„Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius | KaunoDiena.lt

„KAUNO IŠŠŪKIO“ PROGRAMA – ŠIUOLAIKINIAI JAUNIMO RAKTAI Į 2022-UOSIUS

2022-aisiais, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, atsivers naujos durys, pro kurias įžengę galėsime matyti jau nebe kadaise buvusią laikinąją, o šiuolaikinę sostinę. Tiesa, tos durys nebus automatinės, kaip šiandien esame įpratę. Pastarųjų metų "Kauno iššūkio" programos dalyviai sukūrė kelis raktus, kurie palengvins žingsnius į 2022-uosius.

"Kauno iššūkis" – tai "Kaunas 2022" programa jaunimui, norinčiam kurti projektus savo miestui ar rajonui. Šiais metais minėtą programą baigė jau penktoji iššūkio dalyvių karta. Programoje dalyvavusiems jaunuoliams pirmą kartą programos istorijoje savas idėjas iki galutinių projektų teko išvystyti nuotoliniu būdu. Tokie pokyčiai neatbaidė, o tik įkvėpė kurti. Jų kūrybos vaisiai – penki projektai-raktai: "Atspindžiai", "Portalas", "Tabunkeris", "Miegdolas" ir "Meta".

Tabunkeris

Šio projekto pagrindinis tikslas – skatinti žmones drąsiau kalbėti nepatogiomis temomis ir, įlindus į savo minčių bunkerį, patyrinėti opiausias, tačiau dažnai nutylimas temas. Šiuo metu "Tabunkerio" sumanytojai ketina plėtoti veiklą socialiniuose tinkluose, o ateityje organizuoti diskusijas.

Kaip pastebėjo projekto komandos lyderė Dovilė Jakutytė, šie metai kuriant projektą "Kauno iššūkyje" buvo sudėtingi: kaip ir visiems, teko dirbti per "Zoom" ir "Discord", o komandos draugus gyvai matė tik du kartus. Ir nors kartais trūko motyvacijos dirbti nuotoliniu būdu, neformalios veiklos, bendras noras sukurti pridėtinę vertę Kauno kultūrai ir prisidėti prie "Kauno iššūkio" bendruomenės suvienijo šio projekto komandą.

„Kauno iššūkis“ – tai „Kaunas 2022“ programa jaunimui, norinčiam kurti projektus savo miestui ar rajonui. Jų kūrybos vaisiai – penki projektai-raktai: „Atspindžiai“, „Portalas“, „Tabunkeris“, „Miegdolas“ ir „Meta“.

"Labai džiaugiuosi, kad šiais metais buvau "Kauno iššūkio" dalimi. Dalyvaudama šioje jaunimo programoje susipažinau su daugybe bendraminčių, o svarbiausia, kad kartu su draugais galėjau gilintis į projektų vystymo subtilybes ir įgijau įvairios patirties", – sakė D.Jakutytė.

Projektą galima rasti instagrame – @tabunkeris.

Meta

Iššūkio dalyvės šį projektą pradėjo vystyti nuo idėjos, kad būtina analizuoti temas, kurios knygose slepiasi tarp eilučių.

"Mūsų komanda orientuojasi į literatūrą ir skaitymą. Matome, kad jaunimo susidomėjimas knygomis vis labiau mąžta. Norime tai pakeisti ir skaitymą pateikti kaip išties naudingą bei įdomią veiklą buriant skaituolių bendruomenę", – apie pagrindinę projekto idėją pasakojo komandos lyderė Justė Bagdonaitė.

Šiandien skaitymas ir literatūra dažnam kelia asociacijų su nuoboduliu, tad "Meta" tikslas "nuobodu" pakeisti į "smagu".

J.Bagdonaitė sako, kad mėnesiai, praleisti vienoje iš "Kaunas 2022" programų, paliko neišdildomų įspūdžių. "Kauno iššūkis" naudingas tiek jaunimui, tiek Kaunui, nes tai nėra tik naujų iniciatyvų miestui kūrimo programa.

"Kauno iššūkio" dalyviai iš tikrųjų susiduria su lengvais ir sudėtingais iššūkiais. Įvairūs sunkumai skatino tobulėti, o koordinatorių atsidavimas ir rūpestis dabar leidžia didžiuotis galybe naujų patirčių ir dalytis idėjomis su bendraminčiais", – pasakojo J.Bagdonaitė.

Miegdolas / Nutie

Šio rakto į 2022-uosius komandos lyderė Skaistė Karnilavičiūtė atskleidė, kad projekto pirminei idėjai ilgai ieškojo tinkamo formato, kol galiausiai nusprendė, kad tai bus vaizdo žaidimas. Tokia projekto forma iššūkio dalyvės sieks suburti žmones, kuriems naktimis sunku užmigti.

"Tikimės, kad "Miegdolas / Nutie" naktibaldoms (ir ne tik) leis atrasti puikią kompaniją bemiegėmis naktimis. Kita vertus, sieksime, kad kuriamo vaizdo žaidimo ryškios spalvos sukeltų norą pailsinti akis ir nebeleisti daugiau laiko priešais telefono ekraną", – projekto vizija pasidalijo S.Karnilavičiūtė.

Be abejo, "Miegdolo / Nutie" projekto komanda nėra išimtis iš visų komandų dėl patirtų pačių įvairiausių iššūkių. S.Karnilavičiūtės komandai "Kauno iššūkyje" teko įveikti daug išbandymų, pvz., atsikratyti viešojo kalbėjimo ir kitų baimių. Vis dėlto komandos lyderė patikina, kad programos metu niekad neišblėsusi produktyvi ir jauki atmosfera neleido nuleisti rankų. "Labai daug kartų norėjome viską mesti, tačiau programos koordinatorės, komandos nariai, kiti iššūkio dalyviai ir visa turima patirtis buvo didžiulis postūmis neapleisti savo idėjų ir stengtis siekti tikslo", – džiaugėsi pašnekovė.

Portalas

Šio projekto tikslas – atnaujinti mieste esančias tarpuvartes, kuriuos dažnas įpratęs vadinti bromais. Jaunuoliai, vystydami projektą, siektų Kauno tarpuvartes papuošti meninėmis instaliacijomis ir taip jas paversti jaukiomis vietomis.

"Portalo" kūrėjų komandos lyderė Eglė Gustainytė sakė pati į šią programą atėjusi norėdama prisidėti prie Kauno kultūros augimo. "Jau dirbdami komandoje gana greitai pastebėjome, kad tamsiu paros metu tarpuvartės labai gąsdina, joms trūksta jaukumo, spalvų. Vos po savaitės darbo gimė konkreti idėja apie meno instaliacijas", – apie "Portalo" atsiradimą pasakojo E.Gustainytė.

Mergina patikino, kad net ir pasibaigus "Kauno Iššūkio" programai, komanda toliau stengtis vystyti projektą ir taip prisidėti prie Kauno kultūrinio auginimo.

"Portalą" galite rasti instagrame – @portalas_.

Atspindžiai

Penktasis šių metų raktas – vienintelis iš visų minėtų – gavo "Kaunas 2022" finansavimą kūrybinei veiklai įgyvendinti.

"Kurti projektą "Atspindžiai" mus paskatino noras iš kultūrinės perspektyvos ištyrinėti ir geriau pažinti visuomenėje vyraujančius stereotipus apie įvairias žmonių grupes. Mūsų komandai tai pasirodė aktuali problema. Juk stereotipai glūdi kiekvieno iš mūsų pasąmonėje, dažnai mums patiems to nesuprantant. Tad vienintelis būdas sumažinti stereotipų žalą, yra kalbėti apie juos, taip didinant mūsų sąmoningumą", – taip komandos lyderis Kipras Bielozarevičius apibendrino projekto pagrindinę idėją.

"Kauno iššūkio" programą baigęs vaikinas, žvelgdamas atgal į praleistus metus, nesigaili. "Dalyvavimas "Kauno iššūkyje" man leido ne tik praplėsti savo draugų ratą ir geriau pažinti Kauno kultūrą, bet ir sužinojau daugiau informacijos apie biudžeto sudarymo paslaptis, apklausų kūrimą", – aiškino K.Bielozarevičius.

Projekto veiklą galima sekti feisbuko puslapyje "Atspindžiai", "YouTube" paskyroje tuo pačiu pavadinimu ir instagrame – @_atspindziai.

GALERIJA

  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
  • „Kauno iššūkio“ programa – šiuolaikiniai jaunimo raktai į 2022-uosius
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS