Lenkijos žvejai grasino uostų blokada | KaunoDiena.lt

LENKIJOS ŽVEJAI GRASINO UOSTŲ BLOKADA

Protestuodami prieš šiemet nuo sausio 1 d. ES įvestą menkių žvejybos draudimą rytinėje Baltijos dalyje, Lenkijos žvejai mėgėjai paskelbė strateginių Lenkijos uostų blokadą.

Žvejų nepasitenkinimas Lenkijoje

Kaip pranešė internetinis leidinys „Kresy.pl“, Lenkijos jūrų ekonomikos ir vidaus vandenų laivybos ministerija nepateikė siūlymų, kaip spręsti tragišką situaciją, kurioje atsidūrė pramoginės žvejybos verslas.

Lenkijos komercinių ir sportinių jachtų savininkų asociacijos prezidentas Valdemaras Gižanovskis aiškino, kad menkes žvejoti uždrausta tiek žvejams verslininkams, tiek žvejams, kurie vykdo pramoginę (rekreacinę) žvejybą  turistiniais laiveliais.

Tačiau žvejai verslininkai gali tikėtis kompensacijų, o pramoginės žvejybos verslui to nenumatoma.

„Meškeriotojai liks be išteklių, o tai reiškia pramoginės žvejybos likvidavimą“, –tikino V. Gižanovskis. Jo teigimu, draudimą žvejoti menkes rytinėje Baltijos jūros dalyje ES įvedanti ne trumpesniam nei ketverių metų laikotarpiui. Lietuvoje kalbama, kad tas laikotarpis bus ne mažiau nei 5 metai.

Lietuva negaus kompensacijų

Lenkijos žvejai mėgėjai atsidūrė panašioje situacijoje, kokia yra ir Lietuvoje, kur valdžia taip pat nepasirūpino, kad pramoginei žvejybai būtų sudarytos kokios nors sąlygos gauti bent kiek leidimų žvejoti, o jei tai neįmanoma, būtų mokamos kompensacijos dėl verslo praradimo.

Panašu, kad Lietuvoje kompensacijų negaus ir verslinės žvejybos žvejai. Prieš pat Naujuosius 2020-uosius į Klaipėdą atvykęs žemės ūkio viceministras Petras Narkevičius pranešė, kad žvejai dėl menkių draudimo jokių kompensacijų negaus, nes nieko nepavyko išsiderėti ES.

Žvejai tą situaciją įvardijo kaip visišką bankrotą. Žemės ūkio viceministras P. Narkevičius paaiškino, kad žvejai gali tikėtis kompensacijų pasitraukdami iš verslo ir supjaustę laivus į metalo laužą. Tačiau dėl šių kompensacijų derybos su ES dar nebaigtos. Ir dar nežinia, ar jos bus.

Jokių kompensacijų dėl prarasto verslo negali tikėtis pramoginių laivų savininkai, kurie nebegalės plukdyti į Baltijos jūrą klientų meškerėmis gaudyti menkių.

Lenkai kaltina ES valdininkus

Dalis žvejų jau prabilo apie tai, kad važiuos protestuoti su vėliavomis prie Seimo.

Leidinio „Kresy.pl“ teigimu, protestais prieš savo šalies valdžią ir ES valdininkus rengiasi kovoti ir Lenkijos žvejai.

V. Gižanovskis teigė, kad Lenkijos žvejai su savo laiveliais ruošiasi blokuoti penkis Lenkijos jūrų uostus.

Lenkijos leidinio „Dziennikbaltycki.pl“ duomenimis, Lenkijos žvejai jau protestavo Gdynės uoste. Jie plaukiojo po jį ir į vandenį mėtė spalvotus dūminius užtaisus. Žvejų sujudimas fiksuotas ir Vladislavovo uoste.

„Mes neturime iš ko gyventi, neturime iš ko mokėti mokesčius“, – panašiai kaip Lietuvos aiškino ir Lenkijos žvejai. Jie yra įsitikinę, kad dėl susiklosčiusios situacijos kaltė tenka ES valdininkams, kurie uždraudė gaudyti menkes, neišsprendę kompensacinių reikalų dėl verslo praradimo.

Lenkijos uostų administracija įspėjo žvejus, kad, jei šie imsis uostų blokados, dėl laivų prastovų susidariusius milijoninius nuostolius bus bandoma prisiteisti iš žvejų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Piktas

Lietuvos zvejai, nuleide galvas? :DDD

SUSIJUSIOS NAUJIENOS