Militaristiniai užmojai išstumia žvejus | KaunoDiena.lt

MILITARISTINIAI UŽMOJAI IŠSTUMIA ŽVEJUS

Ne tik Lietuvos pasienis, Ukraina tampa galimo karo lauko zona, bet ir jūros tiek pietuose, tiek šiaurėje.

Nepasitenkinimas Rusijos pratybomis

Praėjusią savaitę nemažas nusivylimas kilo Norvegijoje, kai Rusija vykdė raketų bandymus didelėje Barenco jūros dalyje.

Į pratybų zoną pateko Norvegijos žvejybos plotai, kur dabar yra pats menkių ir krevečių žvejybos sezonas. Čia žuvis gaudo apie 100 laivų. Tarp jų gali būti ir Lietuvos laivų, nes jie iš Norvegijos, dažniausiai Trumsės, plaukia gaudyti krevečių.

Rusijos raketų bandymai Barenco jūroje vyko nuo vasario 16 iki vasario 19 d. Jų metu nebuvo tiesiogiai šaudoma į Norvegijos ekonominės zonos vandenis. Tačiau Rusija per Norvegijos giliavandenės žvejybos laivyno organizaciją įspėjo, kad Norvegijos zona patenka į pratybų lauko saugumo zoną. Vėliau pranešimą apie galimą pavojų dėl pratybų Rusijoje žvejai gavo ir iš Norvegijos pakrančių tarnybos.

Norvegijos žvejai kreipėsi į savo šalies vyriausybę prašydami, kad Rusija nesavivaliautų Barenco jūroje ir nerengtų pratybų prie Norvegijos ekonominės zonos trikdydama žvejybą. Rusijos kariuomenei vykdant pratybas Barenco jūroje ir anksčiau buvo uždaromi dideli šios jūros plotai, tačiau, kad didžiulė pratybų saugos zona apimtų ir Norvegijos vandenis, pasitaikė pirmą kartą.

Militarizacija: naujų jūrų karo poligonų zona Norvegijoje Finmarko pakrantėse. Redakcijos archyvo nuotr.

Jūrų teisė garantuoja

Rusijos pratybos Barenco jūroje Norvegijos žvejams priminė šaltojo karo laikus.

"Nėra teisinga, kai kitos šalies institucijos neatsižvelgdamos į žvejų interesus jūroje, ekonominėje zonoje, uždaro didelius žvejybos plotus. Tai yra Norvegijos, kaip pakrantės valstybės, teisių pažeidimas, kuriam negalime pritarti", – kreipimesi į savo šalies valdžią dėstė Norvegijos žvejai.

Tiek Norvegijoje dėl naujų jūrų karinių poligonų, tiek dėl Rusijos pratybų, kaip parodė praėjusios savaitės įvykiai, labiausiai kenčia žvejai.

Aiškėja, kad pagal tarptautinę jūrų teisę Rusija gali vykdyti karines pratybas Barenco jūroje. Taip pat ji gali kaip apsaugos zoną panaudoti ir iki 200 mylių esančią Norvegijos ekonominę zoną, tačiau turi atsižvelgti į jos kaip pakrantės valstybės interesus.

Ar šiuo atveju buvo pažeista jūrų teisė, turėtų aiškintis Norvegijos valdžia. Rusijos atstovai tikino, kad jokio pažeidimo nebuvę, nes apie karines pratybas Norvegijai buvę pranešta iš anksto.

Šis atvejis iliustruoja, kad įtampos taškų gali atsirasti ne tik Juodosios jūros regione ar centrinėje Europoje, bet ir šiaurės regione. Rusijos interesai šiaurės regione yra itin dideli. Tirpstant ledynams čia atsiveria nauji plotai su naudingomis iškasenomis, galimybėmis naudoti ne tik geologinius, bet ir gamtos išteklius.

Sankirta: praėjusios savaitės Rusijos karo pratybų laukas Barenco jūroje apėmė ir Norvegijos ekonominę zoną. Redakcijos archyvo nuotr.

Kariniai jūrų poligonai

Norvegijos žvejai kenčia ir nerimauja ne tik dėl Rusijos karinių pratybų, bet ir dėl NATO poligonų. Skelbiami planai Norvegijos Finmarko pakrantėje sukurti 8 naujus NATO laivų šaudymo ir mokymo poligonus. Jie apimtų apie 50 tūkst. kv. kilometrų jūros ir fiordų teritorijų.

Arčiausiai Rusijos bus naujai įkurtas poligonas Tanafjordeno fiorde. NATO vadovybė mano, kad "yra labai svarbu mokymo poligonus įrengti prie Rusijos".

Norvegijos žvejai atkreipė dėmesį, kad ginkluotosios pajėgos niekada neturėjo karinių poligonų į šiaurę nuo Kvenangeno fiordo. Taip  pat pastebėta, kad Norvegijos pakrantė buvo nemenkai militarizuota. Nuo Oslo fiordo iki Kvanangeno buvo 87 laivų pratybų zonos-šaudyklos. Dabar 49 iš jų planuojama uždaryti ir atidaryti 12 naujų, įskaitant 8 šiauriausioje Norvegijos Finmarko zonoje.

Dėl naujų Norvegijoje kuriamų karinių poligonų šios šalies žvejai taip pat kelia nepasitenkinimą. Finmarko pakrantėse yra gausu lašišų ir menkių. Jų žvejyba turės būti stabdoma, nes 8 naujuose Norvegijos šiaurės regiono jūrų poligonuose vyks nuolatinės karo laivų treniruotės.

Naujų poligonų įrengimas Norvegijos Finmarko pakrantėse gali būti susijęs su Rusijos jėgų demonstravimu pagal Norvegijos pakrantę. Tiek Norvegijoje dėl naujų jūrų karinių poligonų, tiek dėl Rusijos pratybų, kaip parodė praėjusios savaitės įvykiai, labiausiai kenčia žvejai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Strategai

Nepergyvenkite. Greit pasikeis kremliaus valdzia, nebebus jokiu kariniu mokymu.;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS