Klaipėdos jaunimui – žalia šviesa | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS JAUNIMUI – ŽALIA ŠVIESA

Uostamiesčio taryba palaimino ambicingą klaipėdiečių užmojį pelnyti 2021-ųjų Europos jaunimo sostinės titulą. Programos, kuri, kaip teigiama, atskleistų jaunų žmonių potencialą, įgyvendinimui prašoma kiek daugiau nei 4 mln. eurų iš savivaldybės biudžeto. Išgirdę šią sumą kai kurie tarybos nariai planą sukritikavo.

Nori keisti politiką

400 renginių, 200 gebėjimams tobulinti skirtų veiklų, daugiau nei 70 tarptautinių ir nacionalinių partnerių, tūkstantis savanorių, pusė milijono svečių, kardinalios permainos jaunimo politikos srityje ir atskleistas jaunimo potencialas – visa tai numatyta grandioziniame Europos jaunimo sostine 2021-aisiais metais siekiančios tapti Klaipėdos paraiškoje.


Kaip teigė Klaipėdos miesto savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Aistė Andruškevičiūtė, uostamiesčio jaunimas, organizacijos ir miesto savivaldybė sujungė jėgas ir jau antrąkart pateko į Europos jaunimo sostinės konkurso finalą.

Paraiška turi būti pateikta vertinimui iki rugsėjo pabaigos. Tam reikia ir miesto tarybos pritarimo.

"Klaipėda antrą kartą iš eilės yra patekusi į Europos jaunimo sostinės konkurso finalą. Į paraiškos rengimo procesą įsitraukė daugiau nei pusė tūkstančio jaunų žmonių, sulaukėme tiek pat idėjų, kaip išjudinti jaunuomenę ir keisti jaunimo politiką", – tarybos posėdžio metu dėstė A.Andruškevičiūtė.

Pavyksta ne kiekvienam


Kaip pasakojo paraišką rengusios viešosios įstaigos "Amicus Certus" vadovė Greta Tautavičiūtė, didelės apimties projektas buvo ruošiamas dvejus metus. Patekti į finalą pavyksta toli gražu ne kiekvienam miestui, todėl laimėdama konkursą Klaipėda atkreiptų visų Europos ir kitų šalių dėmesį.

Nugalėtojas bus skelbiamas lapkričio 21-ąją Serbijoje.

Ilgalaikiu planu uostamiesčio jaunimas skatinamas rinktis Klaipėdą, skiepijamas priklausomybės jausmas savo miestui.

Priešingu atveju, jei niekas nebus daroma, laukiama liūdnų pasekmių – šiuo metu pajūryje pasigendama socialinio ir politinio jaunuomenės aktyvumo, jauni žmonės mažai balsuoja, jaučiasi negirdimi, čia trūksta kūrybiškumo ir verslumo.

Užsiminta ir apie projekto biudžetą – finansavimą gautų ne tik jaunimo organizacijos, bet ir bendruomenės bei visi, prisidėjusieji prie jaunimo gyvenimo gerinimo.

Paraiškos įgyvendinimui iš savivaldybės biudžeto prašoma daugiau nei 4 mln. eurų keleriems metams, daugiausiai pinigų esą prireiktų 2021-aisiais, jei Klaipėda taptų Europos jaunimo sostine.

"Senų niurzglių kompanija"

Išklausiusi pranešimo tarybos narė Nina Puteikienė teiravosi, ar yra parengtas konkrečių veiksmų planas, esą dabar trūksta aiškumo, kas bus daroma.

Anot A.Andruškevičiūtės, programoje numatomos tik gairės – kol nelaimėtas konkursas, sunku kalbėti apie konkrečius planus, o be miesto tarybos pritarimo paraiška nė negali būti teikiama.

Pastabų turėjo ir konservatorius Arūnas Barbšys. Politiko žodžiais, būtų galima kalbėti apie paraiškos įgyvendinimą, "jei ji būtų dešimt kartų kuklesnė".

Tarybos nario manymu, jaunimas taip pat turėtų būti sąmoningas ir miesto bei savo galimybes vertinti realiau. Jam paprieštaravo liberalas Saulius Liekis, kuris jaunimo planui nepagailėjo gerų žodžių.

"Neabejoju Klaipėdos jaunimu ir tikiu, kad mes galime įgyvendinti šią programą. Pinigai skirti toms veikloms, kuriomis jie tiki ir svajoja. Atliktas tikrai šaunus darbas", – pastebėjo S.Liekis.

"Staiga pasijutau atsidūręs senų niurzglių kompanijoje. Galime užsidaryti savo bažnyčioje, patys sau melstis ir didžiuotis, kokie mes geri ir gražūs", – ironizavo Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

Varžysis su keturiais miestais

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pagyrę jaunimą už iniciatyvumą.

"Komanda susitelkė ne vienadieniam tikslui, o ilgalaikiam idėjos įgyvendinimui. Jau pats procesas labai geras rezultatas. Tai jaunatviškas atsakas į nūdienos problemas", – sakė meras. 

Kai kurie tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad apie finansavimo dydį dar bus galima kalbėti kitoje taryboje, svarbiausia, kad jaunuomenė jaustų miesto valdžios palaikymą.

23 tarybos nariai paraiškai pritarė, vienas balsavo prieš, trys susilaikė.

Skelbiama, kad tapusi Europos jaunimo sostine, Klaipėda įgyvendintų kompleksinę, iš 9 skirtingų platformų sudarytą programą, kurios pagrindinis tikslas – atskleisti jaunimo potencialą ir tapti jaunimui draugiškiausiu, atviru, bendradarbiaujančiu miestu Baltijos jūros regione. 

Klaipėda dalyvauja finale kartu su dar keturiais miestais – Kišiniovu (Moldova), Nikosija (Kipras), Jaroslavliu (Rusija), Varaždinu (Kroatija). Visi miestai finalistai savo paraiškas dar turės ginti Europos jaunimo forume Briuselyje lapkričio 15-ąją, o nugalėtojas paaiškės lapkričio 21-ąją Serbijoje vyksiančios apdovanojimų ceremonijos metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Oooo

Tai narkomanijos verslas klestes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS