J. Butkevičienė – tolerancijos ambasadorė | KaunoDiena.lt

J. BUTKEVIČIENĖ – TOLERANCIJOS AMBASADORĖ

Jau šeštus metus Klaipėdos tautinių kultūrų centrui, kuris pagal tautų įvairovę vienija net dešimt skirtingų bendrijų, vadovaujanti Jelena Butkevičienė šventai tiki savo misija, yra mylima ir gerbiama kolegų bei centro lankytojų.

Jelenos darbas neliko nepastebėtas ir Seime, kur, minint Tarptautinę tolerancijos dieną, jai buvo įteikta padėka "Už tautinių bendrijų telkimą Klaipėdos krašte". Už nuoširdų atstovavimą tautinėms mažumoms, gyvenančioms uostamiestyje, puoselėjamą kultūrą ir tradicijas ji pretenduoja tapti Metų klaipėdiete.

Apie darbą

J.Butkevičienė atliko nemenką darbą po Tautinių kultūrų centro stogu subūrusi įvairių tautybių atstovus – armėnus, azerbaidžaniečius, baltarusius, lenkus, rusus, totorius, ukrainiečius, latvius, žydus, vokiečius. Ir šis sąrašas toli gražu nebaigtinis – centro durys atviros visiems. Čia organizuojami lietuvių kalbos kursai, veikia tautinių mažumų sekmadieninės mokyklėlės, kuriose vaikai mokosi savo protėvių kalbų. Taip pat organizuojami įvairūs renginiai, festivaliai, į kuriuos įsitraukia šimtai ir net tūkstančiai žmonių. Tačiau pati J.Butkevičienė kukli ir visų nuopelnų prisiimti vien sau nenori. Ji nenustoja dėkoti atsidavusiems kolegoms, bendraminčiams ir tiems žmonėms, kurie kiekvieną dieną yra šalia bei padeda versti kalnus. Būtent jie yra didžiausia Jelenos ir Klaipėdos tautinių kultūrų centro stiprybė.

"Dirbu mylimą ir įdomų darbą, kiekviena diena man atneša kažką naujo ir yra savotiškas išbandymas. Prieš vadovavimą Tautinių kultūrų centrui buvau mokytoja, tačiau džiaugiuosi priėmusį iššūkį ir pakeitusi veiklą, nes tai davė gerų rezultatų", – kalbėjo veikli moteris.

Jos žodžiais, pagrindinė centro misija – išvengti bet kokių politikavimų tam, kad visų tautų žmonės čia jaustųsi jaukiai.

Apie šeimą

Pati didžiausia vertybė J.Butkevičienei yra šeima. Jos vyras Marius – taip pat muzikas, su kuriuo studijavo ir anksčiau dirbo "Smeltės" vidurinėje mokykloje. Todėl nenuostabu, kad daugiau kaip dvidešimt metų kartu esanti pora turi daug bendro. Namuose drauge su jais muzikuoja ir šešerių dukrytė Liepa, kuri itin džiaugsmingai reaguoja į mamą scenoje, didelį įspūdį jai padarė ir mamos dalyvavimas Metų klaipėdietės rinkimuose.

"Liepa jau greitai pradės lankyti mokyklą. Ji yra gimusi Mokytojų dieną, tad pajuokaujame, kad šeimoje yra du mokytojai ir vienas mokinukas. Mus su vyru jungia bendri interesai ir pomėgiai, labai džiaugiuosi savo šeima ir dukrytės pasiekimais", – sakė pašnekovė.

Apie Klaipėdą

Jelenos šaknys – slaviškos. Jos mama gimė Klaipėdoje, o tėtis yra atkeliavęs į Lietuvą iš svetur. Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad Klaipėdoje, palyginti su kitais Lietuvos miestais, daug skirtingų tautų. Moteris, čia gimusi ir baigusi aukštąjį mokslą, nusprendė būtent šiame nuostabiame mieste kurti savo ateitį.

Apie pomėgius

Nuo šešerių muzikuojanti J.Butkevičienė šio meno mokėsi apie aštuoniolika metų. Pirmiausia mokykla, paskui konservatorija ir universitetas. Ir iki šiol ji neapleidžia muzikos – vadovauja Klaipėdos jaunimo centro rusų vokaliniam ansambliui "Lel", kuriam priklauso įvairaus amžiaus vaikai.

Kaip pati sakė, be dainos J.Butkevičienė negalėtų gyventi.

"Pradėjusi dirbti Tautinių kultūrų centre negalėjau nedainuoti. Šis ansamblis yra mano hobis, džiaugiuosi, kad jį turiu. Savotiškai leidžia prisiliesti ir nepamiršti kitos mano dalies. Nuo šešerių mokiausi muzikos ir iki šiol tai yra pagrindinis mano dvasinis šaltinis, iš kurio semiuosi energijos, gerų emocijų. Pati kuriu muziką, kad liaudies dainos suskambėtų šiuolaikiškai. Daina – tai siela, kaip ją pateiksi ir atliksi, taip tave priims kiti", – įsitikinusi klaipėdietė.

Dar vienas jos pomėgis – keliavimas.

"Vasarą visa šeima, mano ir vyro tėvai, savaitei ar dviem leidžiamės į kelionę po Lietuvą. Atrandame vis naujų kampelių. Šiemet Lietuvos šimtmečio proga planuojame ekskursijas ir su sekmadienines mokyklėles lankančiais vaikais, kad jie taip pat pamatytų tuos gražius kraštus, kuriuose esu buvusi", – užsiminė pašnekovė.

Gyvenimo kredo

Mokiniams ir savo dukrytei J.Butkevičienė nuolat primena, kad su žmonėmis reikia elgtis taip, kaip norėtum, kad jie su tavimi elgtųsi.

Apie Metų klaipėdietę

Metų klaipėdietės rinkimuose J.Butkevičienė dalyvauja pirmą kartą ir neslepia, kad ši žinia jai buvo labai netikėta.

"Priimu tai kaip visos bendrijos penkerių darbo metų įvertinimą. Sutinku, kad vienas žmogus gali daug, tačiau tik šalia savęs turėdamas palaikymą ir gerą komandą, o tokią aš tikrai turiu. Ir ji tik plečiasi", – su šypsena veide užbaigė J.Butkevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jurate

Dziaugiuosi ir linkiu sekmes tolimesnej veiklaje.Tokie nuostabus zmones turi buti ivertinti.

Anonimas

tolerastai-piderastai rado lietuviska DURNELE. Kazin uz kiek ?

Linai

Randasi tik grybai po lietaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS