„Sielų upė“ sugrįžo į Laisvės alėją: šiemet ji – kitokia | KaunoDiena.lt

„SIELŲ UPĖ“ SUGRĮŽO Į LAISVĖS ALĖJĄ: ŠIEMET JI – KITOKIA

Pirmadienio vakarą Laisvės alėja vėl teka pernai tik internete šildžiusi „Sielų upė“, tapusi mirusiuosius prisimenančio Kauno tradicija. Šiemet jau – 20-oji. Tačiau ne vien dėl to kitokia.

Tobulumui ribų nėra

Anot šį renginį organizuojančios Vilniaus universiteto (VU) Studentų atstovybės Kauno fakultete pirmininkės Lijanos Savickienės, šiemet ilgai buvo neaišku, kur pavyks jį surengti. O taip norėjosi grįžti į įprastinę vietą, nes šiemet „Sielų upė“ – jubiliejinė. Tačiau Vilniaus gatvė ir Laisvės alėja, kur ji įprastai tekėdavo, šiemet buvo remonuojamos. Todėl jau buvo surasta ir alternatyva joms – Rotušės aikštė.

Tačiau galiausiai spėta iki lapkričio 1-osios suremontuoti Laisvės alėją. Bet tada prisimintas kitas iššūkis, kurio autorė – jau minėta naujoji VU Studentų atstovybės Kauno fakultete pirmininkė L.Savickienė.

20-oji „Sielų upė“

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Kandidatuodama į šias pareigas ir atsispirdama nuo to, kad mūsų universitetas siekia žaliojo universiteto vizijos, aš siūliau, kad „Sielų upėje“ vietoj parafinininų būtų naudojamos tik šviesos diodų (LED) žvakutės, taip išsaugant pradinę šio renginio idėją ir sielą, bet tuo pačiu siekiant ir tvarumo bei ilgaamžiškumo, t. y., kad nereikėtų, kaip būdavo iki šiol, po kiekvieno renginio rūšiuoti atliekų“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo L.Savickienė.

Išrenkant šią antrakursę, kuri anksčiau ne vienerius metus dalyvavo „Sielų upėje“ tik kaip eilinė kaunietė, VU Studentų atstovybės Kauno fakultete pirmininke, tuo pačiu nubalsuota ir už šio renginio sumanytojos – VU Kauno humanitarinio fakulteto, kaip jis vadinosi dar tada, Kultūros vadybos programos studentės Agnės Januškevičiūtės idėjos, labiausiai pastaraisiais metais garsinančios šį fakultetą Kaune, patobulinimą.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Nuo kiekybės – prie kokybės

Kaip jau užsiminta, teko dėl pandemijos priverstinai tobulinti šią idėją ir pernai. Pernykštę lapkričio 1-ąją imitacinis žvakelių, skirtų išėjusiųjų anapilin atminimui, takas driekėsi tik VU Kauno humanitarinio fakulteto kieme, kur buvo nufilmuotas ir šis vaizdp įrašas įkeltas į internetą.

Dar viena 20-osios „Sielų upės“ naujovė – kad šiemet ji gana trumpa, palyginus su ankstesniais metais, kai tekėdavo nuo Senamiesčio per visą Laisvės alėją. Šiųmetė „Sielų upė“ – tik nuo Laisvės alėjos fontano iki Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčios (Soboro). Ir tai, pasak L.Savickienės, taip pat susiję su tuo, kad būtų panaudota, kuo mažiau žvakučių. O ir tos pačios pasirinktos arbatinės, t. y. mažiausio dydžio, nes yra ilgaamžiškiausios.

Šiemet, anot pašnekovės, jų nepanaudota net 2 tūkstančiai, kai anksčiau būdavo išdėliojama, tiesa, jau minėtoje kur kas ilgesnėje trasoje, nuo 6 iki 7 tūkstančių. Tada ir šio renginio dalyvių skaičius, kaip kažkas buvo suskaičiavęs, siekė 10 tūkstančių.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kviesdami kauniečius bei miesto svečius į šiųmetę „Sielų upę“, jos organizatoriai prašė tik ateiti pasigrožėti šiuo gražia miesto tradicija tapusiu renginiu, nebesinešant savo žvakių.

Sužavėjo ir užsieniečius

Ir šiemet žmonės rinkosi gausiai. Kai kurie iš jų čia atėjo dar prieš oficialią renginio pradžią. Dalis – su mažyliais, kurie džiaugsmingai spaudė mygtuką, uždegantį LED žvakutę.

Tačiau kai kurie vyresnio amžiaus šiųmetės "Sielų upės" dalyviai dar nesėkmingai bandė uždegti LED žvakutę, kaip parafininę - įžiebtu degtuku ar net įnirtingai purtydami.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Akyse gausėjančioje minioje buvo ir prieš metus gyventi į Lietuvą iš Niujorko grįžusi Vilma. „Aš čia pirmą kartą. Perskaičiau apie šį renginį ir labai norėjau vaikams parodyti šią gražią idėją. Buvome pas mamą kapuose ir labai skubėjome čia, kad nepavėluotume“, – pasakojo su aštuonmečiu sūnumi ir trylikamete dukra pasigrožėti šiųmete „Sielų upe“ atėjusi buvusi niujorkietė.

Ji teigė pritarianti organizatorių idėjai vietoj parafininių naudoti LED žvakutes. „Gyvenant Niujorke, su tokiomis žvakutėmis teko susidurti vietinėse bažnyčiose. Iš pradžių atrodė keistokai, bet greitai pripratau, kad tai – ir ekologiškiau, ir saugiau“, - teigė pašnekovė, nepaliovusi kartoti, kaip šį vakarą Laisvės alėjoje gražu.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Tikrai

Kodėl tylima apie politinių šmėklų eiseną. Aktualu ir įspūdinga. Ar ir čia informacija tik selektyvi, pagal komandą fass?

Na

Labai gražu! Man atrodo sielų upė buvo skirta negimusiems kūdikiams kiek pamenu

Kawenskas

Geras renginys... Gal tos žvakęs išvarys prakeikta Raskevičiaus ir Kitų iškrypėlių LGBT norus teršti Kauną!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS