Portretuose iš džinsų – ir V. Zelenskio veidas | KaunoDiena.lt

PORTRETUOSE IŠ DŽINSŲ – IR V. ZELENSKIO VEIDAS

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Ekspozicinėje erdvėje vyko kūrėjos Mildos Paukštės tekstilės darbų paroda „VEID-as, DIEV-as ir -as“.

Iš niekam nereikalingų, išaugtų, pabodusių džinsų menininkė kuria žinomų ir nežinomų žmonių portretus, įdomius tekstilinius objektus bei kviečia susimąstyti apie save ne tik kaip apie pasaulio gyventoją, bet ir kaip jo resursų vartotoją.

„Labai džiaugiuosi iššūkiu parodyti savo džinsinę kelionę. Ji tęsiasi jau ketverius metus. Nežinau, ar pasiliksiu šioje kelionėje ar nusipirksiu bilietą į kokią kitą kryptį. Mano idėja – pernaudoti nereikalingus džinsus ir suteikti jiems naują formą“, – teigė M.Paukštė.

Kūrėja priminė, kad anksčiau džinsai būdavo labai branginami ir vertinami lyg deficitinė prekė. Kiek vėliau iš džinsų imta gaminti įvairius švarkelius, kuprines, šlepetes, pinigines.

Dabar dėl išaugusio vartotojiškumo daugelis džinsų ne tik nenuperkami, bet išmetami beveik nauji ir itin dideliais kiekiais. M.Paukštės teigimu, dėl to begėdiškai iššvaistomas visiems reikalingas vanduo.

Milda Paukštė. I. Kiseliovaitės nuotr.

„Daugelis gyventojų gyvena pertekliuje. Jauni žmonės net renkasi tarp to, ar skalbti kojines ar nusipirkti naujas, o senesnes išmesti. Pasaulio mastu žiūrint, tekstilės tarša yra didžiulė. Išnaudojami didžiuliai kiekiai gamtos resursų. „Džinsinis dušas“ pasakoja apie tai, kiek vandens reikia, kad džinsai būtų sukurti. Vien, kad šis kiekis džinsų būtų sukurtas, iki pardavimo momento buvo išnaudota apie 113 tūkst. litrų vandens. Iki to proceso, kad būtų nupirkti vieni džinsai, sunaudojama apie 7 tūkst. litrų vandens. Ką tai sako?“ – svarstė parodos autorė.

Parodoje yra iki dešimties eksponatų, pasakojančių skirtingas istorijas ir vaizduojančių skirtingas džinsų antrinio panaudojimo galimybes.

Paroda bus atidaryta iki liepos 8 d.

Šį šeštadienį, 13 val., bibliotekos Edukacinėje erdvėje, esančioje Herkaus Manto g. 9A, vyks M.Paukštės kūrybinės dirbtuvės. Klaipėdiečiai turės galimybę kurti plokščius maišelius arba kišenes ir juos papuošti siuvinėjimais, inicialais, karoliukais ar sagomis.

GALERIJA

  • Portretuose iš džinsų – ir V. Zelenskio veidas
  • Portretuose iš džinsų – ir V. Zelenskio veidas
I. Kiseliovaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

LAPE SIAURINE

kazin ar pati sugalvojo ta beprotybe, ar kas is valdziazmogiu liepe

SUSIJUSIOS NAUJIENOS