Kankintų mažylių artimieji stos prieš teismą | KaunoDiena.lt

KANKINTŲ MAŽYLIŲ ARTIMIEJI STOS PRIEŠ TEISMĄ

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl žiauraus artimųjų elgesio su dviem mažamečiais broliais iš Šlienavos. Kaltinimai dėl to pareikšti ir jų motinai, ir netikram seneliui. Vienam mažyliui dėl tokio auklėjimo galėjo išsivystyti psichikos sutrikimai.

Vidurdienio egzekucija

"Kauno diena" rašė, kad policija pranešimą apie Kauno rajone, Šlienavoje, kankinamus mažamečius broliukus gavo vieną pernykštės liepos vidurdienį. Į jų verksmą sureagavęs kaimynas teigė, kad berniukai pririšti prie suolo ir talžomi pliauska.

Prieš pranešdamas apie tai policijai, vyriškis spėjo egzekuciją nufilmuoti.

Įvykio metu namuose buvo ir berniukų motina, kuri pati ir pririšo jų kojas prie suolo. Nors ji mažamečių nemušė, tačiau ir negynė.

Atvykusi policija konstatavo, kad netikras berniukų senelis, auklėjęs juos po ranka pasitaikiusia pliauska, – neblaivus. 71-erių senoliui buvo nustatytas lengvas girtumas – 1,04 promilės. Senolis vertė kaltę ir savo sūnui – esą šis jam liepęs drausminti eibes krečiančius sugyventinės mažylius. Šių 23-ejų metų motina buvo blaivi.

Psichiatro verdiktas

Nors kaimyno dėka tąkart berniukai smarkiai nenukentėjo, greitosios medikai išvežė juos į Kauno klinikas. Ten dvejų bei ketverių metų mažyliai ne tik detaliau apžiūrėti, bet ir laikyti, kol Vaiko teisių apsaugos specialistai ras jiems saugesnę pastogę.

Anot medikų, ant vyresniojo berniuko rankų ir kojų buvo aptikta ir mėlynių, dėl to neatmesta, kad panašūs auklėjimo būdai jam naudoti ir anksčiau. Tai iš dalies patvirtino vienam iš mažylių psichikos sutrikimus konstatavęs specialistas, teigdamas, kad jie galimai susiję su tokiais auklėjimo metodais.

Mažylių motinai dėl to pareikštas kaltinimas ne tik dėl nesunkaus, anot teismo medicinos ekspertų, jos sūnų sveikatos sutrikdymo, bet ir dėl piktnaudžiavimo motinos teisėmis bei pareigomis. Už abu nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas grasina laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Iš šeimos paimti

Netikras mažylių senelis kaltinamas fizinio skausmo sukėlimu ir nesunkiu sveikatos sutrikdymo.

Jo, kaip manoma, gynybinė versija esą drausminti vietoje nenustygstančius berniukus liepęs sūnus, anot ikiteisminį tyrimą kuravusios Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės Linos Gudonienės, nepasitvirtino. Pastarasis tikino nieko apie tai nežinojęs. Be to, įvykio metu nebuvo namuose, todėl jis turi šioje byloje tik liudytojo statusą. O kaltinamasis – jo tėvas, pagal Lietuvos įstatymus gali kalbėti ką nori, nes už melagingus parodymus neatsako.

Mažylių motina, kaip ir netikras senelis, laukia teismo nesuimti. "Kauno diena" rašė, kad po dviejų parų, praleistų areštinėje, jie buvo paleisti, parinkus švelnesnę kardomąją priemonę už suėmimą – periodinę registraciją policijoje ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Tačiau mažyliai negrąžinti į jų namus iki šiol. Jiems, Vaiko teisių apsaugos tarnybos iniciatyva, tebėra skirta laikinoji globa.

Kaltę pripažįsta

Abu kaltinamieji prisipažįsta dėl jiems inkriminuojamų nusikaltimų.

Mažylių motina nesugeba paaiškinti, kodėl tą lemtingą šeštadienio vidurdienį jau ne pirmą kartą pririšo sūnų kojas prie kieme stovėjusio suolo. Bet ji neigia liepusi netikram uošviui fiziniu smurtu auklėti judrius berniukus. Pastarasis taip pat teigia daręs tai savo iniciatyva.

Valstybinė ligonių kasa yra pareiškusi kaltinamiesiems ieškinį dėl jiems suteiktos būtinosios medicininės pagalbos.

Kadangi nukentėjusieji mažamečiai, šis teismo procesas nebus viešas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taigi

Manau, šituos vaikus atims, tai ji tuoj prisigimdys kitų. LR Konstitucijoje parašyta, kad tėvai privalo vaikus išlaikyti iki pilnametystės.Taigi vaikams paskirta globa, o iš tėvų turi būti priteisti alimentai jų vaikų išlaikymui. Kodėl mokesčių mokėtojai privalo išlaikyti tokių motinėlių prigimdytus vaikus. Kodėl jos nesterilizuojamos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS