Pavasaris Z. Tarasevičienės tapyboje | KaunoDiena.lt

PAVASARIS Z. TARASEVIČIENĖS TAPYBOJE

Paskutinėmis kovo dienomis Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje atsidarė kaunietės menininkės Zitos Jusevičiūtės-Tarasevičienės tapybos darbų paroda „Juodas sidabras“. Trečdalis joje pristatomų darbų – iš naujojo ciklo, suteikusio pavadinimą ir visai parodai.

Z. Jusevičiūtė-Tarasevičienė – aktyvi dailininkų bendruomenės narė bent tris dešimtmečius rengia personalines parodas, dalyvauja grupiniuose projektuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Kodėl toks parodos pavadinimas, kodėl minimas juodas sidabras? Juk kovas – pavasario pradžia, o menininkė šia paroda kviečia medituoti apie juodą sidabrą.

Pažvelgus į parodoje pristatomus darbus, nuo pirmo žvilgsnio akį patraukia abstraktūs vaizdai ir pilkas koloritas, nelyg žiemos tirpsmo sniegas. Tačiau atidžiau įsižiūrėjus, tame pilkame tirpsme galima įžiūrėti ir spalvotų dėmelių, – tarsi mažų spalvotų akmenėlių.

Šio abstraktaus – „Juodo sidabro“ – ciklo paveikslai išsiskiria ir dinamiškumu bei muzikalumu. Žvelgiant į Z. Jusevičiūtės-Tarasevičienės naujojo ciklo darbus susidaro įspūdis, kad spalvos, štrichai ir tekstūros vibruoja, tokiu būdu sukuriant erdvės gylio ir daugiasluoksniškumo įspūdį. Vienas iš šio ciklo paveikslų išsiskiria ekspresyviu raudonu koloritu – rausvi potėpiai, dėmės dera su mėlynais štrichais.

Ar visi parodoje eksponuojami darbai panašūs? Ne – akivaizdu, kad dailininkė mėgsta eksperimentuoti, improvizuoti, išbandyti naujus motyvus, tad parodoje matome ir figūratyvinių darbų, gamtovaizdžių, peizažų. Naujesnėse drobėse akivaizdus linijų, spalvų, potėpių dinamiškumas, veržlumas. Ypač mėgiamos juoda, pilka spalvos. Net ir gėlių žiedai, regis, paliesti pilkšvų dėmių. Tačiau jau minėta kūrinių įvairovė atskleidžia, jog menininkei kur kas artimesnis spalvingesnis gamtos – augalų, gėlių – pasaulis, visada nuteikiantis ramybei ir meditacijai. Vyrauja ekspresyvūs potėpiai, veržlūs štrichai.

Tarp parodoje eksponuojamų darbų dominuoja aliejinės tapybos pavyzdžiai, nors, kaip pati autorė liudija, pleneruose ji mėgsta tapyti akrilu.

Kas? Z. Jusevičiūtės-Tarasevičienės paroda „Juodas sidabras“.

Kur? Raudondvario dvaro meno inkubatoriuje.

Kada? Veikia iki balandžio 18 d.

GALERIJA

  • Iš ciklo „Juodas sidabras“.
  • Iš ciklo „Juodas sidabras“.
Z. Jusevičiūtės-Tarasevičienės pav.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

pasispardė .........

....ir pamiršo

SEKMES

Puikus darbai Tik ne berzialiu ir nikstuku veiduku angeliuku vertintojams tai suprasti

Kauniete

Baikit ekperimentuot improvizuot atsibodot Pradėkit tapyti piešti rodyti tikr mena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS