Kaunas turistus vilioja upėmis | KaunoDiena.lt

KAUNAS TURISTUS VILIOJA UPĖMIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Gegužės mėnesį atidaromas turizmo sezonas Kaune išsiskirs pramogų laivais gausa. Paplaukioti populiariausiais maršrutais veržiasi vokiečiai ir japonai, o skandinavai labiau domisi dviračių takais bei miesto pramogomis.

Rekonstrukcija neatbaidys

Anot Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro direktoriaus Sigito Sidaravičiaus, gegužės mėnesį prasideda tikrasis turizmo sezonas, o piką jis pasiekia rugpjūtį. Jau nuo kito mėnesio turistams informaciją suteikianti įstaiga dirbs ir šeštadieniais, o vasarą – septynias dienas per savaitę.

Vasarą prie šalia Įgulos bažnyčios esančio centro išsirikiuoja turistų eilė, tiesa, šiemet jį gali būti sunkiau pasiekti – šalia vyks Laisvės al. rekonstrukcija.

"Visi supranta, kad turi ateiti laikas ir atsinaujinti", – anot S.Sidaravičiaus, ne pirmą kartą Kaune besilankantys turistai tik džiaugiasi, kad mieste bus naujovių. Jis teigė ne kartą išgirstantis skaudžių pastebėjimų, kad Kaunas yra buvęs gražus miestas.

Reikia vandens

Šiuo metu sudarinėjamas leidinys, kuriame bus skelbiama aktualiausia informacija miesto svečiams ir jo gyventojams. Pagrindinė šio sezono naujovė – ekskursijos Nemunu.

"Miestas pagaliau supranta, kad esame dviejų didžiausių Lietuvos upių santakoje. Kai kurie dalykai, išbandyti dar pernai, visiškai pasitvirtino, todėl bus pasiūlyti ir šiemet", – S.Sidaravičiaus nuomone, patraukliausia naujiena – kruizas laivu Kaunas–Birštonas–Kaunas.

Į vieną pusę 13 eurų kainuosiančios, 4 val. truksiančios kelionės su nemokama ekskursija bilietai jau yra beveik išpirkti. "Mes tuo labai džiaugiamės. Nors daugiausia bilietų nupirko vietiniai gyventojai, jau dabar sulaukiame nemažai užklausų iš užsienio operatorių", – anot S.Sidaravičiaus, viena bendrovė, daugiausia organizuojanti keliones vokiečiams bei japonams, jau nuo praėjusių metų tikslinasi, kiek laive vietų, kokiu laiku ir kokiomis sąlygomis jis plaukia, koks yra ten veikiantis baras. "Tai rodo, kad visiems reikia vandens", – įsitikinęs centro vadovas.

Pramogaus laivais

Rudenį pakrikštytas laivas "Kaunas" sezoną pradės jau gegužės mėnesį. Nemunu ir Nerimi ekskursijos vyks aplink Kauną, laivas kartu su gidu plauks į Kačerginę ir Raudondvarį, kurį pasiekus ekskursija persikels į Raudondvario dvarą. Ta pati bendrovė "Nemunas Travel" į upes paleis laivą "Perlas", kuris plauks pagal specialius užsakymus.

Tradiciškai nuo prieplaukos prie Vytauto bažnyčios kursuos laivas "Aitra", o Kauno mariomis bus galima nuplaukti į Rumšiškes ir Kruonį. Tarp daugumos išvardytų laivų, šiuo metu laikomų Vidaus vandenų kelių direkcijos uoste Raudondvario pl. ir ten laukiančių sezono pradžios, stovi ir dvi visiškai suremontuotos "raketos", kadaise Nemunu plaukusios iš Kauno į Nidą.

"Jos yra visiškai paruoštos ir galėtų plaukti, bet reikia kitokio valstybės požiūrio. Gal pačios ir neatsipirktų, bet dėl tokios atrakcijos atvažiuotų daug turistų", – įsitikinęs S.Sidaravičius.

Nori ir kultūros

Paklaustas, kas dar šiemet turistus vilios į Kauną, S.Sidaravičius minėjo pagrindinius jau tradicinius renginius, apie kuriuos sulaukiama užklausų iš įvairių agentūrų: Kauno miesto gimtadienis, Pažaislio muzikos festivalis, sportinių šokių varžybos "Gintarinė pora", baikerių šventė "Bike Show Millenium".

Kultūros ieškantys miesto svečiai domisi po truputį Kaune prigyjančiomis Muziejų naktimis. "Tas pats dalykas, parodomas kitu kampu, traukia žmones. Žinau, kad lietuviai važiuoja į Varšuvą sudalyvauti Muziejų naktyse", – pasakojo S.Sidaravičius.

Neretas turistas, ypač iš Skandinavijos, mieste ieško ne kultūros, o aktyvių pramogų. Jiems ne pirmus metus siūloma baidarėmis pasiirstyti aplink miestą, išbandyti dviračių takus. "Domisi kaimo turizmo sodybomis, ekologiniu taku, Kadagių slėniu, plaukimu baidarėmis, dviračių takais", – teigė S.Sidaravičius. Anot jo, dažnai su kemperiais į mūsų miestą atvykstantys turistai atsiveža savo dviračius.

"Kaune yra du kempingai, kuriais galime didžiuotis. Ten jie apsistoja, o paskui patogiai dviračių takais Raudondvario pl. arba Jonavos g. pasiekia miesto centrą", – teigė Kauno informacijos centro vadovas.

Jonavos g. esantis kempingas buvo visiškai įrengtas praėjusiais metais. Visa komplekso rekonstrukcija atsiėjo daugiau nei 2,2 mln. litų. Dabar kempingo svečiai čia gali patogiai įsikurti net ir žiemą.

Statys prieplauką

Vidaus vandenų kelių direkcijos generalinis direktorius Antanas Ivanauskas vylėsi, kad šiemet pramoginė laivyba bus platesnė nei pernai. "Su Kauno turizmo centru pasirašėme sutartį, kuria perdavėme savo laivą "Tolstojus" sekmadieniais plaukioti tam tikrais maršrutais: iš Kauno į Kulautuvą, Kačerginę, Raudondvarį ir kt.", – sakė A.Ivanauskas.

Pasak jo, Nemunas jau ir anksčiau buvo pritaikytas pramoginei laivybai, bet šią savaitę buvo pradėti intensyvūs valymo darbai – labiausiai iš Neries pusės, kur į Nemuną suplaukia daug sąnašų.

"Šiandien mūsų technika stovi prie Neries žiočių. Čia 0,5 km Neries plote planuojame pastatyti mobilią prieplauką prie Kauno pilies, nuo kur galima būtų paleisti laivus kitais maršrutais. Paruošiamieji darbai jau vyksta ir, jei Kauno miesto savivaldybė bus suinteresuota, sezono viduryje viskas bus atlikta", – teigė A.Ivanauskas.

Grįžta emigrantai

Nors turizmo sezono metu dažniausiai akcentuojami užsienio svečiai, anot S.Sidaravičiaus, miestui yra svarbūs visi atvykėliai – juolab Lietuvos piliečiai.

"Neapsimesime – Kauno oro uostas daugiausia skirtas emigrantų skrydžiams. Birmingamas, Alikantė, Bristolis, Londonas – tai populiariausios pargrįžtančių lietuvių kryptys. Vasarą daugybė į Kauną atvykstančių žmonių yra lietuviai, atsivežantys pinigų iš užsienio. Mums pinigai nekvepia, tad mes džiaugiamės ir jais", – juokėsi S.Sidaravičius.

Nors žiniasklaidoje skelbta, kad dėl konflikto Ukrainoje Baltijos šalys gali sulaukti mažiau rusų turistų, S.Sidaravičius teigė nepastebintis jokių pasikeitimų. Anot jo, rusų turistai, kaip buvo, taip ir liko populiariausių Kauną lankančių tautų sąrašo dešimtuke.

Kliūva logistika

Ypatingų pasikeitimų nepastebėjo ir prie pat Autobusų stoties įsikūrusio viešbučio "Ibis Kaunas Centre" padalinio vadovė Aistė Čistovienė. "Veikiame nuo 2012 m. ir nejaučiame nei turistų pagausėjimo, nei sumažėjimo. Rusų turistų gal šiek tiek pamažėjo, bet tikrai neakivaizdžiai", – teigė viešbučio atstovė.

Pasak jos, didysis sezonas prasidės jau gegužės mėnesį ir viešbutis jam yra pasiruošęs. Juolab kad gegužė, birželis ir rugpjūtis jau beveik užsipildyti. "Kol kas liepa atrodo ramesnė. Tai neįprasta, bet kiek domėjausi viso Kauno rodikliais, regis, kad liepos mėnesį mieste nėra didelio turistų antplūdžio. Galbūt dar situacija pasikeis", – stebėjosi A.Čistovienė.

Anot jos, nors viešbutis klientais nesiskundžia, Kauno logistikos problema yra skaudi tema. "Jeigu vyktų daugiau skrydžių, tikrai būtų daugiau turistų. Naujų krypčių šiemet nėra, o kada atsiras, neaišku. Lieka tik viltys", – A.Čistovienė pasakojo, kad ši problema labai išryškėjo 2013-–2014 m., kai buvo atšaukti skrydžiai iš Suomijos."Suomiai jau buvo įpratę čia atskristi, vos ne visus savaitgalius Kaune leisti. Italams, ispanams taip pat daug sunkiau atvykti, nes iš Vilniaus turi važiuoti taksi, autobusu ar traukiniu", – aiškino A.Čistovienė.

GALERIJA

  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
  • Kaunas turistus vilioja upėmis
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Taigi

Teko dirbti iki 1993 metų ir žinom kaip tikri laivai atrodo. Buvo Nemune 4 Raketos ir 4 Zaria tipo keleiviniai laivai, neskaitant Tolstojaus, Janonio.

Absurdas

Baikite girtis. Normalių laivų nėra, gal net ir neesate normalių matę ? Infrastruktūros ir farvaterio priežiūrai milžiniški pinigai. Kam reikalingas tas kelias, jeigu juo niekas nevažiuoja ? Kiek ten tų laivų ? 3 - 4 ? Visi kiti techninės paskirties. Tik nevadinkite įvairias motorkes laivais. Dėl skaičiaus galima ir plausta iš butelių priskaičiuoti. Į Marvelės krantinę sukišta 10 mln litų, o rezultatų nėra. Su "Raketomis" daug nepavaidinsite, nes bilietas vienam 50 eurų, kas gali plaukti. Juk gazolio rija apie 2 tonas į Nidą. Įdomu ar yra Valstybės kontrolierius, Susisiekimo ministeria ? Ponas Gintautas Labanauskas įvedė pinigų plovimą, bet Naujų Vasiukų nesukūrė.

porno

ar daug matet turistu plaukianciu senom Kauno geldom?o kiek isleista milijonu turizmo pletrai?ka vezios naujoji kroviniu prieplauka ir kiek jai isleista musu pinigu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS