Diplomavimas – aktualiausia tema jūrininkams | KaunoDiena.lt

DIPLOMAVIMAS – AKTUALIAUSIA TEMA JŪRININKAMS

Lietuvoje pakoreguotos jūrininkų diplomavimo taisyklės, kurias vieni giria, o kiti kritikuoja.

Į taisykles žvelgia įtariai

Jūrininkų diplomavimo taisyklės apima jūrinių laipsnių, diplomų, kvalifikacijos liudijimų išdavimą, įvairių dokumentų, kurie susiję su jūrine veikla, išdavimą.

Jūrininkui šios taisyklės tarsi tikinčiajam maldaknygė, kur kiekvienoje eilutėje stengiamasi įžvelgti daugiau, nei parašyta.

Nepasitikėjimo yra pridėjusi ir ankstesnė valdžia. Kai kuriuos jūrininkų diplomavimo niuansus buvo bandoma iš Klaipėdos perkelti į Kauną. Siekta, kad kvalifikacijos liudijimo egzaminus jūrininkai laikytų ne Klaipėdoje, o Kaune.

Šiuo metu lyg ir neliko tokio ketinimo, jūrininkai galėtų lengviau atsikvėpti. Tačiau vieną kartą pamokyti jie įtariai žvelgia į kiekvieną naujai pasirodantį dokumentą ar taisyklių pakeitimą.

Klausimai dėl sveikatos dokumento

Neseniai nemažai jūrininkų išreiškė abejonę dėl priimto sprendimo, kad jūrininkai prieš išplaukdami į reisą sveikatą gali tikrintis bet kurioje medicinos įstaigoje.

Visada buvo nuostata, kad jūrininkų sveikatą turi teisę tikrinti tik Klaipėdos jūrininkų ligoninė, kur buvo įkurta kvalifikuota medicinos komisija. Klaipėdoje visada buvo ne tik tokia komisija, bet ir specialiai jūrininkų reikalais besirūpinantis gydytojas.

„Tai ką, dabar tiks bet kokia komisija, kurią paskirs sveikatos apsaugos ministras?“ – klausė jūrų kapitonas Denisas Legenzovas.

Taisyklių 12.4 punktas numato, kad dokumentą, liudijantį, kad asmens sveikata atitinka jūrininkų sveikatai keliamus reikalavimus, gali išduoti kompetentingos institucijos paskirtos sveikatos priežiūros įstaigos ar praktikuojantis gydytojas.

Anot jūrų kapitono Sauliaus Šiaučiūno, čia ir yra įdomiausia dalis, kad šiuo metu nėra jokios kitos licencijuotos oficialiai atlikti jūrininkų sveikatos patikrinimą įstaigos, išskyrus Jūrininkų ligoninę.

ES viena, bet tvarka skirtinga

Jūrininkų veikloje yra pačių įvairiausių niuansų, pavyzdžiui, jūrininkas įgijęs jūrininko diplomą Latvijoje, jį norėtų pasikeisti į lietuvišką, nes tiek ten, tiek pas mus ta pati ES.

Kaip paaiškino jūrų kapitonas S.Šiaučiūnas, kitos šalies išduoto diplomo į lietuvišką tikrai niekas negali pakeisti, bet gali išduoti to diplomo patvirtinimą. Tokiu atveju tai galiotų įsidarbinant Lietuvos laivuose.

Gera žinia yra tai, kad, pagal Lietuvos diplomavimo taisykles, jūrininkams pripažįstami kitose ES šalyse išklausyti privalomi kursai.

S.Šiaučiūno vertinimu, Lietuvoje jūrininko diplomavimo sistema yra sutvarkyta tvarkingai ir atsakingai, ji atitinka ir tarptautinius jūrinius reikalavimus, ir ES direktyvas.

Taip yra ne visose ES šalyse. Latvijoje yra abejotinų niuansų, kai buvę radijo operatoriai, per metus baigę kažkokius neaiškius kursus, gali tapti laivavedžiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kapitonas

Uzsakytas straipsnis...

Jurininkui

Kadangi daug jurininku su Pliuskio medkomisija jau ilsiesi amzinai Liebartuose!!!!

Jūrininkas

Gryna teisybė dėl sveikatos sertifikato, kurį reikia pateikti keičiant jūrininko dokumentus. Dauguma jūrininkų atnaujina sertifikatus tuoj pat, kai grįžta namo. Vieni ilsisi 4 mėn, kiti pusę metų. Tai sveikatos sertifikato galiojimo laikas tiksi, nors tu ir namie. O, kei jurininkas nusprendė dar ilgiau pabūt namie, žiurėk ir visai pasibaigs galiojimo laikas. Or kodėl Saugios laivybos administracija nepripažįsta daktaro Pliuškio med. sertifikato?? Jurinės kompanijos pripažįsta, laivų inspektoriai užsienio šalyse irgi pripažįsta, o matai Lietuvos Saugios laivybos administracijai netinka, net ir sertifikatams atnaujinti netinka. Nors daktaro Pliuškio išduodamas sveikatos pažymėjimas atitinka tarptautinių laivybos organizacijų reikalavimus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS