A. Jasenkos tapyboje – gėrio ir blogio konfrontacija | KaunoDiena.lt

A. JASENKOS TAPYBOJE – GĖRIO IR BLOGIO KONFRONTACIJA

Klaipėdos savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje nedidelė grupelė klaipėdiečių susipažino su kompozitoriumi, tapytoju, režisieriumi, kultūros sostinės "Kaunas 2022" ambasadoriumi Antanu Jasenka bei dalyvavo atidarant jo personalinę tapybos parodą "Surfaces / Paviršiai".

Pasak dailėtyrininkės Dalios Karatajienės, A.Jasenkos muzikoje ir tapyboje yra nemažai abstrakcijų, kurios atspindi kūrėjo sielą.

"Muzika, kaip žinome, neturi tokio pajėgumo kalbėti tiksliais terminais, ji negali apibūdinti, koks žmogaus charakteris, koks istorinis laikmatis. Ji kalba abstrakcijomis. Jeigu norime geriau pažinti vizualinę A.Jasenkos raišką, būtų galima pradėti nuo muzikos, todėl, kad jo vizualinėje raiškoje yra labai daug abstrakčių dalykų. Abstrakcija iš tikrųjų nėra niekas, tai – sielos peizažas. Į ją reikia žiūrėti atvira širdimi ir pasiduodant įtaigai", – nurodė D.Karatajienė.

A.Jasenkos nuomone, per abstrakciją pasireiškia žmogaus kūrybiniai ypatumai.

"Suteikti vaizduotei laisvę padeda abstrakcija", – teigė menininkas.

Abstrakcija iš tikrųjų nėra niekas, tai – sielos peizažas.

Tai, kas pavaizduota abstrakcijose, gerai nusako kūrinių pavadinimai, pavyzdžiui, kūrinys pavadinimu "Nojus perka kreditinę kortelę".

"Apie ką yra kalba? Parodoma nuo biblinių įvykių iki dabartinių – kredito kortelė ir Nojus. Nubrėžiama nemenka teritorija. Bet, kaip suprantame, vidinė, jausmo teritorija, nėra geografinė teritorija. Bergždžia šiuose kūriniuose ieškoti geografinių ar laiko ženklų", – kalbėjo D.Karatajienė.

A.Jasenkos kūriniai kalba ir apie istoriškai besikartojančius įvykius – santykius tarp žmonių, pasaulines krizes, taip pat karą.

Dailėtyrininkės teigimu, pagrindinė šio tapytojo kūrinių tema – gėrio ir blogio konfrontacija.

"A.Jasenka yra labai pozityvus žmogus, bet nepasako, kad gėris nugalės. Jo kūriniai atviri mūsų interpretacijai", – pažymėjo D.Karatajienė.

Po pristatymo visi buvo kviečiami pasiklausyti menininko sukurtos simfonijos ir pasigrožėti tapybos darbais.

A.Jasenkos paroda Girulių bibliotekoje bus eksponuojama iki liepos 30 d.

GALERIJA

  • Dalia Karatajienė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS