Suimtas globos namų auklėtinis, įtariamas vaikų prievartavimu | KaunoDiena.lt

SUIMTAS GLOBOS NAMŲ AUKLĖTINIS, ĮTARIAMAS VAIKŲ PRIEVARTAVIMU

„Supraskite – įtariamasis turi protinę negalią ir net nelabai suvokia laiką!“ – taip viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, esą jos vadovaujamuose Vilijampolės socialinės globos namuose apie metus buvo seksualiai prievartaujami mažamečiai bei nepilnamečiai jų gyventojai, trečiadienį komentavo šios įstaigos direktorė Zita Verbavičienė. Teismas įtariamąjį šiandien leido suimti mėnesiui. 

Painiojasi, bet prisipažįsta

Šiandien prieš devynias įtariamasis buvo atvežtas į Kauno apylinkės teismą apklausai pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

Antradienio spaudos konferencijoje buvo pareikšta, kad ketinama teismo prašyti jį suimti maksimaliam terminui, t.y. dviem mėnesiams, tačiau įtariamas nepilnametis suimtas mėnesiui. Šiuo metu jam yra pateikti įtarimai dėl keturių vaikų seksualinio prievartavimo.

Teismas, skirdamas jaunuoliui suėmimą, atsižvelgė į tai, kad šiuo metu atlikti tik pradiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai. Kadangi beveik visi nukentėjusieji yra nepilnamečiai, numatyta juos apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Be to, siekiama nustatyti ir kitus galimai nuo įtariamojo nukentėjusius asmenis. Taip pat planuojama įvertinti įtariamojo sveikatos būklę.

Posėdis, kuriame apklaustas įtariamasis, sprendžiant ir prokuroro prašymą jį suimti, užtruko apie porą valandų. Vežamas pietauti, įtariamasis net nedangstė savo veido, iš kurio išraiškos buvo nesunku suprasti, kad jis nelabai suvokia, kas vyksta.

Paauglys gailisi ir prisipažino nusikaltęs. Manoma, kad jo aukų gali būti daugiau. Aiškinamasi, kiek laiko globos namuose buvo seksualiai išnaudojami vaikai, nes įtariamasis labai painiojasi.

Ministras: policijai pranešė darbuotojai

Apie šiuos nusikaltimus teisėsaugai pranešė Vilijampolės socialinės globos namų darbuotojai, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Reikia pasakyti, kad tai, kas atrasta Vilijampolėje, yra pačių darbuotojų dėka. (...) Darbuotojai savo darbo procese atpažino šitą situaciją, kreipėsi į teisėsaugą, ir pradėtas tyrimas. Tai jau yra sveikinta. Atrodo, kad ta komanda, kuri yra pakeista, yra pajėgi užsisenėjusias situacijas ištraukti ir jas keisti“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras.

Jo teigimu, nukentėjusieji kol kas gyvena globos namuose, tačiau ten sustiprinta psichologų pagalba.

„Papildomai sustiprinome psichologų pagalbą. Vaikai kol kas yra toje vietoje, specialistai tiria situaciją“, – teigė L.Kukuraitis.

Anot jo, šis įvykis dar kartą patvirtinta, kad dabar egzistuojančią didelių globos namų sistemą reikia keisti.

„Reikia pripažinti, kad tokio tipo namai nėra tinkama struktūra. Turi būti daug mažesnės (įstaigos – BNS), daug labiau pritaikytos kiekvieno asmens poreikiams“, – tvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Jis taip pat pranešė, kad ministerijoje atliekamas vidinis tyrimas, peržiūrimos priėmimo į Vilijampolės globos namus procedūros, aiškinamasi, kodėl tik dabar atskleista situacija, kad keli globotiniai buvo prievartaujami.

„Be to, esame peržiūrėję pertvarkos planus ir sutarėme, kad ją pagreitinsime nepriklausomai nuo struktūrinių lėšų, kurios yra skirtos, kartu bendradarbiaudami su Kauno savivaldybe, kad kiek galima greičiau paslaugos, teikiamos šitiems asmenis, būtų pritaikytos pagal jų gebėjimus, labiau suvaldomos ir tinkamos oriai gyventi“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Prokuroras uždraudė kalbėti

Globos namų direktorė Z.Verbavičienė šiandien ryte teigė dar neinicijavusi ir jokio vidinio patikrinimo, kaip panašiais atvejais darydavo galiausiai iš kėdės išverstas jos pirmtakas, nes nežino, kodėl jį atlikti.

„Kol kas mes nežinome nei kur tai vyko, nei kada, nei ar tikrai vyko. Kol kas tai – tik prielaidos“, – tikino pašnekovė, teigdama, kad ekspertai atsakys ir į klausimą, ar įtariamasis nelinkęs fantazuoti.

Tačiau į daugumą natūraliai kylančių klausimų Z.Verbavičienė atsakė vienodai: „Nieko nekomentuosiu – vakar pasirašiau prokuratūroje tokį pasižadėjimą. – Man griežtai uždrausta kalbėti“.

„Kol kas mes nežinome nei kur tai vyko, nei kada, nei ar tikrai vyko. Kol kas tai – tik prielaidos“, - tikino pašnekovė, teigdama, kad ekspertai atsakys ir į klausimą, ar įtariamasis nelinkęs fantazuoti.

Esą antradienį spaudos konferenciją dėl, kaip labai greitai paaiškėjo, jos vadovaujamoje įstaigoje masiškai prievartautų mažamečių bei nepilnamečių surengę Kauno apskrities policijos bei Kauno apygardos prokuratūros vadovai jai pačiai bendrauti su žiniasklaidą uždraudė. „Net namiškiams nieko nepasakojau“, – tikino pašnekovė, pradėjusi vadovauti skandalingai pagarsėjusiems Vilijampolės socialinės globos namams prieš metus, kai buvo priverstas atsistatydinti ankstesnis jų vadovas. 

Skaudi tema

Z.Verbavičienė neatsakė ir į klausimą, ar pati pranešė apie galimus globotinio nusikaltimus teisėsaugai.

Nebuvo ji linkusi komentuoti ir informacijos, esą 17-metis prisipažino, kad jo aukų skaičius siekia iki dešimties, jų amžius – nuo 12 iki 20 metų, ir tai truko apie metus.

Z.Verbavičienė patikslino tik tai, kad jai pradėjus vadovauti šiai įstaigai, įtariamasis jau joje gyveno. O šiuo metu joje – 214 globotinių, iš kurių tik 42 nepilnamečiai. Visi jie turi protinę negalią ar psichikos sutrikimų bei sunkų ar vidutinį neįgalumo lygį ir specialųjį nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikį. O turintiesiems tokių negalavimų būdingas ir padidėjęs seksualinis jautrumas.

„Jeigu tai būtų pilnamečiai ir jeigu man būtų leista kalbėti, tikrai papasakočiau daugiau, nes tai yra skaudūs dalykai. Ne veltui pradėtas ikiteisminis tyrimas. Davėme jį pradėjusiems teisėsaugininkams ir savo psichologą“, – vėl grįžo prie gana jautrios jai išvakarėse surengtos spaudos konferencijos temos Z.Verbavičienė, prisipažindama, kad nelabai supranta pareigūnų, kurie patys pateikė prielaidas kaip faktą, tačiau jai uždraudė apie tai kalbėti, veiksmus. 

Trečiadienį kalbėdamas LRT radijui generalinis policijos komisaras Linas Pernavas sakė, kad apklausti reikėjo penkis nukentėjusiuosius. „Reikia apklausti penkis nepilnamečius – nėra nė vieno psichologo, nėra Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojo. Ateina vienas, įsivaizduokite, reikia apklausti penkis. Tai kada jie bus apklausti?“ – piktinosi L.Pernavas.

Ankstesni tyrimai nutraukti  

Prieš tai pradėtus du ikiteisminius tyrimus dėl ankstesnių nemažą atgarsį sukėlusių įvykių Vilijampolės socialinės globos namuose, kai užsimušė pro tualeto langą iškritęs 11-metis globotinis bei valgydama mirtinai užspringo kita globotinė, Kauno apygardos prokuratūra nutraukė, konstatavusi, kad tai įvyko ne dėl darbuotojų kaltės.

Tačiau tai kainavo buvusiam Z.Verbavičienės pirmtakui kėdę.   

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

nauja Kedy .... teismai surado, o pedofilai rankom ploja

info

Keista kad per jos vadovavimą taip atsitiko vaikai jai visas žinias nešė apie darbuotojus ,viens kita skusdavo jai ir nežinojo.

Cha

Nepakaltinamas... Čia dar baikos, bet kai bus priimtas dabar svarstomas "vaiko apsaugos" įstatymas, tokie nepakaltinami galės nors ir vidury gatvės mažiukus dulkinti, nes yra nepilnamečiai, todėl jei suaugęs žmogus bandys skriaudžiamajį išgelbėti, bus apkaltintas "smurtu prieš vaiką". Kaip jau įprasta pas mus - užuot darbą dirbus, kurpiami vis nauji įstatymai, iš kurių daugiau bėdos negu naudos. Ką, dabar vaiko apsaugos įstatymų trūksta? Įstatymų užtenka, kitas klausimas - kaip tie įstatymai taikomi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS