Kovo 8-oji – be tulpių? | KaunoDiena.lt

KOVO 8-OJI – BE TULPIŲ?

Iš prekybos centrų lentynų dingsta rusiškos ir baltarusiškos prekės, iš kalendoriaus – Kovo 8-oji, menanti sovietinius laikus. Dalis vyrų moterims šiemet žada nedovanoti gėlių.

Pareigūnai atsisako švęsti

„Moters dienai ypač daug dėmesio skirta Sovietų Sąjungoje. Tą dieną buvo įprasta, kad vyrai teikia gėles moterims, o tokia tradicija ir oficiali šventė, jos minėjimas iki šiol liko Rusijoje ir kai kuriose kitose Sovietų Sąjungai priklausiusiose šalyse. Didžioji dalis kitų pasaulio valstybių šios dienos nemini. Solidarizuodamiesi su moterimis, kurios šiuo metu nebegalvoja apie šventes, nebegalvoja apie pakilią ir šventinę nuotaiką, o rankose laiko ginklą, kovodamos už savo šalį, raginame Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) kolektyvą susilaikyti nuo Kovo 8-osios minėjimo“, – pirmadienio rytą išplatinęs vadovybės laišką Kauno apskrities VPK komunikacijos skyrius pareigūnus kvietė solidarizuotis su Ukrainos moterimis, kovojančiomis už laisvę.

Vertindami šiandienę situaciją pareigūnai atsisakė ir kitų įprastinių akcijų, skirtų Kovo 8-ąjai paminėti – visuomet daliję tulpių žiedus vairuotojoms, šiemet jie to nebedarys.

„Dalis įstaigų, tarp jų ir Kauno apskrities VPK, priėmė sprendimą neorganizuoti šios dienos minėjimo renginių savo įstaigoje, solidarizuojantis su Ukrainoje kovojančiomis moterimis, kurios, rankose laikydamos ginklą, šiandien vis dar kovoja už savo šalį. Savo kreipimesi darbuotojams paraginome šiais metais Kovo 8-ąją paminėti kiek kitaip – uždegti žvakę ir mintimis palaikyti tų moterų stiprybę ir ryžtą kovojant už laisvę“, – kalbėjo Kauno apskrities VPK atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Dviprasmiški jausmai

Anksčiau artimiausioms kolegėms nešę tulpių žiedus, šiemet nuo sveikinimų žadėjo susilaikyti ir keli Kauno mokyklų pedagogai.

„Ypatingos tradicijos niekada nebuvo. Tie, kurie norėdavo, atnešdavo kolegėms po gėlės žiedą, o už tai gaudavo torto gabalėlį. Šiemet, matyt, bus kitaip, – kalbintas mokytojas pabrėžė atstovaujantis sau, bet ne visiems vyrams. – Mūsų nedaug. Tikiu, bus kas atneš po tulpę. Aš to daryti neplanuoju dėl savaime suprantamos priežasties.

Tradiciškai be gėlių liks ir Nacionalinio Kauno dramos teatro moterys. Teatro vadovas tikino, Kovo 8-osios neminintis dar nuo vaikystės. Priežastis – jo mama.

„Kai būdamas 4–5 klasėje parnešiau tulpę mamai, ji pažvelgė į mane ir pasakė: aš ne sovietinė moteris, aš – mama. Tuomet nesupratau, užsigavau. Kai subrendau, Kovo 8-oji, kaip ir vasario 23-ioji, netapo man šventėmis. Tai buvo pagėrimo progos. Teatre daugelį metų moterys žino mano poziciją ir dėl to neįsižeidžia, – anot Egidijaus Stanciko, šio karo kontekste nuo kiekvieno gėlės žiedo būtų juntamas sovietinis dvokas. – Aš už tai, kad liudytume pagarbą vieni kitiems kasdien. Manau tą dieną rusų kareiviai nedalys tulpių Ukrainos moterims.

Paraginome šiais metais Kovo 8-ąją paminėti kiek kitaip – uždegti žvakę ir mintimis palaikyti tų moterų stiprybę ir ryžtą kovojant už laisvę.

Paruošė mažiau žiedų

Žvangančiais pinigėliais šlovinę Motinos dieną ir Kovo 8-ąją, gėlių prekiautojai nebuvo garantuoti šių metų pelnu. Nepaisant to, palapines pakelėse statė jau nuo ankstaus pirmadienio ryto.

Tulpes rikiavo ir turgaus prekiautojai. Už paprastas ankstyvąsias prašė po 1 eurą, už pilnavidures – 50 centų daugiau.

„Ryte gavau kelis didesnius užsakymus iš įmonių – suku puokšteles po tris tulpes. Pavieniai miestiečiai dar neskuba eiti. Žinoma, apie situaciją pagalvojome iš anksto, todėl ir kiekius paskaičiavome“, – atsivežusi mažiau gėlių nei praėjusių metų Kovo 8-ąją, Stoties turgaus prekiautoja vylėsi dieną palydėsianti tuščiomis vazomis. Šventė, pasak jos – tarptautinė, ne sovietinė, o šiomis dienomis šviesos ir spalvų reikia visiems. Jai antrino ir turgavietėje sutikti vyrai. Juozo prisistatęs garbaus amžiaus miestietis iš piniginės krapštė 7 eurus. Už juos žadėjo pirkti tiek pat tulpių. Trimis žiedais kaunietis norėjo nustebinti žmoną, o likusius išdalyti marčiai ir anūkėms.

„Telefonu būtinai pasveikinsiu ir kitas giminės moteris. Mums tai yra šventė. Gal tada atsisakykime ir Naujųjų metų? Juk rusų laikais ir juos šventėme labiau nei dabar“, – savo poziciją dėstė kaunietis.

Rašyti komentarą
Komentarai (82)

>>>komunistine svente...

Tai ko gero pats/ i buvai komunistas/e,kad dabar taip stengiesi “issigryninti” nuo praeities.Dazniausiai dabar tokie virsta didziausiais “patriotais”. P.S.Ir pasidomek istorija kokia cia svente.!!!!!

Ar tai reiskia

Kad kazkur vyksta karas(o jis kur nors visada vyksta ) tai mes visi turime verkti ir barstytis galvas pelenais.Dziaukimes kad karo nera pas mus ir darykime viska kad jo nebutu.Dovanokime vieni kitiems geles,sypsenas,padekime silpnesniems.Tad su pavasariu visus.

Anonimas

Kovo 8 diena yra tarptautinė šventė,o ne sovietų sąjungos . Pasaulis daug anksčiau pradėjo minėti šią šventę,o rusai tik praėjus 45 metams. Tad nelabai suprantu kam rašyti tokias nesąmones, negi bebeturite apie ją daugiau rašyti, arba daugiau pasidomėkite apie šios šventės istorija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS