Neringos kultūra – skurstančiame centre | KaunoDiena.lt

NERINGOS KULTŪRA – SKURSTANČIAME CENTRE

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras "Agila" – vienintelis miesto kultūros centras, kuriame yra uždaro tipo salė. Pastaroji, kaip ir visas pastatas, yra apverktinos būklės ir jau seniai prašosi remonto. Planuotos rekonstrukcijos laukiama daug metų, tačiau iki šiol reikalai juda lėtai.

Priminė aktų salę

Pastaruoju metu kurorto valdžiai kelia rūpestį Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro (KTIC) "Agila" likimas. Tai, kad jis neatitinka vietinių gyventojų ir turistų poreikių, pastebi ir patys lankytojai.

Neseniai praūžusi Neringos miesto šventė sukvietė tūkstančius turistų iš Lietuvos ir užsienio. Dalis renginių vyko minėtoje įstaigoje. Joje apsilankiusi moteris stebėjosi, kaip tokioje vietoje gali būti organizuojami svarbūs miestui kultūriniai įvykiai.

"Praėjusį mėnesį Neringa šventė 55-erių metų gimtadienį. Į jį atvyko ne tik miesto bendruomenės nariai, bet ir garbūs svečiai iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos ir Vokietijos. Gimtadienio oficialioji dalis, kurios metu buvo išsakyti sveikinimai ir palinkėjimai miestui, taip pat šventinis koncertas vyko Nidos KTIC "Agila". Sunku patikėti, kad jame organizuojami visi miesto, respublikinio ir net pasaulinio lygio renginiai", – kalbėjo pašnekovė.

Koncertams ir pasirodymams skirta vieta jai priminė sovietinių laikų mokyklos aktų salę.

"Neestetiškos sienos, matosi atviros betoninės plokštės. Salėje prasta ventiliavimo sistema. Nesugebama sutalpinti visų svečių. Viduje dėl žmonių gausos – karšta. Svečiai stovi koridoriuje už durų. Regint visą šį vaizdą, apima gėdos jausmas prieš miesto svečius. Gėda ne už Neringos miesto valdžią, bet už Lietuvą. Juk tai reprezentacinė šalies vieta, o Neringoje esantis kultūros centras šį reprezentacinį miesto vaizdą teršia", – kritikos negailėjo gyventoja.

Tenka raudonuoti

Kad bėdų išties yra nemažai, neslėpė ir Nidos KTIC "Agila" direktorė Edita Lubickaitė. Anot jos, pastatas neatitinka XIX-ojo amžiaus kultūros vartotojų poreikių.

Ir patiems darbuotojams sąlygos dirbti – apgailėtinos. Žiemomis – per šalta, o vasaromis – per daug tvanku. Nėra tinkamos garso izoliacijos ir ventiliavimo sistemos.

Ne tik salė, bet visas pastatas yra prastos būklės ir reikalauja remonto.

"Ne tik salė, bet visas pastatas yra prastos būklės ir reikalauja remonto. Visose patalpose netinkama ventiliacija, garso izoliacija. Vasarą – per karšta, žiemą – per šalta. Iš kavinės sklinda kvapai ir dūmai į Turizmo ir informacijos centro salę, nėra izoliuotas garsas, taip pat daug problemų kelia kanalizacijos sistema. Atvirai kalbant, nelabai žavinga ir įspūdinga", – žodžių į vatą nevyniojo E.Lubickaitė.

Direktorė įvardijo pagrindines problemas, tokias kaip scenos įrangos trūkumas, kuri būtina menininkams ir atlikėjams, susidėvėjusios žiūrovų salės kėdės, prasta patalpų ventiliacija.

"Šiuo metu salėje pasirodymus gali stebėti 286 žmonės, tačiau tai nėra pakankamas skaičius, norint sutalpinti visus žiūrovus svarbių miestui renginių metu. Štai per Neringos jubiliejų sulaukėme pasipiktinimų bangos iš miesto bendruomenės, kad neužtenka vietos", – prisiminė pašnekovė.

Tokiais atvejais "Agilos" darbuotojams belieka skėsčioti rankomis. "Žinome, kad ankšta. Bet ką mes galime padaryti?", – apgailestavo jie.

Neturi, kur repetuoti

Anot E.Lubickaitės, įstaiga vienintelė šalyje vykdo dviejų centrų funkcijas.

"Esame akredituoti kaip aukščiausios kategorijos Kultūros centras bei Turizmo ir informacijos centras. Po šiuo pavadinimu glaudžiasi kolektyvai, pelnę svarbius apdovanojimus, tačiau neturintys tinkamų patalpų repeticijoms", – teigė direktorė.

Administracijai skirti kabinetai tampa į kurortą atvykstančių atlikėjų persirengimo vieta. Į neviltį varo ir tai, jog centre nėra grimo kambarių.

"Vykstant didesniam renginiui, centro administracijos darbuotojai privalo užleisti savo darbo vietas atlikėjams persirengti. Ne visi centro kolektyvai turi savo kūrybines patalpas, trūksta parodų ekspozicijų salės. Nėra kur laikyti drabužių, sceninių kostiumų, kitų pasirodymams reikalingų daiktų, jau nekalbant apie archyvavimo ir sandėliavimo klausimą", – problemas vardijo E.Lubickaitė.

Ne tik išoriškai, bet ir viduje nepatrauklų objektą kiaurai skrodžia vėjai, tvyro drėgmė, atsiranda pelėsio kvapas. Patalpas reikia nuolat vėdinti, nors darbuotojai žiemą ir taip šąla.

"Neretai aplinka diktuoja žmonių elgesį. Tai, kas atrodo natūralu ir savaime suprantama kultūringoje įstaigoje, mums negalioja. Į koncertą su striuke atėjusių lankytojų jau nebeprašome nusirengti, nes yra vėsu. Faktiškai esame priklausomi nuo lauko temperatūros. Tokia skurdo gėda. Visiškai nešaržuojant, kone prie kiekvieno darbuotojo tenka pastatyti po šildytuvą, o vasaromis trokštame nuo kaitros. Aš, kaip įstaigos vadovas, negaliu užtikrinti padorių darbo sąlygų", – atviravo pašnekovė.

Apmaudą kelia ir tai, jog prarandama daug patrauklių pasiūlymų, nes įstaiga techniškai nepajėgia jų įgyvendinti. Nepaisant nepatogumų, lankytojams centras stengiasi pasiūlyti tai, ką turi geriausio.

Tikisi vyriausybės paramos

Prastos būklės Nidos KTIC – jau daug metų galvos skausmas Neringos valdininkams. Pastarieji pripažįsta: tam, kad atitiktų šiuolaikinio statinio techninių reglamentų normas, būtina jį renovuoti.

Pasak Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus Algimanto Vyšniausko, rekonstruoti pastatą miestui – per didelė finansinė našta.

Iš valstybės investicijų programos buvo gautas finansavimas techniniam projektui parengti. Tikimasi, kad iki šių metų pabaigos visa reikiama dokumentacija bus suderinta ir pavyks gauti statybos leidimą.

"Kalbant apie investicinių projektų įgyvendinimą apskritai, turime karčios patirties. Pavyzdžiui, Pirminės sveikatos priežiūros centro rekonstrukcija tęsėsi kelerius metus, nes nebuvo skirta visa reikalinga suma. Kiekvienais metais vis tekdavo kreiptis dėl finansavimo, todėl rangos darbai užtruko apie penkerius metus. Jei taip bus finansuojama ir Nidos KTIC "Agila" rekonstrukcija, kils didelė problema, nes alternatyvių erdvių neturime. Miesto kultūrinis gyvenimas faktiškai nutrūks", – nuogąstavo A.Vyšniauskas.

Siekiant atnaujinti Nidos KTIC "Agila" pastatą buvo sudaryta rekonstrukcijos darbų sutartis tarp Neringos savivaldybės administracijos ir geriausią pasiūlymą viešųjų pirkimų metu pateikusios ūkio subjektų grupės: "Irdaiva", "Virmalda", "Kortas".

Sutartimi numatytas techninio projekto parengimas, rangos darbai, darbo projekto parengimas. Bendra sutarties vertė – kiek daugiau nei 8 mln. eurų, neįskaitant PVM.

Neringos meras Darius Jasaitis apgailestavo, kad savivaldybė negali rasti reikiamos sumos patalpoms atnaujinti.

"Kelis kartus per metus bendruomenei tenka priimti tarptautines delegacijas, įvairių pasaulio šalių vadovus. Reikia pripažinti, kad tinkamos kultūrinės erdvės jiems priimti, tarptautinį bendradarbiavimą liudijančioms parodoms eksponuoti, – neturime. O kur dar Neringoje vykstantys renginiai, tokie kaip Thomo Manno festivalis ar besiplečiantis kino festivalis "Baltijos banga". Net patys solidžiausi renginiai sunkiai atsveria įvaizdį, formuojamą pagrindinės Neringos kultūrinės erdvės. Pastate veikia ir Turizmo informacijos centras, priimantis keliautojus iš viso pasaulio. Tai suprasdami šiandien žengiame paskutiniuosius žingsnius Nidos KTIC pastato rekonstrukcijos link. Net rangovus jau turime. Vis dėlto įgyvendinti rekonstrukciją tik savivaldybės biudžeto lėšomis nesame pajėgūs", – skėsčiojo rankomis D.Jasaitis.

Kad reikalai pajudėtų iš mirties taško, centras turėtų atsirasti valstybinės reikšmės objektų sąraše. Tam pritarti turi Vyriausybė.

GALERIJA

  • Vaizdas: Nidos KTIC neatitinka šiuolaikinės kultūros įstaigos kriterijų – administracijos darbuotojams tenka grūstis vienose patalpose su atlikėjais.
  • Neringos kultūra – skurstančiame centre
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS