Verslas Klaipėdoje: kaip darbdaviai sprendžia infliacijos iššūkį | KaunoDiena.lt

VERSLAS KLAIPĖDOJE: KAIP DARBDAVIAI SPRENDŽIA INFLIACIJOS IŠŠŪKĮ

Verslas Klaipėdoje susiduria su naujais, tik šiam laikmečiui būdingais iššūkiais ir išgyvena dviprasmę situaciją – viena vertus, didelė infliacija ragina kelti darbuotojų atlyginimus, kita vertus, vis dažniau kalbama apie galimą ekonomikos recesiją, kuri skatintų atsargiau planuoti atlyginimų augimą. Kaip tokioje dviprasmiškoje pozicijoje atsidūręs socialiai atsakingas verslas prognozuoja savo organizacinės veiklos taktiką ir perspektyvas?

Stebi darbuotų stygių

Klaipėdos pramonininkų asociacijos administracijos direktorė Jolanta Girdvainė pastebėjo, kad šiandien kiekvienas verslas uostamiestyje turi didesnių ar mažesnių įtampų, ir situacija iš tiesų kasdien keičiasi.

Vienas didžiausių galvosūkių pirmiausiai – net ne geopolitinės problemos, o kvalifikuotų specialistų stygius.

"Ne taip seniai buvo pasigirdę signalų, kad stoja darbai statybose. Tačiau taip tikrai nėra, priešingai, daugelis įmonių netgi pasigenda tam tikrų sričių specialistų ir galėtų įdarbinti ne vieną darbuotoją. Kitas dalykas yra tai, kad pastaruosius metus vis daugiau bendrovių – medienos pramonės, krovos kompanijos ar laivų statyklos – diegia išmaniąsias technologijas, tad šitų specialybių darbuotojų iš esmės jau trūko vakar", – tikino J.Girdvainė.

Anot J.Girdvainės, labai svarbu, kad šia kryptimi dirbtų ne tik aukštosios, bet ir profesinės mokyklos, kur tam tikri specialistai būtų paruošiami gana greitai.

"Todėl darbdavių akys dabar krypsta į profesinio mokymo centrus. Ir labai norisi skatinti inžinerijos specialybių plėtrą, nes inžinerija yra ateities mokslas, šių specialistų verslui reikėjo vakar ir reikės rytoj", – kalbėjo J.Girdvainė.

Pavyzdžiui, bendrovėje "Philip Morris Lietuva" šiuo metu ieškoma technikų, operatorių, logistikos bei kokybės užtikrinimo specialistų.

Ieškoma ir jaunųjų specialistų dvejų metų trukmės apmokamai programai, kurios metu jie galės padirbėti vis kitame skyriuje, o sėkmingai užbaigus šią programą, darbuotojams bus pasiūlyta nuolatinė pozicija.

Įžvalga: J.Girdvainė teigia, jog norint išsaugoti darbuotojus Klaipėdos verslas tikrai daug daro, kad algos ir skatinimo sistema būtų adekvati. Šiuo atveju išliks stabilūs tie verslai, kurie prognozuoja, sugeba numatyti kelis žingsnius į priekį. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sprendimas – didesnės algos

Kaip pritraukti reikiamus specialistus, kokie darbuotojų lūkesčiai, kas juos motyvuoja?

Anot bendrovės "Philip Morris Baltic" žmonių ir kultūros vadovės Sandros Daukšienės, atlyginimai visada yra ir bus svarbus aspektas darbuotojams tiek Klaipėdoje, tiek kitur šalyje.

"Įprastai visada peržiūrime atlyginimus kartą per metus balandžio mėnesį, po metinių rezultatų įvertinimo. Tačiau šiemet, nepaisant kalbų apie artėjantį ekonominį sulėtėjimą ir prognozuojamą recesiją, atlyginimų dydis buvo peržiūrėtas antrą kartą ir visiems darbuotojams be išimčių nuo rugpjūčio dar kartą pakeltos algos", – patikino S.Daukšienė.

Anot kompanijos atstovės, metų eigoje, įvertinus darbuotojų pritraukimo ir išlaikymo tendencijas, kai kurioms darbuotojų grupėms atlygis buvo koreguojamas kelis kartus.

"Tai reiškia, kad nuo metų pradžios atlyginimai vidutiniškai darbuotojams bus paaugę daugiau nei 20 proc. Skaičiuojame, kad pusei darbuotojų per šiuos metus atlyginimai augo net apie 30 proc. ir daugiau. Sprendimą antrą kartą per metus didinti atlyginimus lėmė daugiau nei 25 metus Lietuvoje nematytas infliacijos lygis. Tikimės, kad didesnė algos padės mūsų darbuotojams palengvinti augančių kainų naštą", – pabrėžė S.Daukšienė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad darbuotojai itin vertina kitas darbdavio teikiamas naudas, kurios padeda sutaupyti, pavyzdžiui, nemokamą atvežimą į darbo vietą bei dalinį maitinimą, papildomą sveikatos draudimą ar net galimybę papildomai kaupti pensijai trečioje pakopoje.

Nuotaikos – optimistiškai atsargios

Tačiau ne visos kompanijos yra pajėgios šiuo metu didinti darbuotojams algas ar teikti kitas naudas.

Vien pastarojo mėnesio energetikos kainos stipriai palietė pramonę, energinių resursų kainos išaugo iki dar neregėtų aukštumų.

Darbdaviai pripažįsta, kad neišvengiamai tai palies ne tik bendroves, bet ir kiekvieną žmogų, kiekvieną darbuotoją.

"Tad norint juos išsaugoti yra tikrai daug daroma, kad algos ir skatinimo sistema būtų adekvati. Ir šiuo atveju išliks stabilūs tie verslai, kurie prognozuoja, sugeba numatyti kelis žingsnius į priekį. Žinoma, sunku numatyti karą ar kitus esminius pokyčius, bet pasaulis juda link ateities technologijų, nes kito kelio nėra", – tvirtino Klaipėdos pramonininkų atstovė J.Girdvainė.

Pašnekovės teigimu, uostamiesčio įmonės jau dabar sėkmingai konkuruoja pasaulinėje rinkoje ir greitai prisitaiko prie naujų aplinkybių.

"Pavyzdžiui, praradus Rusijos ar Baltarusijos rinkas, matome, kaip uosto kompanijos rado būdų stotis ant kojų. Aišku, šiuo metu daug kur žaliavų kainos stipriai svyruoja, bet yra signalų, kad, pavyzdžiui, medienos kainos krenta. Ir mums prie tų svyravimų reikia išmokti gyventi. Kokios bendros Klaipėdos pramonininkų nuotaikos? Manyčiau, kad optimistiškai atsargios", – pastebėjo J.Girdvainė.

Alvydas Naujėkas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Diskomforto neturi jausti

16 metų Klaipėdoje veikiančios, atsinaujinančia energija varomas elektrinio transporto sistemas tarptautinėms rinkoms kuriančios bendrovės "Vėjo projektai" generalinis direktorius Alvydas Naujėkas, kalbėdamas apie infliaciją ir darbuotojų algas, atkreipė dėmesį, kad tai du skirtingų dimensijų reikalai.

Infliacija esą turi savo greitį ir pagreitį, o atlyginimai – savo ir šituos du dalykus reikia sinchronizuoti, o tai nėra taip paprasta.

Didinti algas būtina ir tai net ne motyvacinis dalykas, o išlikimo reikalas, darbuotojai turi gauti tokį atlyginimą, kad jie nejaustų diskomforto.

Pagal interneto svetainės rekvizitai.lt duomenis, matyti, kad nepaisant sudėtingos ekonominės situacijos, pastaruosius kelis mėnesius įmonėje "Vėjo projektai" darbuotojų algos šiek tiek kilo.

"Atlyginimai auga visada, nes esame rinkoje ir turime jausti, kokios algos vyrauja aplinkui esančiose bendrovėse. Antra, didinti algas būtina ir tai net ne motyvacinis dalykas, o išlikimo reikalas, darbuotojai turi gauti tokį atlyginimą, kad jie nejaustų diskomforto", – pabrėžė A.Naujėkas.

Verslą privalo prognozuoti

Įmonė "Vėjo projektai" galbūt vienintelė bendrovė Lietuvoje, kurioje moterys uždirba kone dvigubai daugiau nei vyrai.

Taip atsitiko dėl to, kad bendrovėje dirba kur kas mažiau moterų nei vyrų, bet jos užima gana atsakingas pareigas, kurios geriau apmokamos, todėl susidaro toks atlyginimų skirtumas.

Beje, inžinierių merginų kompanija ieško nuolat, bet kol kas nesėkmingai. Bendrovės vadovo teigimu, darbuotojų visada trūksta.

"Gerų darbuotojų tikrai nepakanka, vidutinių darbuotojų trūksta, prastų darbuotojų – pilnos pakelės", – neslėpė A.Naujėkas.

Pasiteiravus, kokį lygį turi pasiekti infliacija, kai verslas jau nebebus pajėgus ne tik kelti algas darbuotojams, bet ir apskritai funkcionuoti, A.Naujėkas pastebėjo, kad tai nusakyti faktiškai neįmanoma.

"Tas rodiklis nėra apskaičiuojamas, nes trūksta bazinių duomenų. Aišku, infliacijai turi įtakos ir karai, ir energetinės krizės, ir net psichologiniai-socialiniai reiškiniai. Visa tai sunkiai prognozuojama, kaip ir pati infliacija. O verslą privalome prognozuoti strategiškai penkeriems arba dešimčiai metų į priekį. Tai ir darome, be to, stengiamės efektyvinti darbuotojų darbą, darbuotojas turi duoti labai aukštą pridėtinę vertę, kitaip tariant, jo pagaminama prekė turi būti gana brangi, kad amortizuotų visus tuos staigius infliacinius šuolius", – kalbėjo A.Naujėkas.

Pastaruoju metu nemenką nerimą elektrinio transporto sistemas gaminančiai bendrovei kelia ne tik darbuotojų trūkumas ar auganti infliacija, bet ir išaugusios energetinių išteklių kainos.

"Kokios artimiausios prognozės verslui? Geros, jei suprojektuota ilgalaikė verslo perspektyva su gana aukšta prekės pridėtine verte. Jeigu to nėra, nėra sukauptas rezervas, tuomet prognozė liūdna", – teigė A.Naujėkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gintaras

Kapitalistu godos mums neįdomios,parašykite kaip gyvena darbininku klase po geležiniu kulnu.

To nesąmonės

Aišku kad vergų ieško... Kuo pigiau ir greičiau viską padarytu, kuo mažiau sakotusi prieš vadovybė. O šiaip tai ši įmonė JAV pinigų kaip šieno turi, vaizduoja kad neturi o realiai babkiu iš cigarečių gamyba tai nemirtingas verslas juk žmonės taip įpratę rūkyti

Nesamones

Neaišku ką jie ten tame filip morise ieško, bandžiau įsidarbyt - nepriėmė, nors ir patirties ir reikalingą išsilavinimą turiu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS