Afrikinis kiaulių maras įsisuko į kiaulių ūkius: dar vienas atvejis Marijampolės apskrityje | KaunoDiena.lt

AFRIKINIS KIAULIŲ MARAS ĮSISUKO Į KIAULIŲ ŪKIUS: DAR VIENAS ATVEJIS MARIJAMPOLĖS APSKRITYJE

  • 0

Ištyrus Juodelių k., Kalvarijos sav., esančiame mažame komerciniame kiaulių ūkyje kiaulių kraujo ir kiaulės gaišenos mėginius, patvirtintas afrikinis kiaulių maras (AKM). Tai jau 3-iasis šiais metais AKM atvejis kiaulių laikymo vietoje, Marijampolės apskrityje. Pirminiais duomenimis, į priežiūros zoną patenka ir komercinis kiaulininkystės ūkis, kuriame šiuo metu laikoma 2351 kiaulė. Šis ūkis ne mažiau kaip 30 dienų negalės išvežti kiaulių ar jų produktų iš jų laikymo vietos ir mažiausiai metus laiko negalės vykdyti prekybos kiaulėmis nei su kitomis Europos Sąjungos, nei su trečiosiomis šalimis.

Mažame komerciniame kiaulių ūkyje  buvo laikomos 22 kiaulės: 1 paršavedė, 6 penimos kiaulės ir 15 paršelių. Pradėjus sirgti keturioms kiaulėms, laikytojas kreipėsi į VMVT Marijampolės departamentą. Paimti kiaulių mėginiai ir pristatyti tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI), kuris ir patvirtino, kad kiaulės užsikrėtusios AKM.  Belaukiant tyrimų, ūkyje nugaišo 7 kiaulės – 2 penimos ir 5 paršeliai. Gavus AKM diagnozės patvirtinimą, VMVT Marijampolės departamento atstovai, nuvykę į vietą, saugiai nugaišino likusias 15 kiaulių ir gaišenas sunaikino užkasant. Į vietą taip pat atvyko Kalvarijos savivaldybės atstovai, kurie padės atlikti pirminį užkrėsto AKM ūkio valymą ir dezinfekavimą.

VMVT specialistai aplink ligos židinį nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose pradės kiaulių laikymo vietų ir ten laikomų kiaulių surašymą, gyventojai įspėjami, kad be VMVT Marijampolės departamento leidimo neskerstų ir neišvežtų savo laikomų kiaulių. 

Specialistai teigia, kad AKM virusas pateko į kiaulių laikymo vietą būtent ten, kur jis šiuo metu yra aktyviausias šernuose ir kur randamos šernų gaišenos t.y. Kalvarijos savivaldybėje. Šiuo metu atliekamas epizootinis tyrimas, kuriuo siekiama nustatyti, kaip liga galėjo patekti į kiaulių laikymo vietą.

VMVT primena, kad kiaulių laikytojai privalo dar labiau sustiprinti biosaugos laikymąsi,  o netikėtai susirgus ar nugaišus kiaulėms – skubiai informuoti VMVT arba privatų veterinarijos gydytoją.

Apie kiaulių laikymo vietoje nustatytą AKM protrūkį informuota Europos Komisija ir Europos Sąjungos valstybių narių veterinarijos tarnybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS