Pajūryje – akibrokštas vasarotojams: protu nesuvokiama, kaip galima taip elgtis | KaunoDiena.lt

PAJŪRYJE – AKIBROKŠTAS VASAROTOJAMS: PROTU NESUVOKIAMA, KAIP GALIMA TAIP ELGTIS

Poilsiautojai ir banglentininkai šokiruoti. Dar nė neįpusėjus vasarai, Melnragėje jie maudytis negalės, nes jau šį mėnesį ruože tarp Šiaurinio molo ir Pirmosios Melnragės prasidės krantotvarkos darbai.

Netikėtas sprendimas

Dėl tokio netikėto sprendimo vykdyti darbus būtent vasarą, kai žmonių pajūryje daugiausia, sunerimo tiek Melnragės gyventojai, tiek banglentininkų bendruomenė, nuo birželio pradžios prie Šiaurinio molo krantinės Melnragėje organizuojanti vasaros vaikų stovyklas.

Šią savaitę vyko susitikimas su Pirmosios Melnragės bendruomene.

Per jį Klaipėdos valstybinės jūrų uosto direkcijos (KVJUD) atstovai pristatė būsimus krantotvarkos planus, aptarė bangolaužių rekonstrukcijos eigą.

Teigiama, kad, pasikonsultavus su specialistais, prie Pirmosios Melnragės paplūdimio, jūroje, 100 metrų nuo kranto, bus pilamas ištirtas švarus smėlis, iškastas iš uosto prieigų.

Darbai bus atliekami žemsiurbei purškiant jūrinį smėlį.

Apribos prieigą prie molo

Nuo liepos vidurio iki galbūt spalio dėl vykdomos bangolaužių rekonstrukcijos bus apribota prieiga prie Šiaurinio molo Melnragėje.

Socialiniuose tinkluose esančioje grupėje "Melnragės bendruomenė" Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė rašė, kad darbų metu paplūdimyje vanduo gali būti drumzlinas, tad maudytis nebus galima.

"Nuo šių metų liepos 15-osios iki spalio mėnesio bus užtverta prieiga prie Šiaurinio molo. Darbus planuojama vykdyti tris savaites, nuo liepos 18 d. iki rugpjūčio 11 d. Darbo metu dėl nesaugumo nebus leidžiama naudotis jūra nuo Šiaurinio molo iki centrinio įėjimo. Bet paplūdimiu bus galima naudotis. KVJUD žadėjo pasidalyti poveikio aplinkai analize", – naujienas  gyventojams papasakojo M.Kalendė.

Visi kiti krantotvarkos darbai esą turėtų būti užbaigti iki 2023 m. vidurio.

Nuomonė apie tai, kas vyksta – labai bloga.

Sulaukė neigiamos reakcijos

Tačiau gyventojai į naujieną reagavo neigiamai.

Daugeliui kilo klausimas, kodėl apie tai nebuvo tariamasi su klaipėdiečiais prieš priimant sprendimą, o susitikimas su Uosto direkcijos atstovais labiau priminė informavimą apie neišvengiamą padėtį, o ne kompromisų paieškas.

Viešosios įstaigos "Banglentė" įkūrėjas Tomas Ūksas nurodė, kad Uosto direkcija galėjo atsižvelgti į poilsiautojus bei banglentininkus ir darbus nukelti bent į rugsėjo mėnesį.

"Nuomonė apie tai, kas vyksta, labai bloga. Visą vasaros sezoną bus atliekami darbai ir dar pagrindinėje vietoje, kurioje visi banglentininkai treniruojasi, todėl ten nei plaukioti niekas negalės, nei apskritai treniruotis. Jau geriau darbus būtų pradėję pavasarį ar rudenį, kai sportininkų būtų mažiau. O dabar vanduo pats geriausias, be to, – sezono pikas. Nusprendė kažką daryti net nepasitarę su gyventojais. Šiais laikais tai atrodo labai negražiai. Iš tiesų norėtume, kad darbus pradėtų bent rugsėjį, tačiau esame labai liūdnai nusiteikę, nes manome, jog susitikimas jau nieko nepakeis", – apgailestavo T.Ūksas.

Ką daryti žmonėms?

Kalbant apie smėlį, įstaigos "Banglentė" įkūrėjas teigė, kad per daugelį darbo jūroje metų matė, kaip atliekami tokio pobūdžio darbai, tad smėlis toli gražu nebūna pats švariausias.

"Prie jūros dirbu jau gal aštuntus metus, ištisas vasaras ten praleidžiu. 2018-aisiais mačiau, kaip atliko tuos gilinimo darbus ir koks smėlis ten buvo pilamas. Jie sakė, kad bus pirmos klasės smėlis, bet 2018 m. filmavau bei fotografavau tą smėlį iš žemsiurbės, jis buvo juodas lyg mazutas. Tąkart visi poilsiautojai buvo pasibaisėję. O dabar neįsivaizduoju, kaip bus. Juk daugelis Pirmojoje Melnragėje išsinuomoję būstus vasaros poilsiui. Tad man protu nesuvokiama, kaip galima taip elgtis", – piktinosi T.Ūksas.

Banglentininkams teks sukti galvas, ką daryti su vaikų vasaros stovykla.

Pasak T.Ūkso, reikės ieškoti kitos vietos ir papildomų lėšų, kad vaikai treniruotųsi kažkur kitur.

Direktorius bando nuraminti

KVJUD generalinis direktorius Algis Latakas teigė, kad smėlis yra ištirtas ir Aplinkos apsaugos agentūros specialistų pripažintas tinkamu naudoti povandeninio pylimo formavimui.

"Vykdant uosto laivybos kanalo gilinimo darbus, jūrinį smėlį panaudos paplūdimiams atkurti. Vykdant šią aplinkosauginę priemonę, po vandeniu, ruože tarp Šiaurinio molo ir Pirmosios Melnragės paplūdimio, bus formuojamas pylimas. Šio pylimo smėlį bangos palaipsniui išmes į krantą, o vėjas nuneš į kopagūbrį, tad taip paplūdimys pasipildys smėliu ir susidarys palankios sąlygos kopagūbrio regeneracijai", – pabrėžė A.Latakas.

Darbus vykdys tarptautinį konkursą laimėjusi Belgijos uostų gilinimo ir valymo kompanija "Jan de Nul N.V.".

Planuojama, kad gilinimo darbai prasidės liepą. Gilinimo darbų vertė – 37,3 mln. eurų.

Tai, pasak Uosto direkcijos, yra vienas iš trijų Klaipėdos uosto akvatorijos gilinimo iki 15,5–16 m gylio etapų, kurie iš dalies finansuojami ES lėšomis.

Tam bendrai yra skirta apie 28 mln. eurų ES lėšų.

Tačiau kodėl šie darbai pradėti pačiame vasaros sezono įkarštyje, Uosto direkcijos atstovai taip ir nepaaiškino.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Tomas

Tai kodėl nebuvo galima tas tris savaites, skirtas darbams atlikti, pradėti iki sezono pradžios P ne sezono metu. Buvo labai gražaus laiko visą pavasarį, bet ne - pas mus viskas atvirkščiai.

p

Vargaaaaas, vargsaaai, gelbekit negirdetas dalykas,protu nevokiama subine neuostoma musu lietuvos grybu laukuose!!!! lituviai tipo mariakai is smirdanciu misku:))

Anonimas

Plovykla
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS