Jūrinės prekės bus žymimos šturvalais | KaunoDiena.lt

JŪRINĖS PREKĖS BUS ŽYMIMOS ŠTURVALAIS

Susisiekimo ministerija sugriežtino reikalavimus jūrinės kokybės ženklu – šturvalu žymimiems įrenginiams.

Nauji reikalavimai

Šturvalo ženklas ant laivų įrenginių ir medžiagų parodo, kad jie atitinka ES laivų įrenginių direktyvą.

Žymėjimas šturvalo ženklu Lietuvoje taikomas nuo 2001 m. Tačiau 2019 m. išleisti nauji ES laivų įrenginių modelio, konstrukcijos ir veikimo charakteristikų reikalavimų ir bandymo standartai, kurie perkeliami į kiekvienos ES šalies teisę.

Šturvalo ženklu žymimų prekių sąrašas gali sutrumpėti. Įvesta nuostata, kad jūrinės prekės gamintojas arba gamintojo įgaliotasis atstovas privalės pasitelkti notifikuotąją įstaigą, kuri atliktų konkretaus laivo įrenginio atitikties įvertinimą pagal naujus standartus. Prie šturvalo ženklo turės būti nurodomas notifikuotosios įstaigos, kuri dalyvavo gamybos kontrolės etape, identifikavimo numeris.

Šalins iš rinkos

Turės būti iš naujo įvertintos ir jau gaminamos jūrinės prekės, ant kurių prieš tai buvo dedami šturvalo ženklai. Susisiekimo ministro įsakyme dėl naujų laivų įrenginių sertifikavimo nuostatų netgi nurodyta, kad naujų nuostatų neatitinkantys „laivų įrenginiai būtų pašalinti arba atšaukti iš rinkos“.

Yra patvirtintas sąrašas laivų įrenginių, kuriems taikomos sertifikavimo nuostatos.

Jie apima gyvybės apsaugos jūroje priemones iš 34 įrangos vienetų, jūros taršos prevencijos įrangą iš 6 vienetų, gaisrų gesinimo ir apsaugos nuo gaisrų įrangą iš 34 vienetų, laivų navigacinę įrangą iš 24 vienetų, laivų radijo ryšio priemones iš 15 vienetų.

Visos šios prekės privalo atitikti naujausius laivo įrenginio atitikties standartus.

Jūrinės prekės Lietuvoje

Naujieji ES jūrinių prekių žymėjimo šturvalo ženklu standartai laivus tarsi priartina prie lėktuvų, kur kiekvienai detalei taikomas itin griežtas sertifikavimas.

Jūrinių ar laivų prekių gamintojų Lietuvoje nėra daug. Be tradicinių laivų statyklų Klaipėdoje, atskirose vietovėse yra bendrovių, kurios stato pramoginius laivus. Tačiau dažniausiai jos ne pačios gamina prekes, o komplektuoja laivus su iš užsienio gautais įrenginiais. Jei jie gauti iš ES šalių, privalo būti pažymėti šturvalo ženklu.

Lietuvoje yra bendrovių, kurios gamina jūrinius konteinerius, jūrinių žuvų akvariumus, įvairias metalo konstrukcijas. Jei tai nėra susiję su laivais, šios jūrinės prekės nebūtinai turi būti žymimos šturvalo ženklu.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Ss

Žymėjimas šturvalo ženklu Lietuvoje taikomas nuo 2001 m. Tačiau 2019 m. išleisti nauji ES laivų įrenginių modelio, konstrukcijos ir veikimo charakteristikų reikalavimų ir bandymo standartai, kurie perkeliami į kiekvienos ES šalies teisę. ?????Ar autorius bent supranta,apie ka raso???

SS

Nieko nesupratau...cia NB ar seniems laivams????gal galima konkreciau???

jurininkas

to pastebejimas Šturvalas ir Afrikoje Šturvalas, o vairaratis pas kai ka smegenineje))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS