Lėlių teatras pasitinka jubiliejinį 65-ąjį kūrybinį sezoną | KaunoDiena.lt

LĖLIŲ TEATRAS PASITINKA JUBILIEJINĮ 65-ĄJĮ KŪRYBINĮ SEZONĄ

Kauno valstybiniame lėlių teatre (KVLT) startuoja 65-asis kūrybinis sezonas, kuriame laukia įdomios ir netikėtos pažintys su teatro istorija. Sezonas įkvėptas noro atsigręžti atgal ir įvertinti visą nueitą teatro kūrybinį kelią, prisimenant jį įkūrusius žmones ir pratęsiant jų puoselėtą teatro misiją kurti vaikams.

Dėmesys vaikams ir jaunimui

Nors teatras plečia savo auditoriją ir kuria spektaklius įvairioms žiūrovų grupėms – nuo kūdikių iki suaugusiųjų ir juos taip pat kvies į teatrą, vis dėlto jubiliejiniame sezone pasirodysiančios keturios premjeros bus skirtos vaikams ir jaunimui.

Pirmoji spalį pasirodysianti premjera – šešėlių teatro spektaklis „Nykstantys žmogeliukai“. Tai pagal Australijos rašytojos Elizabet Cummings kūrybą sukurtas jautrus spektaklis be žodžių, kuriame su vaikais bus kalbamasi skaudžiomis temomis – artimojo mirtį, ligą, kitas likimo negandas. Temomis, kurios dažnai lieka šešėlyje, kurioms tėvai neranda laiko ar nežino kaip jomis kalbėtis su vaikais. Tai spektaklyje bus bandoma paaiškinti pasitelkiant vaikams puikiai suprantamą vaizdų kalbą.

Spektaklį kurs „Auksiniu scenos kryžiumi“ įvertinto spektaklio „Dievų miškas“ kūrėjai – režisierė Agnė Sunklodaitė, dailininkė Giedrė Brazytė ir kompozitorius Deividas Gnedinas.

Rudenį pasirodys ir jaunimui skirta premjera – monospektaklis „Po vandeniu“, kurį kuria jaunosios kartos teatro kūrėjai – spektaklio autorė, aktorė, režisierė Dominyka Budinavičiūtė ir aktorius, režisierius ir scenografas Rokas Lažaunykas. Jie su jaunimu kalbėsis šiandien itin aktualia – vienatvės tema. Kūrėjai pastebi, kad šiandien gyvename tokiu laiku, kai, regis, turime visko daug ir tai lengvai pasiekiama, kai socialiniuose tinkluose turime šimtus ar tūkstančius draugų, tačiau jaunas žmogus jaučia stiprų vienišumo jausmą. D.Budinavičiūtė sieks jaunimą įkvėpti jaunatviškam gyvenimo džiaugsmui.

Tradiciškai teatras metus palydės nauja kalėdine premjera – „Skruzdėliukas Nežiniukas“, pagal R.Dmuchovskienės to paties pavadinimo knygą. Skruzdėliukas leisis į žaismingus žiemos nuotykius miške, kur sutiks Kalėdų Senelį.

Naujaisiais metais jubiliejinis sezonas tęsis ir pavasarį teatras pakvies į šventinę premjerą „Lėlių teatro paslaptys“. KVLT pirmąją spektaklį pristatė 1958 m. gegužės 18 d. – būtent šią dieną ji ir pasirodys.

Artėjant premjerai ketinama išleisti pirmąją pažintinę knygą vaikams apie lėlių teatrą, pagal kurią ir bus pastatytas spektaklis. Vartydami knygelę vaikai galės susipažinti, kas yra lėlių teatras, kaip gimsta spektakliai, kokių profesijų žmonės sutinkami lėlių teatre ir kokios reikšmingos pasakos buvo sukurtos KVLT per 65 veiklos metus. Pjesę rengia dramaturgė Daiva Čepauskaitė, kuri, peržiūrėjusi visą teatro sukauptų pjesių lobyną, atrinks prasmingiausius pastatymus, kurių scenos ir atgims premjeroje. Spektaklio muzikoje bus panaudoti teatro archyvuose esantys garso įrašai.

Tai bus dovana ne tik mažiesiems žiūrovams, bet ir teatro vyresniosios kartos kūrėjams, kurie vis dar sugrįžta į teatrą. Įsigyti knygą bus galima atėjus į teatrą ir knygynuose. Premjerą lydės dar ir edukacinė programa – prieš spektaklį bus galima leistis į ekskursiją po teatro erdves.

Atsinaujinęs muziejus

Jubiliejinis sezonas ypatingas dar tuo, kad nuo rugsėjo duris atveria po teatro renovacijos įrengtas lėlių muziejus. 1996 m. įkurto ankstesnio muziejaus erdvė pasikeitusi neatpažįstamai – muziejus pavirto į aktyvią edukacinę erdvę vaikams. Jį sudaro keletas erdvių, po kurias gali vaikščioti teatro lankytojai.

Pirmoji, tik įžengus į muziejų, supažindins su teatro pradžia – jo įkūrėjų Stasio ir Valerijos Ratkevičių šeštojo dešimtmečio pabaigoje sukurtais pirmaisiais spektakliais vaikams ir suaugusiesiems. Siekta sukurti autentišką vaizdą, kaip tuo metu atrodė spektaklių lėlės, dekoracijos, sceninė aplinka, todėl visa tai atkurta remiantis išlikusiomis to meto nuotraukomis. Tad lankytojai galės nusikelti laiku atgal ir pamatyti to meto lėlių teatrą.

Susipažinus su teatro gimimo istorija galima patekti į kitą muziejaus erdvę – lėlių namus. Čia – daugybė skirtingų spektaklių pavadinimais pažymėtose lentynose apgyvendintų lėlių. Lėles galima apžiūrėti, paliesti, o kai kurios net ir atgis.

1996 m. įkurto ankstesnio muziejaus erdvė pasikeitusi neatpažįstamai – muziejus pavirto į aktyvią edukacinę erdvę vaikams. Jį sudaro keletas erdvių, po kurias gali vaikščioti teatro lankytojai.

Tai dar ne viskas – muziejuje paslėpta daugybė paslapčių, kurias reikės vaikams atrasti patiems. Kitaip tariant, jie galės atverti kai kurias dureles, pačiupinėti lėles ir atlikti kitus interaktyvius veiksmus. Pravėrus vienas tokių paslaptingų durelių galima išvysti sumažintą Ratkevičių namų versiją (pirmosios teatro lėlės, jų drabužėliai buvo kuriami teatro įkūrėjų namuose). Lėlių namuose vaikų lauks ir kiti netikėti atradimai.

Lėlių muziejuje tėveliai su vaikais gali lankytis savaitgalį, rekomenduojama ateiti bent pusvalandžiu anksčiau ir prieš spektaklį užlipti į antrą aukštą, kur ir įsikūręs muziejus. Žiūrovų mielai lauks edukatorė, pagelbėsianti ir atsakysianti į rūpimus klausimus. Neturint laisvesnės akimirkos prieš spektaklį, muziejų galima aplankyti jam pasibaigus ar pertraukos metu. Darbo dienomis muziejus atviras vaikų darželių ir mokyklų organizuotoms grupėms.

Stiprūs tarptautiniai ryšiai

KVLT nuolat palaiko ryšius su kitų šalių lėlių teatrais. Ši tarptautinė draugystė kasmet inspiruoja įdomius bendrus renginius ir atveria galimybę lietuvišką lėlių teatrą pristatyti svetur. Lydimas viena tokių ypatingų akimirkų teatras ir pasitinka naująjį sezoną – Berlyno festivalyje Europos projekto „Didžiųjų marionečių magija viešosiose erdvėse“ baigiamajame renginyje pristatyta Lietuvos lėlių teatro pradininko Stasio Ušinsko marionetė „Dainininkė“. Tai tarpukariu sukurtos marionetės tiksli kopija – pasitelkdamas šiuolaikines technologijas, 3D spausdintuvą, KVLT lėlę atkūrė pagal autentiškus S.Ušinsko brėžinius. Teatro žiūrovai su „Dainininke“ susipažino pavasarį teatre vykusio tarptautinio lėlių teatrų festivalio metu, galėję ją paliesti, valdyti. O per vasarą jai buvo pasiūti nauji, originaliai lėlei artimesni drabužiai, su kuriais ji ir išlydėta į Berlyną.

Pasak lėlę svetur pristačiusios teatro vadovės Rasos Bartninkaitės, tai buvęs didelio masto tarptautinis renginys, kuriame dalyvavo lėlininkai iš Lenkijos, Vokietijos, Slovakijos, pristatę įspūdingas didelio dydžio marionetes.

Edukacija: ne vieną žiūrovų kartą užauginęs kolektyvas tęsia savo misiją nuo mažų dienų pratinti kauniečius prie teatro meno. / Organizatorių nuotr.

„S.Ušinskas už savo lėlių konstrukcijas 1936 m. Paryžiaus meno ir technikos parodoje buvo apdovanotas aukso medaliu, tad šis projektas tapo jo sugrįžimu į Europą su ta pačia lėle. Jautėme didžiulį pasididžiavimą galėdami nuvežti ne bet kokią marionetę, o būtent sukurtą S.Ušinsko garbei. Kolegos iš Europos buvo labai susidomėję mūsų teatro istorija, S.Ušinsko asmenybe. Jie nežinojo jo pirmojo lėlių filmo „Storulio sapno“, tad mes pasidalijome jo viešai prieinamu įrašu, pasakojome apie tai, kad lėlininkas naudojo tas pačias lėles kurdamas skirtingus personažus pasitelkdamas perukus ir drabužius. Europai pristatėme Lietuvos lėlių teatro šaknis“, – pasakojo R.Bartninkaitė.

Šį rudenį laukia kelionė į Katovicų lėlių teatro festivalį Lenkijoje, kuriame bus pristatyta naujausia premjera „Jokūbo dienoraštis“. O pasitinkant žiemos šventes teatras vyks į Norvegiją, kur jo lauks lietuvių bendruomenės vaikai, kurie galės pasimėgauti žiemos pasakų grožiu spektaklyje „Kalėdos Pasakų namuose“ ir lietuviškai pasilabinti su Kalėdų Seneliu.

Beje, ukrainiečių šeimos ir vaikai iki šiol kviečiami nemokamai žiūrėti teatro spektaklius. Išeinant iš spektaklio jiems dovanojama knygelė „Dangus virš ežiuko vaikystės“. Tai į ukrainiečių kalbą išversta rašytojos Indrės Sekevičienės pasakų knyga, pagal kurią ateityje ketinama sukurti ir spektaklį.

Edukacijos svarba

Teatras aktyviai plečia edukacinę veiklą vaikams vis labiau įsitikindamas jos svarba. Vasarą tris savaites vyko edukacinės programos, kurių metu vaikai galėjo susipažinti, kaip gimsta lėlės, kartu su aktoriais patys kūrė personažus, mokėsi tekstų ir galiausiai save išbandė tikroje teatro scenoje.

Aktoriai pastebi, kad iš šių užsiėmimų vaikai išeina labiau pasitikėdami savimi, tolerantiškesni, atviresni aplinkai. Tai juos paskatino kurti visiškai naują interaktyvią edukacinę programą pavadinimu „Būk tigras!“. Joje vaikams bus kalbama apie drąsą – kaip drąsiai kalbėti, išreikšti save, kaip mokėti pasirinkti, kaip pasakyti, kad kažkas patinka ar nepatinka. Programa į teatro repertuarą bus įtraukta rugsėjo pabaigoje.

„Labai džiugu, kad jau nuo rugsėjo 1-osios mūsų teatras yra sklidinas moksleivių, pradedančių naujuosius mokslo metus. Gera matyti susikaupusius jų veidus ir kad mes jiems galime dovanoti meilės, draugystės, žmogiškumo pamokas. Labai noriu padėkoti mokytojams, kurie mato prasmę vaikus atvesti į teatrą, kuriame jie gali rasti viską, kad užaugtų dorais žmonėmis. Mokslo metų pradžios proga norisi visiems palinkėti įkvėpimo ieškoti, mokytis, tyrinėti, pažinti, o sukaupus žinių, patirties, išdrįsti išreikšti save, ir, svarbiausia, atverti savo širdį“, – džiaugėsi teatro vadovė R.Bartninkaitė.

GALERIJA

  • Edukacija: ne vieną žiūrovų kartą užauginęs kolektyvas tęsia savo misiją nuo mažų dienų pratinti kauniečius prie teatro meno.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaunietis

Nuoširdžiai ačiū už spektaklius;''Kudlius ir miško broliai'', ''Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje''

?

Zelenskis dar nepasirašė į tą teatrą idiotės marionetės rolei? Ne? Tai tuoj prašysis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS