru, o prasidėjus sezonui neteks karštligiškai ieškoti naujo", – sako Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokomųjų skalbimo-valymo dirbtuvių vedėja Regina Michalkevičienė.

Pasak pašnekovės, drabužių priežiūra – ne tik atidus, atsargus dėvėjimas, svarbu žinoti ir mokėti juos tinkamai skalbti, valyti, lyginti. Visa ši informacija pateikta drabužių priežiūros etiketėse, o jas dažnas žmogus, kad nemaišytų, nedirgintų odos, iš karto nukerpa ir išmeta, nepasidomi jose esančia informacija.

"Gamintojas joje nurodo tinkamiausią gaminio priežiūros režimą, kurio būtina paisyti norint ilgai džiaugtis drabužiu, – tikina specialistė. – Jei ant etiketės užrašyta "dry cleaning only", reiškia – valyti tik sausuoju  (cheminiu ) būdu. Jei etiketėje nurodoma "wet cleaning" – šlapias valymas, gamintojas leidžia profesionaliai šlapiai valyti be cheminių tirpiklių. Svarbu paisyti visų rekomendacijų: skalbimo, lyginimo temperatūros, galima gręžti ar ne, kaip džiovinti. Savarankiškos improvizacijos ne visada baigiasi sėkmingai: drabužiai gali susitraukti ar, atvirkščiai, išsitampyti, sukristi, atsirasti dėmių, impregnuotas striukės audinys ne tik taps laidus drėgmei – iš vidaus pradės lįsti užpildas. Jei nežinote, kaip pasielgti, pasitarkite su specialistais", – sako R.Michalkevičienė.

Delikati priežiūra

Megzti drabužiai – žiemos garderobo pagrindas. Prabangi vilna, ekologiška medvilnė ir bambukas, sintetika, populiarūs maišyti natūralūs ir dirbtiniai, sintetiniai verpalai – priežiūros ypatumai priklauso būtent nuo pluošto kilmės.

Skalbimo priemonės niekada nepilkite tiesiai ant gaminio – toje vietoje gali pakisti spalva.

"Juos visus galima skalbti rankomis arba skalbykle, nustačius tinkamą programą. Neapsiriksite pasirinkę žemesnę temperatūrą. Karščio itin nemėgsta vilna – ji traukiasi. Rinkitės konkrečiai šiam pluoštui skirtas priemones, skalbkite 30–40 °C temperatūros vandenyje", – pasakoja pašnekovė.

Jei galite pasirinkti, geriau naudokite ne miltelius, o skystas skalbimo priemones. Jos kur kas ekologiškesnės, ypač efektyviai šalina riebalinės kilmės nešvarumus žemesnėje nei 60 °C temperatūroje. Milteliams reikia papildomai 15 min. ištirpti, todėl, jei nustatysite trumpą skalbimo programą, mezginiai nebus deramai švarūs, gali likti neišskalautų skalbimo miltelių likučių. Skalbdami rankomis nenaudokite automatinėms skalbyklėms skirtų miltelių, rinkitės švelnesnius. Tiks net įprastas plaukų šampūnas – jis suminkština verpalus, tad mezginys bus puresnis.

Skalbimo priemonės niekada nepilkite tiesiai ant gaminio – toje vietoje gali pakisti spalva, geriau prieš skalbiant priemonę ištirpinkite vandenyje. Jei yra dėmių, jas ir kitas išteptas vietas gerai sudrėkinkite vandeniu praskiesta didesnės koncentracijos, nei reikia skalbti, skalbimo priemone, palaikykite kelias minutes, paskui išskalbkite įprastai.

"Skalaudami įpilkite minkštiklio – jis neutralizuoja miltelių likučius ir suminkština gaminį, jis mažiau elektrinasi. Minkštiklį galite pakeisti šaukštu spiritinio acto", – pataria specialistė.

Jei skalbiate mašina, nustatykite minimalias gręžimo apsukas, jei rankomis – drabužį įsukite į storą kilpinį rankšluostį ir stipriai nuspauskite, jokiu būdu negręžkite – galite pažeisti mezginio struktūrą, nukentės jo forma. Drabužius džiovinkite tvarkingai išformuotus ant horizontalaus pagrindo – jei kabinsite ant pakabos, nuo svorio jie praras formą. Jei labai skubu, apdarą apgaubkite rankšluosčiu ir tik tada pakabinkite ant radiatoriaus.

"Kokybiškus, prabangių verpalų drabužius geriausias atiduokite valyti į cheminę valyklą, kur ne tik pasirūpins švara, bet ir iššukuos, nuims susivėlusius pūkus ir burbuliukus", – sako R.Michalkevičienė. Ji įspėja burbuliukų nepešioti rankomis, beje, kaip ir bandyti juos pašalinti skutimosi peiliuku, – galite pažeisti trikotažo struktūrą. Tam skirtos specialios mašinėlės pūkams surinkti.

Prioritetas – cheminis valymas

Dygsniuotų šaltojo sezono apdarų priežiūra priklauso nuo jų užpildo. Jis gali būti labai įvairus: natūralus – pūkai, plunksnos arba sintetinis – sinteponas ir įvairūs sintetiniai užpildai.

"Jei palto viduje – natūralūs pūkai, plunksnos, vienareikšmiškai – tinka tik cheminis valymas: namuose išskalbus tokį paltą užpildas sušoks, bus sunku išdžiovinti, viduje gali likti sukietėjusių pūkų gumuliukų", – įspėja R.Michalkevičienė.

Pagal gamintojo rekomendacijas drabužius su sintetiniais užpildais galima tiek valyti, tiek skalbti. Neretai, perkant itin aukštos kokybės apdarą, prie jo yra prisegtas maišelis su specialiais kamuoliukais – juos reikia įdėti į skalbyklę tam, kad užpildas nesušoktų nei skalbiant, nei džiovinant.

Paprasčiausia prižiūrėti dygsniuotus drabužius su sinteponu. Tiesa, jei jie retai sudygsniuoti arba apskritai neturi sutvirtinančių siūlių, skalbti reikėtų rankomis arba, nustačius tausojančią skalbimo programą, gręžti rinktis mažesnį būgno apsisukimų skaičių, džiovinti geriau natūraliu būdu.

"Niekada neprašausite pasirinkę žemesnę temperatūrą ir ilgesnį skalbimo laiką – gaminys švariau išsiskalbs. Prieš skalbdami ištuštinkite kišenes, užtraukite užtrauktukus ir pritvirtinkite jų galvutes, užsekite sagas, drabužį išverskite", – primena specialistė. Ji rekomenduoja skalavimo ir gręžimo procesus pakartoti: kartais ant išskalbto drabužio matyti nubėgimai, kartais būna pernelyg šlapias. Skalauti patartina ir tuo atveju, jei tai mažamečių vaikų ar alergiško žmogaus apdarai.

GALERIJA

  • „Niekada nenukirpkite etikečių, jose – visa informacija apie drabužių priežiūrą“, – sako R.Michalkevičienė.
  • Švaros pamokos. Kaip prižiūrėti trikotažo ir dygsniuotus gaminius
  • Į skalbimo mašiną įdėti kamuoliukai užtikrina, kad dygsniuoto palto užpildas nesušoks nei skalbiant, nei džiovinant
  • Užtrauktukų galvutes prisiūkite – skalbiant jos gali išplyšti ar sugadinti audinį.
  • Švaros pamokos. Kaip prižiūrėti trikotažo ir dygsniuotus gaminius
Eglės Leonovienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS