Teatro festivalis namus surado Panemunėje: erdves pakeis neatpažįstamai | KaunoDiena.lt

TEATRO FESTIVALIS NAMUS SURADO PANEMUNĖJE: ERDVES PAKEIS NEATPAŽĮSTAMAI

  • 1

Trečiasis netradicinio teatro festivalis "Namas Nr. 3" iš miesto centro keliauja į Panemunę. Šiemet, rugsėjo 9–19 d. laikinus namus festivalis rado buvusiame Panemunės bendruomenės centre.

Nuo kino iki "Carito"

Visai arti kelio esantis namas, atrodytų nedidelis ir gal net nelabai tinkamas festivalio idėjai įgyvendinti. Tačiau, pradėjusios juo domėtis, organizatorės atrado itin turtingą šio namo istoriją. Beveik prieš 100 metų pastatytame mediniame pastate veikė mokykla, darželis, kino teatras, kultūros centras, "Caritas", biblioteka.

Šiuo metu namas priklauso Aukštosios Panemunės parapijai. Namą atgavinti ir vėl čia vykdyti kūrybinę veiklą kūrybos centre "K.I.N.A.S. Panemunė" užsimojo kauniečiai Giedrius Bučas ir Kęstutis Žižys. Būtent jie svetingai duris atvėrė ir teatro festivaliui.

"Su festivaliu vis apsistodavome Žaliakalnio apylinkėse. Šie metai pirmi, kai nukeliavome kiek toliau. Jausmas toks, kad su namu atradome ir pačią Panemunę. Buvo be galo įdomu domėtis namo ir paties mikrorajono istorija. Atrasti, kad būtent čia buvo pirmasis oro uostas Kaune, traukiniu buvo keliaujama iki Senamiesčio, veikė vienas pirmųjų kino teatrų, o kur dar kurorto statusas. Šiemet festivalyje kuriantiems teatralams pasiūlėme tikrai įdomios medžiagos", – kalbėjo viena iš fesitvalio organizatorių Paulina Nešukaitytė.

Išbandyti jėgas

Organizatorės atvirauja, kad festivalis programą sudaroma dviem būdais: yra atrenkami jau pastatyti spektakliai, kurie galėtų tikti festivalio idėjai, ir autoriai kviečiami juos adaptuoti, arba kūrėjams siūloma eksperimentuoti ir sukurti kažką naujo ir unikalaus, atsižvelgiant į pastato erdvę, istoriją, įtraukti vietinę bendruomenę į kūrybinį procesą.

Pasirinkimas: kasmet vis kitur rengiamas teatro festivalis „Namas Nr. 3“ šiemet vyks viename Panemunės medinukų. / M. Plepio nuotr.

"Situacija dėl karantino šiemet paragino dirbti tik su Lietuvos menininkais. Pakvietėme programą kurti itin skirtingomis teatrinėmis raiškos formomis ir priemonėmis kalbančius teatralus. Tikime, kad toks būdas leis tiek patiems menininkams, tiek festivalio žiūrovams pamatyti, kaip ta pati erdvė ir jos istorija gali skirtingai įkvėpti kūrėjus, kokie skirtingi pasirodymai gali gimti", – pasakojo festivalio organizatorė Renata Bartusevičiūtė.

Toks būdas leis pamatyti, kaip ta pati erdvė ir jos istorija gali skirtingai įkvėpti kūrėjus, kokie skirtingi pasirodymai gali gimti.

Sukurti pasirodymus šiai neįprastai erdvei buvo pakviestos keturios trupės: režisieriaus Šarūno Datenio ir aktorės Severijos Janušauskaitės duetas, klaipėdiečių "Apeirono" teatras, kūrybinis duetas "Miglon" ir režisierė Dr. GoraParasit (Gintarė Minelgaitė) su kūrybine komanda.

Spalvinga programa

Pirmieji rugsėjo 9–12 d. į teatro festivalį bus pakviesti mieli teatralai. Jiems siūlomas interaktyvus spektaklis-nuotykis "Sekretas". Vaikai bandys išnarplioti tikrą detektyvą, kurio metu sužinos ne tik namo, bet ir Panemunės istoriją, bandys atsakyti į klausimą, kur dingsta prisiminimai. Prasidėjus mokslo metams, kūrėjai kviečia spektaklyje dalyvauti moksleivius, todėl keletas seansų organizuojami ketvirtadienį ir penktadienį ryte.

Rugsėjo 10–12 d. festivalį atidarys režisieriaus Š.Datenio ir aktorės S. Janušauskaitės sukurtas pasirodymas "Love(less) story". Tai judesio, vaizdo, garso ir tylos spektaklis / potyris: apie vyrą ir moterį kartu ir po vieną uždarame name, apie (ne)meilę ir nors nedidelę, bet viltį.

Rugsėjo 16–17 d. name apsigyvens klaipėdiečiai. "Apeirono teatras" kinetinis spektaklis "Nekaltas prasidėjimas" – tai eksperimentinis darbas, kuriame, naudojant gyvą objektą, aktoriaus kūną, ir negyvą objektą, daiktą, tyrinėjamas kūnų judėjimas ir juos veikiančių jėgų ryšys. Spektaklyje prioritetas teikiamas kūnų lengvumo, asketiškumo, vaizdų ir simbolių dinamikos kūrimui. Teatras čia taikomas kaip terapijos priemonė karantino apribojimuose gyvenantiems ar gyvenusiems žmonėms.

Festivalio programą rugsėjo 18–19 d. uždarys įspūdingas kūrėjos Dr. GoraParasit performansas "Gamme game". Apokaliptinių nuotaikų prisodrintas reginys namo erdves pakeis neatpažįstamai. Ryškus, garsus pasirodymas, pripildytas sodrios, audiovizualinius žiūrovų pojūčius užvaldančios estetikos, kalbės apie žmogaus prigimtį, pasirinkimus, keliaus beprotybės sampratos labiririntais ir klaus: ką mes paliksime po savęs ateities kartoms?

GALERIJA

  • Teatro festivalis namus surado Panemunėje: erdves pakeis neatpažįstamai
M. Plepio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunas

....ne juokinkite PASAULIO.....klounai ,jau nusiritote iki zemumu,kurios nesudomins xx1amziaus ishsilavinusio zmogaus.Gal nesveiki visa tai sumaste.?gedingas pasirinkimas. Cia europine Lietuva ,,,,ne skarmaline azija. tfu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS