Gimtadienio dovana – tvirta lyderystė | KaunoDiena.lt

GIMTADIENIO DOVANA – TVIRTA LYDERYSTĖ

Išmokę priimti kritiką, gebantys patylėti, kai reikia, atsakymus randantys dar nesuskambėjus klausimui, o draugystę stiprinantys spurgomis ir žinutėmis radijo stoties „Kelyje“ šturmanai pasitinka 23-iąjį gimtadienį.

Svajonė – radijo eteris

Anot graikų mitologijos, pasaulis laikosi ant keturių dramblių. Radijo stotis „Kelyje“ Kaune šiuo metu – ant trijų radijo vilkų: Dariaus, Vlado ir Karolio. Su ketvirtuoju kolega Andriumi, kuris šiuo metu išėjęs tėvystės atostogų, pasikalbėti nepavyko, tačiau kiti trys ne tik atvėrė studijos duris, bet ir pavaišino, ko gero, skaniausia iki šiol ragauta kava.

„Darau tokią kaip sau“, – į liaupses puodeliui karšto gėrimo šypsena atsakė D. Giedraitis, radijuje skaičiuojantis jau dvi dešimtis metų.

Dar mokyklos laikais svajojęs dirbti prie pulto, savo karjerą pradėjęs vienoje Alytaus radijo stočių, „Kelyje“ 36-erių vyras dirba nuo 2017-ųjų.

„Atėjau čia padėti vienam kolegai. Turėjau kitų planų, todėl galvojau, kad pabuvęs kelis mėnesius išeisiu. Tačiau tas radijo gyvumas, kūrybinė laisvė įtraukė ir aš likau, – projektų vadovas ir muzikos redaktorius D. Giedraitis juokavo, kad jo atveju pasitvirtino ne kartą girdėtas posakis, esą iš žmogaus planų Dievas juokiasi. Darius liko, o radijuje prasidėjo pokyčiai. Pirmiausia keitėsi šaukiniai, pamažu ir grojaraštis. Šiandien radijo eteryje galima išgirsti ir pasaulinių hitų, ir lietuviškos muzikos, ir kūrinių, kurie nepelnytai lieka populiariųjų šešėlyje, tačiau klausytojus priverčia pasigarsinti radiją.

„Maždaug dvejus metus vyko paieškos. Kardinalių pokyčių nedarėme – po truputį keitėme muziką ir žiūrėjome, kaip reaguoja publika. Mane veža tas muzikos ieškojimas, o dar labiau tas jausmas, kai kažką randi ir tada jau kuri savo“, – D. Giedraitis pabrėžė ne tik muzikos išskirtinumą, bet ir garso kokybę. Praėjusiais metais buvo pakeista visa sena įranga. Radijo stotyje sumontuoti nauji pultai, mikrofonai, todėl klausytojų ausis pasiekia nepriekaištingas garsas.

Patirtis: anksčiau galvojęs, kad laidų vedėjai turi daug kalbėti, dabar Vladas yra kitos nuomonės. Regimanto Zakšensko nuotr.

Aiškios gairės

Techniniai dalykai tik smulkūs mechanizmo sraigteliai. Esminis dalykas, radijo stotį iškėlęs į lyderių pozicijas ir prisijaukinęs 29–49 metų klausytojų auditoriją, yra aiški misija ir specifika.

„Tu juk supranti, kad negali būti nacionaline radijo stotimi, nes neturi tokios auditorijos ir pinigų, vadinasi, turi turėti savo specifiką. Mūsiškė yra informacija“, – kalbėjo D. Giedraitis.

Jau 23 metus radijo stoties komanda laiko ranką ant miesto pulso ir informuoja klausytojus apie spūstis, avarijas ir kitas neeilines, eismą trikdančias situacijas keliuose. Bene daugiausia pareigų radijo stotyje turintis Darius ir pats sėda prie pulto. Jį galima išgirsti „Piko valandoje“. Laidoje, kurią kolektyvas vadina arkliuku, galima pajusti tikrąjį radijo stoties pulsą ir suprasti, kiek žmonių duotąją akimirką gyvena ta pačia emocija. Tarkim, skambina klausytojas ir sako, kad prie VI forto susidarė spūstis. Kitas klausytojas šią informaciją patvirtina, nes stovi spūsties viduryje. Tada paskambina trečias, kad mato susidūrusius automobilius, o ketvirtas patvirtina, kad spūsties priežastis yra avarija, kurią jis ką tik pravažiavo.

Deklaracija: radijo stoties kryptingumas, anot D. Giedraičio, subūrė pačią geriausią klausytojų auditoriją. Regimanto Zakšensko nuotr.

„Iš tikrųjų kaskart eini nežinodamas, kokia bus laida. Visą eigą sudėlioja klausytojai, o jei kyla koks nors klausimas, žinai, kad po minutės bus ir atsakymas“, – D. Giedraitis džiaugėsi, kad santykis su klausytojais yra išties puikus.

Jie rašo žinutes socialiniuose tinkluose, skambina, negaili gerų žodžių, pastebi klaidas ir būtinai apie jas praneša. Retsykiais palepina ir dovanomis. Anksčiau į studiją keliaudavo gėlės, tortai, dabar – spurgos, kurias atveža klausytojas Alvydas, pelnęs spurgų ambasadoriaus titulą.

Subūrė profesionalus

Radijo stoties sėkmę nusako ne tik klausytojai, kurių skaičius nuolat auga, bet ir kolektyvo stabilumas. Pastaruosius šešerius metus eteryje skamba tie patys balsai.

„Žinau kiekvieno vedėjo pranašumus ir trūkumus, todėl galiu ramiai skirstyti darbus ir būti ramus, kad visi jie bus atlikti iki galo“, – D. Giedraičiui antrino ir Karolis Ugintas, užimantis popietinį eterio laiką. Darbas radijo stotyje – vienas malonumas, vienintelis trūkumas kėdė prie pulto, kurią kolegos nuolat nuleidžia žemiau, nei jis pratęs sėdėti.

„Tačiau prie to galima priprasti“, – alkūnę į stalą atrėmė 35-erių laidų vedėjas, kažkada svarstęs, sukti į radiją ar televiziją. Pastarajai, kaip pats juokauja, pristigo grožio, o štai liežuvio aštrumas radijui tiko. Taip vyras atsirado „Kelyje“, kur visiškai realizavo savo talentą.

Iš tikrųjų kaskart eini nežinodamas, kokia bus laida.

„Visą gyvenimą žinojau, kad kalbėsiu, nes nieko kito daugiau nemoku. Turiu dukrą Elžbietą. Nors jai dar tik metai ir trys mėnesiai, ji jau ganėtinai daug kalba. Niekam nekyla klausimų, kieno ji vaikas. Atrodo, obuoliukas toli neriedės“, – juokėsi vyras.

Vlado Kuzminsko veide šypsenos nemačiau, tačiau, anot Dariaus, tai žmogus, su kuriuo galima eiti ne tik į žvalgybą. Jauniausias, 27-erių, klaipėdietis radijo stotyje dirba ilgiausiai iš visų, jį galima girdėti ne tik popietinėje laidoje, bet ir rytais.

„Laikinai, kol kolega tėvystės atostogose. Šiaip aš ne ryto žmogus, nes turiu kitų veiklų, todėl mano diena gali baigtis 7 val. ryto kartu su kokiu nors renginiu arba vidurnaktį su krepšinio varžybomis“, – kad ir kiek darbų apsiimtų, visus juos V. Kuzminskas stengiasi įgyvendinti 100 proc. Tuo jis pasižymėjo dar nuo paauglystės, kai pradėjo dirbti vienoje internetinėje radijo stotyje, kuri gerino visus klausomumo rekordus.

Prisipažino: K. Ugintas neturi žalingų įpročių, tačiau turi priklausomybę nuo radijo. Regimanto Zakšensko nuotr.

Eterio netikėtumai

Iš tuščio į kiaurą laidų vedėjai nepilsto, nedaugžodžiauja. Nors kažkada manė, kad radijo laidų vedėjui svarbiausia daug šnekėti, laikas parodė, kad neretai mažiau yra geriau. Svarbiausia – pasakyti esmę.

„Žinote, kažkada pasakydavau, tada pagalvodavau. Vėliau – pagalvodavau ir pasakydavau, o dabar, kai jau esu tėtis, pagalvoju ir nesakau, bet ne todėl, kad pritrūkstu žodžių, – įsiterpė K. Ugintas, o paklaustas, ką turi omenyje, prisiminė kelias kuriozines situacijas, kurios tradiciškai nutinka per žinias arba kriminalus. – Veiksmas vyko kažkur prieš devynerius metus. Skaitau kriminalus, o pirmas įvykis – į biotualetą prie pilies įlūžo žmogus. Kolega priešais mane klykia susiėmęs už pilvo, todėl, savaime suprantama, kitų kriminalinių įvykių jau nepaskaičiau.“

Per visus tuos metus būta ir daugiau istorijų. Kažkada per eterį Karoliui pavyko rasti savo pamestą piniginę. Prarastas turtas grįžo ir į klausytojų rankas. Teko ieškoti ne tik daiktų, bet ir žmonių. Kartą į paieškas leidosi ir pats Karolis.

„Vieno klausytojo žmona paliko atsisveikinimo raštelį ir išėjo iš namų. Ėjau kartu ieškoti. Laimei, radome. Buvo ir daugiau visko, bet žinote, radijuje kaip Las Vegase – viskas, kas čia įvyksta, tas čia ir lieka“, – užuominomis kalbėjo K. Ugintas.

Gimtadienis su trenksmu

Kalbant apie 23-iąjį radijo stoties „Kelyje“ gimtadienį, paslapčių neliko. Pirmadienį nuo pat ankstaus ryto, nesvarbu, kur būtų, – savo automobiliuose, namuose ar biuruose, klausytojai radijo imtuvus turėtų nustatyti 105.9 MHz dažnio bangomis, maksimaliu garsu.

Tądien jų laukia šventinis eteris ir begalė netikėtumų. Kartu su dabartiniais laidų vedėjas prie pulto trumpam grįš ryškiausi radijo „Kelyje“ laidų vedėjai: Ernestas, Airidas, Mindaugas Danguolė, Aušra. Visą dieną eteryje skambės senieji šaukiniai, kurie leis prisiminti radijo stoties „Kelyje“ pradžią ir kelią, kurį ji nuėjo nuo 2000-ųjų iki 2023-iųjų.

„Labai lauksime ir savo klausytojų. Jie galės ateiti pas mus, susipažinti su radijo stotimi, jei norės, galės eteryje pasidalyti savo prisiminimais. Žinoma, esame paruošę ir nemažai dovanų. Beje, patys jau gavome labai gerą išankstinę dovaną, t. y. naujausius radijo reitingus, kuriuose mes 29–49 metų kategorijoje jau ne antroje, o pirmoje vietoje. Tokios nuotaikos važiuojame į 24-uosius metus, – D. Giedraitis tikino, kad jo ir bičiulių galvose verda begalė įvairių minčių, kurios anksčiau ar vėliau pasmerktos išsipildyti. – Šiemet planuojame kuo daugiau eiti į visuomenę. Norime, kad radijas eitų pas klausytojus taip, kaip buvo anksčiau.“

GALERIJA

  • Gimtadienio dovana – tvirta lyderystė
  • Gimtadienio dovana – tvirta lyderystė
  • Gimtadienio dovana – tvirta lyderystė
  • Gimtadienio dovana – tvirta lyderystė
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Mantas Autistaz

O kur dar radijo laidų vedėjos Diana, Rasa, Gintė ir Gertrūda bei dingusi dubiutinė Faustina?

Linas

Sveikinimai.Geriausia Kauno radija

Klausytoja

Sveikinimai! Šaunuoliai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS