Vaiko žūtis apnuogino senas žaizdas | KaunoDiena.lt

VAIKO ŽŪTIS APNUOGINO SENAS ŽAIZDAS

Dėl antradienio tragedijos Vilijampolės socialinės globos namuose, pasibaigusios vienuolikmečio globotinio žūtimi, atliekami net trys tyrimai. Nors iešmininkas jau viešai įvardintas, nelaukiant jų baigties.

Dėl antradienio tragedijos Vilijampolės socialinės globos namuose, pasibaigusios vienuolikmečio globotinio žūtimi, atliekami net trys tyrimai. Nors iešmininkas jau viešai įvardintas, nelaukiant jų baigties.

Tirs ir nužudymo versiją

Vieną iš tyrimų inicijavo pats įstaigos vadovas Linas Butkus, dar nebaigus tyrimo įvardintas kalčiausiu šioje situacijoje. Nors Kauno policija patikėjo šio skandalingo įvykio, nutikusio tuo metu, kai L.Butkus buvo Vilniuje, tyrimą kriminalistams, narpliojantiems nužudymus. Nepaisant to, kad jis pradėtas dėl mirties priežasties nustatymo, ikiteisminiam tyrimui vadovaus minėtus nusikaltimus kuruojantys Kauno apygardos prokurorai.

„Tikrinsime visas versijas. Tarp jų ir galimo nužudymo, išstumiant vienuolikmetį pro langą jėga. Prašysime, kad ekspertai atsakytų ir į klausimą, ar prieš žūtį prieš berniuką nebuvo naudotas smurtas“, – portalui kaunodiena.lt sakė teisėsaugininkai.

Iešmininkas jau aiškus?

Tuo tarpu globos namų, kuriame visa tai įvyko, direktorius, trečiadienį portalui kaunodiena.lt jau teigė, kad globotinio žūtis nekvepia nei savižudybe, nei nužudymu.

Su L.Butkumi vėl pavyko susisiekti, šiandien jam grįžtant iš Socialinių reikalų ir darbo ministerijos, kurioje Vilijampolės socialinės globos namų direktorius vakar lankėsi ir tuo metu, kai įvyko tragedija.

Šį kartą jis buvo ką tik po pokalbio su ministerijos sudaryta specialia komisija tragedijos aplinkybėms tirti. Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Laisvūnas Bartkevičius jau buvo pareiškęs žiniasklaidai, kad įstaigos direktorius atsakingas už viską, kas vyksta jo vadovaujamoje įstaigoje. Iki ministerijos komisijos verdikto, kuris žadamas artimiausiomis dienomis, nuo pareigų nenušalintas L.Butkus dar nurodė atlikti vidinį tyrimą ir pačiuose globos namuose, kurios rezultatus ketina spėti pateikti ministerijai.

Didžiausi klaustukai

Tačiau jau dabar L.Butkus užsiminė apie kai kuriuos esminius įvykio momentus, kurie galimai bus akcentuoti ir ministerijai.

Anot pašnekovo, prieš nelaimę tualeto langas, po kuriuo buvo rastas leisgyvis vienuolikmetis, buvo uždarytas. Jį atsidarė pats nelaimėlis. Taip teigia jį iki tualeto atlydėjusi darbuotoja, kuri nematė, kaip įvyko nelaimė. Kai ji atėjo į tualeto patalpą, nesulaukusi išeinančio globotinio, langas jau buvo atidarytas, o vienuolikmetis, kurio ji dar ieškojo kitose patalpose, jau gulėjo apačioje.

„Pagal pirmines apklausas berniukas įvykio metu tualeto patalpoje buvo vienas. Ir šiandien didžiausi klaustukai, kaip jis, būdamas mažiukas, sugebėjo užlipti iki pusantro metro aukštyje esančio lango ir išlįsti per 85 cm dydžio jo ertmę“, – buvo linkęs patikslinti išvakarėse išsakytas savo abejones L.Butkus.

Balsas tyruose

Pripažindamas, kad tragedijos aplinkybės dar ne visiškai aiškios, kaip realiausią nelaimės prielaidą L.Butkus įvardijo nelaimingą atsitikimą.

„Jis tiesiog įprastai guviai judėjo. Ir tas langas, kaip ir kiti, visada buvo uždarytas. Kaip vienuolikmetis jį atidarė, aš nežinau“, – teigė L.Butkus, vėl akcentuodamas plačiai eskaluojamą prastą įstaigos langų būklę, apie kurią žinojo ir ministerija, jau paskyrusi jų keitimui ir pinigų.   

     

Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį jau apie tai pareiškė savo nuomonę: „Tai yra pasityčiojimas, kad berniukas per judrus, todėl jis žuvo. Toks direktorius, kuriam pacientai trukdo gyventi ir dirbti, neturi būti direktoriumi, ir čia jokių tyrimų nereikia“. Beje, anot šalies vadovės, atsakomybę už šį skaudų įvykį turi prisiimti ir politikai, vis dar trypčiojantys vietoje su globos namų pertvarka.

Ką spėta įamžinti?

Tuo tarpu savo kaltės dėl tragedijos neįžvelgiantis L.Butkus užsiminė, kad yra filmuota medžiaga, įamžinusi nelaimės aplinkybes. Tačiau ar pats ją žiūrėjo, atsakyti nenorėjo. Bet leido suprasti, kad pasirodę pranešimai, jog vienuolikmetis, prieš nukrisdamas iš 10 metrų aukščio, dar kurį laiką laikėsi įsikabinęs lango krašto, tėra žiniasklaidos antis.

Portalo kaunodiena.lt duomenimis, po tragedijos atsirado vienas liudininkas, neva tai matęs. Tačiau teisėsaugininkai, žinodami konfliktus bei tarpusavio rietenas, susijusias su Vilijampolės socialinės globos namų vadovų kaita, į šiuos parodymus žiūri labai atsargiai. Jiems daugiau kliūva tai, kodėl į įvykio vietą atvykus policijai su tragedija susijęs langas lyg niekur nieko buvo uždarytas. Daroma prielaida, kad bandyta kažką slėpti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai kad langai

tai nauji, jau pakeisti, kaip matosi iš nuotraukos. Ir nieko nuostabaus, jei aukštai esantis tualeto langelis būtų pravertas, juk ne Chanel 5 kvepia tualete. Visgi peršasi mintis, kad tam vaikiukui kažkas "padėjo" iššokti per langą.

pppp

Irgi versija...

dddd

koks langas blogas - juk tai naujas korpusas, tik neseniai pastatytas, gal tegu susitvarko su iškrypėliais internate, kur vaikus patvarko - tada nereiks šokinėti ar mėtyti per langus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS