Lietuvoje panaikinta didžioji dalis III AKM ribojimų zonos | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE PANAIKINTA DIDŽIOJI DALIS III AKM RIBOJIMŲ ZONOS

  • 0

Praėjusiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai Lietuvoje buvo pasireiškę 16  - oje kiaulių ūkių. Dėl tokio viruso išplitimo su židiniais besiribojantys rajonai buvo įtraukti į III  - griežčiausią ribojimų zoną. Ribojimai apėmė didžiąją dalį Suvalkijos, kelis Žemaitijos bei  Aukštaitijos rajonus. Šiemet, įvertinus, kad Lietuvoje taikytos AKM stebėsenos, prevencijos ir likvidavimo priemonės davė teigiamų rezultatų ir sėkmingai padėjo suvaldyti viruso plitimą, Europos Komisija priėmė sprendimą panaikinti didesnę dalį III AKM apribojimų zonos Lietuvoje.

VMVT atstovai Europos Komisijai pristatę epizootinę situaciją 2022 m. pritaikytoje zonoje, pateikė prašymą III apribojimų zonoje esančias Jurbarko r., Molėtų r., Šakių r., Kazlų rūdos r., Vilkaviškio r., Širvintų r., Ukmergės r. ir Vilniaus r. seniūnijas perkelti į  II - mažesnių ribojimų zoną.

“Šią savaitę vykusio posėdžio metu akcentavome, kad daugiau kaip metus šių rajonų ūkiuose nėra nustatoma AKM protrūkių. Europos šalių kolegos taip pat įvertino, kad Lietuvoje taikytos priemonės, kurios buvo naudojamos likviduojant AKM protrūkių padarinius kiaulių ūkiuose buvo efektyvios, todėl vienbalsiai pritarė regionalizacijai. Kiaulių ūkiams, esantiems II AKM ribojimų zonoje, įgyvendinus biologinio saugumo reikalavimus ir nuolat vykdant stebėseną, netaikomi prekybiniai ribojimai, todėl šie ūkiai savo produkcija galės prekiauti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse narėse - tiek gyvomis kiaulėmis, tiek ir kiauliena bei jos produktais. Ūkiai, buvę III AKM ribojimų zonoje, produkcijos į užsienį eksportuoti negalėjo, kiauliena privalėjo būti ženklinama nacionaliniu sveikumo ženklu ir buvo skirta išimtinai vietinei rinkai,“ - kalbėjo VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis. 

III AKM ribojimų zonos panaikinimas taip pat reiškia, kad į šias zonas patenkantiems ūkiams lengvėja ir administracinė našta. Šiuose rajonuose bus sumažintas biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo patikrų skaičius komercinėse kiaulių laikymo vietose nuo keturių iki dviejų kartų per metus.  

Europos Komisijos posėdžio metu Lietuvos atstovas taip pat pristatė ir naujus AKM atvejus šernuose, kurie buvo nustatyti I AKM ribojimų zonoje. Trys nauji atvejai nustatyti Žemaitijos regione. Šie židiniai labai arti prie laisvos nuo AKM zonos, todėl tuo pagrindu Lietuvoje I AKM ribojimų zona pakeista į griežtesnę -  II AKM ribojimų zoną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS