Atversta serijinio žudiko byla | KaunoDiena.lt

ATVERSTA SERIJINIO ŽUDIKO BYLA

Kauno teismas vakar pagaliau atvertė serijiniu žudiku praminto Tado Viselgos bylą. Paaiškėjo, kad šio marijampoliečio sąžinę slegia ne tik tėvo ir dviejų artimų draugių nužudymai, kuo jį kaltina prokuroras. Kiti nusikaltimai galėjo likti paslaptimi, nes T.Viselga su savo advokatu prašė, kad teismo procesas būtų uždaras.

Sumuštinis su gyvsidabriu

Apie tai, kad tik 50 proc. dėl įgimtos fizinės negalios darbingas T.Viselga nuodija savo tėvą, paaiškėjo Kauno apygardos teisme parodymus davus jo netikrai seseriai ir šios motinai. Pastaroji buvo teisiamojo tėvo sugyventinė 27-erius metus.

Moteris pasakojo, kad skųstis nemėgęs sugyventinis apie tai vis užsimindavo likus metams iki netikėtos savo mirties. Kartą jis prasitarė radęs sūnaus paruoštame sumuštinyje gyvsidabrio.

Anot šios prieniškės, teisiamasis su savo tėvu atvirai konfliktavo dėl turto. T.Viselga reikalavo, kad tėvas parduotų jų keturių kambarių butą ir atiduotų dalį pinigų. Tėvas su tuo nesutiko.

Įtarė, bet nieko nedarė

Tai nebuvo vienintelė T.Viselgos tėvą, anot jo sugyventinės, kamavusi su sūnumi susijusi problema. Pastarasis nuolat vagiliavo. Nuo jo yra nukentėję ir artimieji, ir tėvo draugai.

Tai neiškildavo į viešumą, nes tėvas vis padengdavo nuostolius. Nors kartą konflikto metu sūnus bandė jį nušauti. Apie tai bylojo išdavikiška kulkos palikta skylė jų buto sienoje.

Niekas nesikreipė į policiją ir po netikėtos T.Viselgos tėvo mirties. Nors per laidotuves buvo šnibždamasi, kad jį nunuodijo sūnus. Sugyventinei atrodė, kad tai turėjo padaryti velionį laidoję jo tėvai. Šiems galimas įtariamasis buvo anūkas.

Remiantis kaltinimu, lemtingą 2011-ųjų gruodžio 30-osios vakarą T.Viselga virtuvėje įpylė į degtinės butelį klonazepamo ir atnešė jį į svetainę tėvui, kuris vakarojo su draugu. Kadangi pastarasis tą vakarą išgėrė mažiau, jam sveikata sutrikdyta buvo tik nežymiai. T.Viselgos tėvas nuo klastingo kokteilio mirė. Jis buvo rastas ryte negyvas, sėdintis fotelyje.

Padarė lemtingą klaidą?

Tik po kelerių metų paaiškėjus, kas tada iš tikrųjų galėjo atsitikti, nužudytojo sugyventinė prisiminė, kad dažnai jos sugyventinis atrodydavo keistai – kaip prisigėręs kažkokių vaistų, nors jokių nevartojo. Šiandien manoma, kad įtardamas, jog sūnus jį nuodija, T.Viselgos tėvas buvo teisus.

 

Remiantis kaltinimu, T.Viselga tai darė iš savanaudiškų paskatų. Kaip įtariama, jo tėvas padarė lemtingą klaidą, kai kartą supykęs sūnui pasakė, kad šiam neliks nieko – viskas atiteks jo jauniausiajai dukrai. Po tėvo mirties T.Viselga šios reikalavo atsisakyti savo dalies. Nesutikus, grasino pakasti. Galiausiai sumokėjo jai kelis tūkstančius litų ir, pardavęs tėvo butą, nusipirko kitą.

T.Viselga vienas užvaldė likusį tėvo turtą. Teisme velionio dukra prašo priteisti iš T.Viselgos 50 tūkst. eurų moralinį atlygį. Jos motina – 20 tūkst. eurų.

Vertė kaltę rusams

Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinti aštuoni asmenys. Visi jie – T.Viselgos, anot prokurorų, per trejus metus nužudytų trijų žmonių artimieji. Bendra jų iš teisiamojo reikalaujama moralinio atlygio suma – 330 tūkst. eurų. Net penki iš jų prašo priteisti po 50 tūkst. eurų.

Vakar į teismo posėdį atvyko tik dvi jau minėtos nukentėjusiosios. Kiti penki, sužlugus dviem ankstesniems bandymams atversti šią bylą, šį kartą nusprendė nerizikuoti. Net trys iš jų gyvena užsienyje. Kiti pranešė, kad negaluoja.

Neseniai 36-erių sulaukęs T.Viselga savo kaltės nepripažįsta. Ligi šiol jis buvo teistas tik kartą – prieš pusketvirtų metų Vokietijoje už disponavimą vogtu turtu. T.Viselga linkęs neigti savo kaltę ir šioje istorijoje – esą tada rusai jam įkišo vogtą automobilį. Teisėjui pasiteiravus, koks buvo jo pragyvenimo šaltinis, jis neslėpė, kad nelegaliai vertėsi butų supirkimu, kuriuos suremontuodavo ir perparduodavo.

Nuskendo su visais pinigais?

Vienas T.Viselgai pareikštas kaltinimas – taip pat susijęs su buto pirkimo–pardavimo sandėriu. Visas tris jam inkriminuojamas žmogžudystes sieja tas pats savanaudiškumo motyvas.

Viena, remiantis kaltinimu, T.Viselgos auka tapusi jo artima draugė gyveno Danijoje. 2014-ųjų spalį buvo trumpam grįžusi į Lietuvą, kad baigtų tvarkyti paveldėtos žemės pardavimo reikalus. T.Viselga paskutinę 44-erių metų viešnios gyvenimo dieną ją visur vežiojo. O po to, apgaulės būdu jai sugirdęs keturis kartus terapinę dozę viršijančio klonazepamo kiekį, nuvežė apsvaigintąją prie Marijampolės rajono Balsupių kaimo tvenkinio ir prigirdė, imituodamas nelaimingą atsitikimą. Pagal jo versiją, moteris, esą stovėdama ant stataus kranto, paslydo ir įkrito į vandenį. Šią versiją turėjo sustiprinti ir ant kranto prie velionės daiktų padėtas nugertas konjako butelis.

Iš pradžių versija, kad moteris galėjo nuskęsti per nelaimingą atsitikimą, buvo patikėta. Bet netrukus paaiškėjo, kad dingo velionės tądien, anot liudininkų, turėti iš banko paimti per 2,2 tūkst. eurų. Remiantis kaltinimu, jie ir buvo šio nusikaltimo priežastimi.

Antras dublis

Po poros mėnesių panašus, iš pirmo žvilgsnio, likimas ištiko ir kitą T.Viselgos draugę, kuri taip pat buvo už jį vyresnė.

 

37-erių Rusijos pilietė, turėjusi leidimą gyventi Lietuvoje, buvo rasta be gyvybės ženklų vandens sklidinoje vonioje. Išvakarėse ji buvo sudariusi su T.Viselga savo dviejų kambarių buto Marijampolėje pirkimo–pardavimo sutartį.

Tačiau dar ir vesti ją žadėjęs T.Viselga pinigų už butą (per 17 tūkst. eurų) moteriai taip ir nesumokėjo.

Ekspertai konstatavo, kad ji mirė dėl ūmaus širdies veiklos sutrikimo. Remiantis kaltinimu, ir jai apgaulės būdu buvo sugirdyta klonazepamo. Tik šį kartą auka buvo verčiama vartoti viskį.

Farmacininko šešėlis

Netikėtos T.Viselgos draugių mirtys galėjo būti nurašytos nelaimingiems atsitikimams, jeigu nebūtų prabilusi dar viena buvusi šio populiarumą tarp vienišų moterų turėjusio išskyrusio marijampoliečio draugė.

Gavę informacijos, pareigūnai skyrė cheminę ekspertizę, siekiant nustatyti, ar velionės prieš mirtį nebuvo kartu su alkoholiu vartojusios ir klonazepamo. Gavus teigiamą atsakymą, prisiminta ir netikėta T.Viselgos tėvo mirtis.

Per kratą teisiamojo namuose buvo rasta stipriai veikiančių psichotropinių vaistų. T.Viselga teisinosi esą šie tėvo. Teisėsaugininkams pavyko nustatyti įtartinus teisiamojo ryšius su vienu farmacininku, galėjusiu aprūpinti jį šiomis pražūtingą poveikį turinčiomis tabletėmis, kai jos vartojamos su alkoholiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

banditu

salis nuo virsaus iki apacios

Psichologas

Tipiškas šaltakraujo žudiko žvilgsnis.

nesusipratusiam

nei viena nepriklausoma šalis negyvena be nusikaltėlių. Tai visiškai nesusiję tarpusavio veiksniai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS