Kaip gelbėti daržo augalus nuo ligų | KaunoDiena.lt

KAIP GELBĖTI DARŽO AUGALUS NUO LIGŲ

Paskutinis vasaros mėnuo rikiuoja daržininkų darbus. Kiekvienam bus naudingi didžiulės praktinės patirties turinčios biomedicinos mokslų dr. Genovaitės Visockienės patarimai gelbstint daržo augalus nuo ligų, gerinant esamo ir net būsimo derliaus kokybę.

Gandrai išskraidins vasarą

Anot senolių, koks oras buvo rugpjūčio pirmąją dieną (buvo apniukę), toks bus ir visą šį mėnesį. Pažvelkime ir į medžius. Šį mėnesį pradėję gelsti lapai pranašaus ilgą rudenį. Beje, jei beržų lapai pradeda gelsti nuo medžių viršūnių, tai ateinantis pavasaris turėtų būti ankstyvas.

Rugpjūčio 15-ąją – Žolinė (Švč.Mergelės Marijos Ėmimo dangun diena). Bažnyčiose šventinami įvairūs žolynai. Pasak Romualdo Krajaševičiaus, dzūkai į puokštes įkomponuodavo net morkų, burokų ir kitokių daržovių. Tokias pašventintas daržoves patys valgydavo ir gyvuliams duodavo, o likusius žolynus užkišdavo už šventųjų paveikslų, kad žaibai į trobą netrenktų.

Greičiausiai jau nebegirdėti lakštingalų, čiurlių. Buriuojasi varnėnai, į pulkus renkasi gandrai – rugpjūčio 23-iąją jie išsineš vasarą. Jei Gandrų diena bus saulėta, toks bus ir ruduo. Pamatę išskrendančius gandrus, pamojuokime jiems, linkėdami sėkmingos kelionės.

Sėklinės bulvės turi pažaliuoti

Rugpjūtį kasamos ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo bulvės. Maro pažeistus ir nudžiūvusius bulvienojus reikėtų nupjauti, nes bulvės jau nebeauga, o tik bręsta, tvirtėja jų luobelė. Beje, tokius bulvienojus reikėtų sudeginti. Jų pelenai pravers darže kitąmet.

Anot dr. Genovaitės Visockienės, jei oras sausas, bulves reikia kasti po vienos ar dviejų savaičių, nupjovus bulvienojus. Per tą laiką gumbai baigs bręsti. Saulėtomis dienomis sėklai skirtas bulves reiktų plonu sluoksniu paskleisti lauke (jei oras lietingas, teks bulves džiovinti šiltnamyje) ir palaikyti maždaug savaitę – per tokį laiką jos turėtų pažaliuoti. Tokios bulvės geriau laikysis žiemą, bus atsparesnės ligoms, derlingesnės.

Baigiantis rugpjūčiui, verta nulaužti briuselinių kopūstų viršūnes – jie geriau augs. Norint užsiauginti didelių moliūgų, ant vieno augalo reikėtų palikti tik 2–3 vaisius. Po paaugusiais vaisiais reikia pakišti medines lenteles, kad nepradėtų pūti vaisių apačia.

Rugpjūčio sėja

Šio mėnesio pradžioje ar pirmoje pusėje reikėjo pasėti mongoldus, vasarinius ir ilgašaknius ridikėlius (pastarieji auga porą mėnesių). Kai orai pravės, bus galima pasėti salotų, špinatų, kurie itin tinka sergantiems tuberkulioze, tačiau šių daržovių turėtų vengti sergantieji kepenų, inkstų ligomis ir podagra.

Nebetręškime daržovių, išskyrus agurkus, pomidorus ir skurdžiai atrodančius porus, salierus, vėlyvuosius kopūstus. Pasak dr. G.Visockienės, reiktų tręšti tuos agurkus, kurių vaisiai deformuoti. Jei agurkų vaisių viršūnė suplonėjusi, reiktų tręšti amonio salietros tirpalu (15–20 g/10 l vandens), o jei viršūnė sustorėjusi, o vaisiai prie pagrindo ploni – kalio sulfato tirpalu (30–40 g/10 l vandens).

Kai pomidorams trūksta magnio

Dr. G.Visockienė pastebi, kad pomidorų lapai gali riestis ne tik dėl drėgmės stokos, bet ir dėl jos pertekliaus. Be to, po gausaus lietaus kartais sutrūksta vaisių odelė. Tokiu atveju juos reikia nuskinti ir įtrūkusias vietas pabarstyti rupia druska – pomidorai ilgiau laikysis.

Iki rugpjūčio vidurio pomidorus dar verta tręšti. G.Visockienė pataria tręšti per lapus kartą per savaitę kompleksinių trąšų tirpalais.

Jei šiltnamyje pomidorai daug metų auga vis toje pačioje vietoje, jų lapai tampa dėmėti, mozaikiški, pradeda gelsti, nors lapų gyslos lieka žalios. Tai požymis, kad augalams trūksta magnio. Pagelbėsime jiems, nupurškę augalus tokiu tirpalu: 100 g magnio sulfato, 50 g "Kemira Ferticare" / 10 l vandens. Dėmės turėtų išnykti maždaug po savaitės.

Šio mėnesio viduryje nuskinkime lauke augančių pomidorų viršūnes, nes tokiu metu pražydę pomidorai nespės užauginti vaisių, atims reikalingas medžiagas iš nokstančių vaisių. Pasak dr. G.Visockienės, pomidorų nokimą paspartinsime, aplink augalą (per kastuvo plokštumą nuo stiebo) kastuvu nukirtę dalį šaknų – augalai nenuvys, o lapai ir pažastiniai ūgliai nustos augę.

Neraukime žirnių ir pupelių

Jei žiedinių kopūstų galvutės dar mažos, palaistykime kopūstus daugiau azoto turinčiomis trąšomis. Anot G.Visockienės, saulėtomis ir šiltomis rugpjūčio dienomis žiedinių kopūstų galvutės greit patamsėja ir išretėja. Tad verta jas pridengti užlaužtais į vidų išoriniais lapais.

Šį mėnesį labai sparčiai auga šakniavaisinės daržovės. Drėgmės, atrodo, joms netruks. Belieka papurenti dirvą. Beje, nuimdami pupelių ir žirnių derlių, augalus ne išraukime, o nupjaukime prie žemės. Likusios žemėje šaknys su azotą gaminančiomis bakterijomis pagerins dirvos kokybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS