Apylinkės teisme – nemokamos konsultacijos | KaunoDiena.lt

APYLINKĖS TEISME – NEMOKAMOS KONSULTACIJOS

Kaip ir praėjusiais metais, į Kauno apylinkės teismą žmones plūdo vildamiesi išspręsti opius palikimo klausimus, pasikonsultuoti, kaip užkasti karo kirvį su kaimynais arba artimais giminaičiais.

Lūkuriavo už durų

Pirmieji interesantai prie Kauno apylinkės teismo salės ėmė trypčioti 8 val., nors durys atsivėrė tik po valandos.

Anot Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vaidos Bytautės, tokį kauniečių antplūdį buvo galima nuspėti iš anksto. Vos tik sužinoję apie nemokamas teisines konsultacijas teisme, žmonės išsamesnės informacijos teiravosi ir telefonu, ir elektroniniais laiškais, ir atvykę tiesiai į teismą.

Praėjusiais metais nemokamomis teisinėmis konsultacijomis pasinaudojo kone septynios dešimtys miestelėnų. V.Bytautė spėjo, kad šiemet jų bus kur kas daugiau.

"Vakare žinosime tikslius skaičius", – stebėdama gyvą eilę už durų, teismo atstovė nė nenutuokė, kad vakare bus viršyti trejų metų rekordai.

Per visą dieną nemokamomis teisinėmis konsultacijomis pasinaudojo 104 kauniečiai. Vyriausias interesantas buvo 1934-ųjų gimimo.

"Darbą baigėme 17.20 val. Ačiū teismo savanorėms, kurios padėjo suvaldyti tokius didelius srautus. Reikėjo – gerą žodį tarė laukiantiesiems, reikėjo – vandens stiklinę padavė", – už pagalbą dėkojo V.Bytautė.

Senbuviai ir debiutantai

Nuo ankstyvo ryto vietas prie stalų, anot jos, užėmė mažiausiai septyni teisingumo sargai: teisėjai, advokatai ir jų padėjėjai, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos specialistas ir antstolis. Dar bene tiek pat savanorių nemokamas konsultacijas dalijo nuo vidudienio iki 17 val.

Trečius metus iš eilės toje pačioje vietoje interesantų lūkuriavo advokatas Justinas Jarusevičius.

Specialiai iš Vilniaus į gimtąjį Kauną atvykęs vyras iki vidudienio padėjo penkiems besikreipusiems asmenims. Kiekvienam jų skyrė bent po pusvalandį. Kaip ir ankstesniais kartais, advokato patarimo prašė besiskiriantys, vaiko išlaikymo klausimus narpliojantys sutuoktiniai, senoliai, nirštantys dėl pernelyg mažos pensijos, ar giminaičiai, nerandantys bendros kalbos su artimaisiais.

"Buvo viena senyvo amžiaus moteris ir jos jaunesni giminaičiai. Senolė sako: man reikia advokato. Aš jai sakau: jums tiesiog reikia pasikalbėti", – jaunas vyras tikino, kad ne visas situacijas, į kurias pakliūva žmonės, būtinai reikia spręsti teismo atstovams.

Kiek tolėliau nuo jo, į visus rūpimus klausimus buvo pasiruošusi atsakyti advokato Ričardo Lilo padėjėja Eglė Šovienė. Per nepilnas tris valandas ji spėjo priimti devynis besikreipusiuosius, o netrukus įsirašė ir dešimtą, kurį domino paveldėto turto likimas.

"Nežinau, sutapimas ar tiesiog taip papuolė, bet aktualiausi žmonėms buvo nuosavybės teisės klausimai: nuosavybės teisės atkūrimas, nusavintos nuosavybės išregistravimas, paveldėjimo teisės, turto pasidalijimo klausimai", – kalbėjo nemokamų teisinių konsultacijų debiutantė E.Šovienė.

Antrus metus iš eilės nemokamas konsultacijas dalijo ir antstolis Marius Lekečinskas.

"Kokie aktualiausi klausimai šiemet? Niekas nesikeičia", – M.Lekečinskas darsyk paliudijo, kad skolininkų buvo, yra ir bus, kaip ir išieškotojų. Pastarųjų nuo 9 iki 11 val. jis sulaukė šešių. Įsiskolinusiųjų asmenų buvo trigubai mažiau.

Gavo naudingos informacijos

Kaunietis Vytautas – nei skolininkas, nei išieškotojas, o kaip sakė jis pats – susiklosčiusių aplinkybių auka, į Kauno apylinkės teismą atvykusi ieškoti teisingumo.

"Apie nemokamas teisines konsultacijas teisme išgirdau vakar per radiją. Centre lankiausi pas antstolį, o dabar – tiesiai čia", – fizinius asmenis, turinčius įgaliojimus vykdyti teismo sprendimus ar kitus vykdomuosius dokumentus, kaunietis juokais tapatino su medikais. Esą nevalia pasikliauti viena nuomone – būtina išklausyti ir antrąją.

"Prieš trejus metus buvo apvogtas sodo namelis. Ne tik mano, bet ir dar šešių kaimynų. Po kurio laiko gavau antstolio laišką, o jame nurodyta 28 eurų suma, kurią turiu apmokėti, – Pasiteiravus už ką, Vytautas atsakė klausimu. – Tad jūs man atsakykite už ką?"

Ne žurnalistai – kauniečiui į pagalbą skubėjo antstolis M.Lekečinskas. Ką su pastaruoju kalbėjo, Vytautas nesakė, tačiau užverdamas teismo duris džiaugėsi gavęs pakankamai informacijos ir nuorodų, kaip jam elgtis toliau.

"Galėtų tokių konsultacijų būti ne kartą, o bent kelis kartus metuose. Žinoma, labai ačiū ir už tai", – teisingumo sargų iniciatyvą žmonėms daryti gera, gyrė pensininkas.

GALERIJA

  • Apylinkės teisme – nemokamos konsultacijos
  • Apylinkės teisme – nemokamos konsultacijos
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lione

Labas vakaras,eilinis darbuotojas ,darbas Airijoja ,kos didziausias islaikymas sunui gali but priteistas lietuvoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS