Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – naujas vitražas | KaunoDiena.lt

ŠV. JURGIO KANKINIO BAŽNYČIOJE – NAUJAS VITRAŽAS

Paprastumu ir kur kas dažniau atviresnėmis nei kitų miesto šventovių durimis garsėjanti Šv.Jurgio Kankinio bažnyčia pasipildė nauju vitražu.

Saulė įminė mįslę

Metalinės konstrukcijos, dešimtys kvadratinių metrų polietileno paklodžių, teptukai, gremžtukai ir kiti apie rimtus darbus Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje liudijantys įrankiai jau seniai nieko nebestebina. Todėl ir pirmosiomis rugsėjo dienomis šalia vieno šventovės lango išdygę pastoliai čia užsukusių kauniečių nesuglumino, atvirkščiai – užminė galvosūkį.

"Įdomu, kuo šį kartą nustebins?" – smalsiai kraipydami galvas spėliojo bažnyčios svečiai.

Jau netrukus tekanti rudenėjanti saulė ir broliai pranciškonai atskleidė paslaptį – viename iš dvidešimties vėlyvojo gotikinio perlo langų sužibo naujas vitražas.

"Man jis pats gražiausias iš visų čia esančiųjų", – kilstelėjusi akis viršun naujausiu dailininko vitražisto Broniaus Bružo darbu džiaugėsi bažnyčios budėtoja.

Žymaus vitražisto darbas

Iš tūkstančių spalvotų stikliukų sudėliotas šv.Juozapo atvaizdas – devintas bažnyčios vitražas. Jau anksčiau languose priešais pagrindinį įėjimą įsitaisė šv.Antanas, šv.Kazimieras ir šv.Pranciškus. Šalia didžiojo Dangiškąja Jeruzale vadinamo altoriaus nuo šių metų pavasario su slibinu kovoja šv.Jurgis, virš altoriaus – nedidukas langas su katalikiškąją kristogramą IHS vaizduojančiu vitražu.

Kiek tolėliau žvilgsnius kausto perpus mažesniame nei likusieji lange, virš juodos spalvos Šv.Onos altoriaus išraityta heraldika, lietuvių tautosakoje duonos ponia tituluojama šv.Ona ir "Nekaltas Marijos prasidėjimas". Greta jo įsitaisė ir šv.Juozapo vitražas.

"Daugiau nei pusmetį savo dirbtuvėse Vilniuje jį kūrė vitražistas B.Bružas. Bažnyčios lange meno kūrinys atsirado per kelias dienas", – ranka mostelėjęs į vieną svarbiausių šventųjų kalbėjo brolis Paulius Saulius Bytautas. – Man patinka. Procesą stebėjęs ir galutinį rezultatą matęs kūrinio autorius rezultatu taip pat liko patenkintas."

Pasipuoš visi langai

Pasak kunigo, naujasis vitražas kaip ir likusieji atsirado už geros valios žmonių aukas. Nuo geradarių esą priklauso ir tai, kada užsipildys likusieji Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios langai.

"Esame dėkingi visiems", – nedaugžodžiavo dvasininkas.

Baksnodamas pirštu P.S.Bytautas suskaičiavo vienuolika tuščių plotų. Juose turėtų įsikurti šv.Klara, akimirkos, vaizduojančios šv.Jurgio kančią ir egzekuciją, monograma, skirta antrajam Lietuvos globėjui, ir šv..Joakimas.

"Baigus visus darbus, languose matysime ne tik šventuosius", – lėtu žingsniu artėdamas prie vieno jų intrigavo P.S.Bytautas. 14 kv. m dydžio arkiniuose languose priešais didįjį altorių atsiras vitražai, vaizduojantys pranciškonus Lietuvoje ir Kaune. Tarp jų įsiterps Kazimieras Jogailaitis. Trijuose languose virš Dangiškosios Jeruzalės nusidrieks spinduliai, kurių šaltinis – vitražas su kristograma.

"Yra žmonių, kuriems bažnyčia graži ir be vitražų. Jie manęs klausia: "Kam to reikia?", o aš jiems atsakau: "Namuose jūs juk irgi tvarkotės." Vis dėlto dauguma lankytojų žiūri ir džiaugiasi tuo, ką mato", – su palaiminga šypsena veide atsiduso P.S.Bytautas.

GALERIJA

  • Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – naujas vitražas
  • Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – naujas vitražas
  • Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – naujas vitražas
  • Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje – naujas vitražas
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

jėga

reiks nueiti pažiūrėti. Smagu, kaip ši Bažnyčia keliasi iš griuvėsių. O Matulaičio koplyčioje verkiant reikia atstatyti vieno lango vitražą, kurį išmalė vagys. Ten labai liuks vitražai.

Rega

Labai reikalingi vitražai Prisikėlimo bažnyčiai,ypač iš tos pusės,pro kur taip negražiai matosi labai arti esantys daugiaaukščiai.

DĖKUI

1000 IR VISAS milijonas dėkui visiems kurie prikelia iš griuvėsių pačią nuostabiausią Kauno bažnyčią Lai palaiminga Dievo Malonė niekada neapleidžia tų ,kurie gražina šventovę DĖKUI
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS