Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto | KaunoDiena.lt

Į KAUNO TURGAVIETES – IR MAISTO, IR VAISTO

Ruduo diktuoja turgaus asortimentą ir miestiečių pietų stalo turinį. Dabar čia karaliauja raugintos daržovės, miško gėrybės ir pamirštos uogos.

Vietoje vaistų

Daugėjant drabužių sluoksnių, kinta ir miestiečių turgaus pirkinių krepšiai. Vasarą į juos krito salotų lapai, tik ką skinti agurkai, pomidorai ir uogos.

Rudeniui persiritus į antrą pusę, pirkėjai rankas tiesia į sodo, daržo ir miško gėrybes, kurios, jų manymu, padeda pasiruošti šaltajam sezonui, apsisaugoti nuo ligų ir sustiprinti imunitetą. Antai, ne vienas prekystalis šeštadienio rytą raudonavo ne tik nuo ridikų ir obuolių, bet ir nuo gudobelių uogų. Pastarąsias galima valgyti šviežias, jomis gardinti kitų uogų džemus, sirupus. Iš džiovintų gudobelių žiedų ar lapų išeis puiki arbata. Išradingiausieji turgaus prekeiviai pasidalijo ir kitais receptais.

„Uogas gerai nuplaukite ir nesmulkintas užpilkite degtine. Jei norite daugiau skonio ir aromato, įdėkite lazdelę cinamono ir kelis šaukštus medaus. Stiklainį su antpilu paslėpkite tamsioje, vėsioje vietoje ir laikykite apie tris savaites, periodiškai papurtydami“, – paruoštas antpilas, anot ūkininko Antano, nepamainomas vaistas tiems, kas turi problemų su širdimi. Vartojama kasdien po valgomąjį šaukštą, tinktūra teigiamai veikia kraujotaką, sumažina kraujospūdį, padeda atkurti normalų širdies ritmą.

„Anksčiau vaistinėje pirkdavau gudobelių lašiukus, o pastaruosius kelis metus pats sau darausi štai tokį antpilą. Pabandykite ir jūs“, – įsigyti krepšelį paties rankomis rinktų gudobelių uogų siūlė Antanas.

Pamiršta uoga

Savo prisirpusiu raudoniu nuo turgaus prekystalių praeivius viliojo ir putino uogos. Prekeiviai apgailestavo, kad vitaminais, mineralais ir mikroelementais praturtinta uoga nepelnytai neįvertinta. Putinus perka vyresni žmonės, kurie žino jų naudą, o štai jaunimas mieliau renkasi saldžias uogas.

Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti.

„Ne kartą girdėjau sakant, kad putinai turi ligoninės kvapą. Todėl jei trinsite jas, naudokite ne cukrų, o  medų. Geriausiai šviesų ir švelnų, kaip liepų“, – ūkininkės iš Kauno rajono tikino, kad artėjant žiemai, putinų uogų turėtų būti kiekvieno miestiečio šaldytuve. Jos lengvina peršalimo simptomus, padeda sergant gerklės ligomis ir plaučių uždegimu.

Prisiminę ne kartą girdėtą frazę, esą maistas gali būti vaistas, miestiečiai į pintines krovė raugintas daržoves. Pastarųjų pasirinkimas išties stulbinantis. Anksčiau prekybininkai tegalėjo pasiūlyti raugintus kopūstus ir agurkus, o dabar, norėdami įtikti pirkėjų skoniui, jie pasiruošę paraugti bet ką – brokolius ir burokėlius, ropes ir kaliaropes, svogūnus ir česnakus, obuolius ir kriaušes. Kai kurie ūkininkai siūlė ir naujovių, tarkim, sausą rauginimą.

„Į maišelį reikia sudėti agurkus, druską, žoleles. Sandariai uždaryti ir palikti. Per naktį išsiskiria sultys, o agurkas būna traškus“, – apie kitokį gamybos procesą ir galutinį rezultatą pasakojo Kauno pilies ūkininkų turgelio prekeivė.

Pjausto ir šaldo

Į dažno pirkėjo pintines keliavo įspūdingi moliūgai. Vieni miestiečiai jais ruošėsi papuošti šventinį Helovino stalą, kiti virti sriubą, gardintą spirgučiais, pelėsiniu sūriu ar šaukštu riebios grietinės.

„Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti. Šeimą esu nustebinusi šokoladiniu moliūgo pyragu,  moliūgų blyneliais ir net moliūgo sviestu. Šiandien planuoju daryti moliūgų virtinukus su grybais. Žiūrėsim, kaip patiks namiškiams“, – kaunietė Erika vylėsi, kad jos debiutinis patiekalas bus įvertintas teigiamai.

Kiekvieną šeštadienį miesto turgavietes lankanti moteris pasakojo, kad metų laikai ir pasiūla ant prekystalių koreguoja racioną. Vasarą ant pietų stalo karaliauja įvairios salotos, o rudenį jų vietą užima karšti daržovių patiekalai.

„Stengiamės viską valgyti kol šviežia. Jei kas lieka, tuomet pjaustau gabalėliais ir dedu į šaldymo kamerą. Žinau, kad taip visos daržovės, vaisiai ir uogos nepraranda savo gerųjų savybių. Marinuoti, virti ar rauginti – ne man. Jei ko reikia, nueinu į turgų ir nusiperku“, – apie savo sezoninius įpročius kalbėjo moteris.

GALERIJA

  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
  • Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Tai jau taip...Vitebsko turgelis pasižymi aukštom kainom,ir stebiuosi,kad ten perka.Galima ir pigiau kitame,ten kur šeima,bet pas juos teko ir pripuvusias uogas nusipirkti ne kartą...apsiperku parduotuvėse,pasirenkant.

mažiau Lietuviai

verkit ubagai neturit pinigu pirkite kur pigiau .

vitebsko turgus

tai spekulentu irstva,kainos dvigubai nei 25-mecio turguj
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS