Tėvai širsta: uostamiesčio mokyklose klesti spintelių verslas | KaunoDiena.lt

TĖVAI ŠIRSTA: UOSTAMIESČIO MOKYKLOSE KLESTI SPINTELIŲ VERSLAS

Kai kuriems tėvams įtarimų sukėlė spintelių apmokestinimo tvarka "Ąžuolyno" gimnazijoje. Nuomos sutartis su privačia bendrove pasirašantys klaipėdiečiai stebisi, kodėl pinigais remia verslą, o ne mokyklą. Tokia tvarka nepatenkinta ir miesto valdžia, kuri žada per trejus metus nupirkti spintelių ir perduoti jas švietimo įstaigoms.

Metams – beveik 30 eurų

Klaipėdiečių šeima suglumo, kai dukra parnešė namo sąskaitą ir nuomos sutartį.

"Įtartinas ir, mūsų supratimu, labai negražus bizniukas vykdomas Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijoje. Tikėtina, kad ne tik joje. Visi puikiai žino, kokius kiekius knygų moksleiviams kasdien reikia nešiotis ir kad spintelė daiktams, skirtiems mokslo poreikiams, mokykloje šiandien jau yra kone būtinybė. "Ąžuolyno" gimnazijoje gi ši sritis užleista privačiam verslui pavadinimu "Čiku Raku" (Vilniuje registruota bendrovė "Greeners" – aut. past.). Spintelės nuoma mokymosi laikotarpiui – 4 metams – atsieina ne mažiau kaip 114 eurų. Ir tai tik viena nedidukė spintelė", – stebėjosi klaipėdietis.

Paaiškėjo, kad gimnazijoje spintelės nuoma kainuoja 3,19 euro mėnesiui. Tai reiškia, kad vieniems mokslo metams, neįskaitant vasaros, šis malonumas atsieina apie 29 eurus.

Įvairiais mokesčiais – nuo mokymosi pratybų iki užklasinės veiklos – varginamiems tėvams tai dar viena finansinė našta.

Tačiau labiausiai apmaudą kelia tai, kad jie neturi kitos išeities, kaip tik remti privatų verslą.

Arba nuomok, arba amortizuok jauną stuburą, besitąsydamas su vos pakeliama kuprine.

"Arba nuomok, arba amortizuok jauną stuburą, besitąsydamas su vos pakeliama kuprine. Norom nenorom kyla klausimas, kodėl vienos mokymo įstaigos sugeba, tebūnie, kad ir iš tėvų surinktomis lėšomis įsirengti savas spinteles, tuo metu minėta gimnazija valstybinės įstaigos patalpose suteikia galimybę pinigautis privačiam verslui. Juk mano vaikui pasistatyti privačios spintelės niekas neleistų", – samprotavo gimnazistės tėtis.

Įrengti – per brangu

"Šioje srityje nesu labai kompetentingas, tačiau kyla įtarimų, kad už 114 eurų tokią spintelę galima ne tik išsinuomoti, bet ir pagaminti", – įsitikinęs pašnekovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad progimnazijoje, kur mokosi kitas šeimos vaikas, spintelės priklauso mokyklai, todėl su tokia tvarka susiduria pirmą kartą.

Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė aiškino, kad tėvai neprivalo leisti pinigų spintelės nuomai.

Daiktus mokiniai gali palikti rūbinėje arba nedidelėse daiktadėžėse, kurių kiekvienai klasei skiriama po penkias.

"Teisybė yra tokia, kad mokykla savo spintelių neturi. Turime tik kelias daiktadėžes, jas duodame vaikams nemokamai. Mokykloje yra rūbinė, kurioje galima pasidėti daiktus. Yra ir bendrovė, kuri nuomoja spinteles, tad tie, kurie labai nori, be jokios prievartos gali išsinuomoti", – kalbėjo pašnekovė.

Gimnazijos direktorė sakė nežinanti nuomos kainų, nes viskuo pasirūpina verslininkai – atveža, pastato spinteles bei su tėvais sudaro sutartis.

"Mes tik duodame vietą", – sakė V.Prižgintienė.

Įrengti savo spinteles mokyklai būtų per didelė prabanga.

Mes neturime tam pinigų. Iš kur mums jų paimti?

"Mes neturime tam pinigų. Iš kur mums jų paimti?" – retoriškai klausė direktorė.

Šiuo metu "Ąžuolyno" gimnazijoje mokosi beveik 600 mokinių, tačiau daiktadėžių tėra apie 100. Likusiems vaikams tenka arba nuomotis, arba visai apsieiti be spintelės.

"Be to, kiekvienam jų pastatyti po spintelę mes tiesiog neturėtume vietos", – pridūrė pašnekovė.

"Turėtų būti nemokama"

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės žodžiais, uostamiesčio mokyklose praktika labai įvairi – toli gražu ne visos įstaigos turi savo spinteles.

Tačiau vedėja pritarė tėvams, nepatenkintiems esama situacija.

"Šiaip neturėtų taip būti. Todėl kaip tik dabar atliekame apklausą – skaičiuojame spintelių poreikį. Norėtume, kad spintelės taptų mokyklos nuosavybe ir tėvams nereikėtų nei jų pirkti, nei iš kažkur nuomotis. Tai turėtų būti nemokama", – teigė L.Prižgintienė.

Planuojama, kad per trejus metus bus skiriama pakankamai lėšų, kad spintelės švietimo įstaigose būtų išpirktos.

Švietimo ir mokslo ministerijos Mokyklų veiklos skyriaus vedėjo Alvydo Puodžiuko komentaras:

Švietimo ir mokslo ministerija ne kartą yra priminusi, kad jokios rinkliavos (baldams, įrangai, remontui ir kt.) valstybinėse ir savivaldybių mokyklose teisės aktais nenumatomos. Galimas tik savanoriškas mokyklos rėmimas pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymo reikalavimus ir pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatytą teisę iš gautų pajamų išskaičiuotų (mokėtina) pajamų mokesčio dalimi (iki 2 procentų) paremti pasirinktą subjektą, kuris pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turi teisę gauti paramą (populiariai vadinami 2 proc.). Tai paramos teikimo būdas, nereikalaujantis iš gyventojo papildomų materialinių išlaidų.

Už rinkliavas, jei jos vykdomos teisėtai ir savo noru, atsako mokyklos vadovas. Mokyklos vadovas turi žinoti kas vyksta mokykloje, įteisinti tik tuos savivaldos institucijų priimtus nutarimus, kurie neprieštarauja teisės aktams. Klausimai dėl tėvų teikiamos paramos turėtų būti svarstomi mokyklos taryboje. Šiuo atveju sprendimas dėl mokinių daiktų nemokamo saugojimo problemos, spintelių įsigijimo ar jų nuomos taip pat turėtų būti priimtas tariantis su tėvais gimnazijos taryboje. Ministerija rekomenduoja savivaldybėms, kaip mokyklų steigėjoms, ieškoti galimybių skirti lėšų mokykloms spintelėms įsigyti.

GALERIJA

  • Atsakas: pasak L.Prižgintienės, iki 2020-ųjų spintelės bus nebe verslininkų, o mokyklų nuosavybė.
Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Aušra Kizminskiene

Pirkau Martyno Mažvydo progimnazijoje vaikui spintelę(80 lit.) prieš 8 m., WC įrangą (250 eur.) berniukų WC prieš 3 m. Vaikas išeina baigęs šią mokymo įstaigą, norėčiau viską pasiimti, arba atgauti kompensaciją. Tikiuosi mokykla sąžiningai viską grąžins, juk mokiname vaikus dorai ir sąžiningai elgtis visuomenėje. Džiaugiuosi, kad mano vaikas, mano dėka turėjo puikias higienos sąlygas mokykloje. Dabar atėjo laikas atsiskaityti, nes keliausime į kitą. Manau ir ten tas inventorius pravers JUK NEBUS???? Labdaros nenoriu daugiau daryti nematau prasmės. Tikiuosi gražaus atsiskaitymo ir išsiskyrimo. Pagarbiai mama Aušra.

Leonidas

Gyvename Suomijoje 12 metų. Vaikas mokosi jau antroje mokykloje. Tiek vienoje, tiek tikoje spinteles nuomojamės. Tai įprasta praktika čia. Niekas skundų nerašo, nes supranta, kad spintelė - tai prabangos dalykas ir jomis vaikai naudojasi savo valia nieko neverčiami. Dalis vaikų turi spinteles, dalis - ne. Negi tėveliai neturi kitų, žymiai svarbesnių dalykų, dėl kurių turėtų kviestis žurnalistus?

-

Mes pirkom vaikui spintele kaina buvo apie 24 eurus man regis. Naudosimes 4 metus paskui dovanosim mokyklai. tikrai nereikia ju nuomotis kainos baisios, nupirkti ir palikti dovanu daug pigiau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS