Rusija ir prokurorai spaudė krabų žvejus | KaunoDiena.lt

RUSIJA IR PROKURORAI SPAUDĖ KRABŲ ŽVEJUS

Praeityje dėl Barenco jūroje Rusijos sulaikyto laivo į sunkią padėtį patekusi bendrovė "Arctic Fishing" bando išgyventi ir Lietuvos teismuose.

Turto lyg ir yra

Ši bendrovė nuo 2019 m. kovo  restruktūrizuojama. Procesas vyksta sunkiai. Netgi bendrovės "Arctic Fishing" restruktūrizavimo administratorius jau kreipėsi į teismą, kad jai būtų keliama bankroto byla.

Dar šių metų pradžioje dalis kreditorių kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kad šis stabdytų restruktūrizavimo procesą ir keltų bankroto bylą. Teismas gegužės 12 d. prašymą dėl bankroto bylos kėlimo atmetė.

Šiemet liepos 7 d. sprendimu Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo gegužės 12 d. atmetimą. Laikomasi nuostatos, kad bendrovės restruktūrizavimas nebeturi prasmės. Byla grąžinta į pirmos instancijos teismą nagrinėti iš naujo sprendžiant dėl bankroto bylos iškėlimo.

"Arctic Fishing" pagal 2020 m. duomenis turėjo turto už 26,6 mln. eurų. Jos kreditorių reikalavimai siekė per 12,7 mln. eurų.

Atrodytų, kad viskas lyg ir gerai, nes turto yra pakankamai, kad galima būtų padengti skolas. Iš tiesų žvejybos bendrovės turtas aptakus. Materialus turtas – žvejybos laivai, įranga siekė vos per 2 mln. eurų. Likęs per 23,77 mln. eurų turtas – nematerialus. Tai yra žvejybos patentų ir licencijų vertė.

Žvejybos atsisakyti nenorėtų

Per 2020–2021 m. "Arctic Fishing" kai kuriuos kreditorių reikalavimus sumažino. Dalį skolų ji atgavo ir po teisinių procesų Norvegijoje. Nedidelę dalį pinigų gavo už vykdytas konsultacijas dėl žvejybos Arktikos vandenyse.

2022 m. "Arctic Fishing" planavo parduoti tris žvejybinius laivus. Pagal optimistinius skaičiavimus už juos planuota gauti per 821 tūkst. eurų, pagal pesimistinius – apie 182 tūkst. eurų vertinant laivų, kaip metalo laužo, kainą.

Žiniasklaidoje ne kartą buvo minima, kad "Arctic Fishing" turėjo krabų žvejybos laivus "Žalgiris", "Karalius" ir "Jūros vilkas". Jie Barenco jūroje ir kituose Norvegijos vandenyse krabus gaudydavo plaukiodami su Lietuvos vėliava.

Istorija: sumokėjus 53 tūkst. eurų baudą laivas "Jūros vilkas" buvo paleistas iš Rusijos arešto. / "MarineTraffic.com" nuotr.

Net ir pardavusi laivus žvejybos bendrovė "Arctic Fishing" paties žvejybos verslo neplanavo atsisakyti. Ji 2023–2024 m. planavo toliau žvejoti nuomodama ledo klasės laivus.

Tokia optimistinė bendrovės ateitis ir lėmė, kad teismai įžvelgė jos kaip krabų žvejybos įmonės ateitį ir neskubėjo restruktūrizavimo proceso keisti į bankroto procesą.

Vyksta naujas bandymas krabų žvejybos bendrovei "Arctic Fishing" iškelti bankroto bylą.

Šį optimizmą nepalankiai vertino dalis bendrovės kreditorių. Jie Lietuvos apeliaciniame teisme aiškino, kad per 2022 m. ir iš nusakytos 2023 m. perspektyvos neatsirado pagrindo spręsti, kad restruktūrizavimo planas tinkamai vykdomas, bendrovė bus atkurta ir atsiskaitys su kreditoriais.

Kentėjo nuo Rusijos ir prokurorų

Žinia apie "Arctic Fshing" buvo paviešinta po to, kai 2014 m. Rusijos tarnybos Barenco jūroje sulaikė jos laivą "Jūros vilkas". Laivo įgula buvo apkaltinta, kad įplaukė į Rusijos ekonominę zoną, nes pasikeitė jos ribos. Sumokėjus didžiulę 53 tūkst. eurų baudą, laivas buvo išlaisvintas.

Po to bendrovei "Arctic Fishing" teko susidurti su įvairiomis Lietuvos tarnybomis. Ją tikrino Lietuvos valstybiniai darbo inspektoriai, socialinio draudimo pareigūnai. Iškelta pretenzijų, kad laivuose dirbo žvejai ir jūrininkai iš Rusijos, už kuriuos nemokėti mokesčiai.

Įsimintinas ir bendrovės konfliktas su Lietuvos generaline prokuratūra. Lietuvos prokurorai tyrė bylą dėl "Arctic Fishing" įsigytų laivų. Rusijos verslininkams aiškinant, kad laivų pirkimo dokumentai buvę suklastoti, Lietuvos prokurorų prašymu laivai buvo areštuoti ir stovėjo viename iš Norvegijos uostų.

"Arctic Fishing" atstovai aiškino, kad Lietuvos prokurorai dirbantys Rusijos verslo interesams. Po to, kai jie kreipėsi į teismą, prokurorų sprendimas dėl laivų arešto Norvegijoje buvo panaikintas.

Krabų žvejai tikino dėl laivų arešto patyrę beveik 1 mln. eurų nuostolį. Jie per teismus bandė šią sumą prisiteisti iš Lietuvos generalinės prokuratūros, bet nepavyko.

2018 m. Vilniaus apygardos teisme "Arctic Fishing" bendrovei jau buvo iškelta bankroto byla, nes ji įvairioms bendrovėms turėjo daug skolų, buvo ir teisminių procesų, Sprendimas buvo apskųstas ir iškelta bankroto byla, nespėjusi įsiteisėti, galiausiai virto restruktūrizavimo byla.

Šiuo metu tarsi vyksta antrasis bandymas "Arctic Fishing" bendrovei iškelti bankroto bylą.

GALERIJA

  • Istorija: sumokėjus 53 tūkst. eurų baudą laivas „Jūros vilkas“ buvo paleistas iš Rusijos arešto.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jureivis Antanas

Norvegija ir Rusija nustate tarpusavio sienas. Ir nepranese Lietuvai :) istatymo nezinojimas neatleidzia nuo atsakomybes. Is tikruju Juros Vilkas pazeide RU siena ir zvejojo neleistinai. Zinant kas per bahurai stovi uz to arktik fishing visai tikiu kad kapitonas neturejo pasirinkimo kaip zvejoti ten kur ji pagavo. Laivu savininkai smurtavo pries jurinjnkus.. ne taip ten viskas paprasta

pažiūrėtumėt į tu eilinių žvejų telefonuose

nufilmuota kaip ta jūra banguoje ir kaip jie dirba, tai jums vaikučiai plaukai pasistotu net ten kur galvojot, kad ju nėra

Anonimas

O kas valgo tuos krabus ? Manau, Lietuvos pilieciams jų tikrai nelieka. Tad tegul ir bankrutuoja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS