Uostamiestyje vėl kyla panika dėl COVID-19 | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESTYJE VĖL KYLA PANIKA DĖL COVID-19

Uostamiestyje ne tik išaugo greitųjų COVID-19 testų pirkimas, bet ir plinta kalbos apie tai, kad koronavirusas grįžta grėsmingesnis, keliantis didesnį pavojų sveikatai. Tačiau specialistai ramina, kad naujoji šio viruso atmaina nėra itin pavojinga, o susirgimų skaičiai – ne didesni negu kitose Europos šalyse.

Atvejų daugėja

„Klaipėdos“ skaitytoja Rima skundėsi, kad po pasivažinėjimo perpildytame autobuse veikiausiai užsikrėtė koronavirusu.

„Daugėja virusinių infekcijų, ypač COVID-19. Jau į poliklinikas atvežami skiepai ir taip toliau. Rugsėjo 1-ąją važiavau perpildytu autobusu. Buvo daugybė mokytojų, jaunimo. Šalia manęs sėdėjo moteris, kuri visą laiką kosėjo ir čiaudėjo, bet kažkodėl neužsidėjo kaukės. Ir ką jūs galvojate? Nuo rugsėjo 1-osios praėjo dvi su puse dienos ir aš jau karščiuoju, sloguoju, kosėju. Manau, kad žmonės turėtų truputį padoriau elgtis kitų žmonių atžvilgiu“, – sakė Rima.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai informavo, kad, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, ES šalyse (įskaitant ir Lietuvą) COVID-19 ligos atvejų daugėja, tačiau kol kas nerimą keliančių ženklų (sunkesnių ligos atvejų, hospitalizacijos ir mirties atvejų didėjimo) nėra.

Atmaina – nemirtina

„Šiuo metu Europoje užfiksuoti COVID-19 atvejai siejami su SARS-CoV-2 nauju subvariantu / atmaina (Eris / Omicron EG.5.1). Taip pat 34-ąją šių metų savaitę į stebimų atmainų sąrašą įtraukta dar viena nauja atmaina BA.2.86. Informacijos, kad naujos atmainos būtų grėsmingesnės nei kiti šiuo metu cirkuliuojantys viruso variantai, nėra. Lietuvoje SARS-CoV-2 sekoskaitą vykdo ir tendencijas stebi bei skelbia Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kurios duomenimis, Lietuvoje dominuoja BA.2.75 ir BQ.1 atmainos. Situacija panaši kaip kitose Europos šalyse“, – paaiškino NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Ligos sukėlėjas vis dar cirkuliuoja populiacijoje.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė teigė, kad ir šiais metais moksleiviams bus rekomenduojama tikrintis dėl COVID-19 antigeno testais.

Jūratė Grubliauskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Atkreipiame dėmesį, kad nors ekstremalioji situacija dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atšaukta, ligos sukėlėjas vis dar cirkuliuoja populiacijoje ir gali sukelti sunkias ligos formas rizikos grupės asmenims. Sveikatos apsaugos ministerija ir toliau rekomenduoja visiems gyventojams, jaučiantiems COVID-19 ligai būdingus simptomus, atlikti testą ligos nustatymui. Tiek praėjusiais, tiek ir šiais mokslo metais rekomenduosime moksleiviams, kurie jaus ligos simptomus, atlikti SARS-CoV-2 antigeno testą, skirtą savikontrolei, kad būtų sumažintas ligos plitimas“, – paaiškino direktorė.

Gali pasitikrinti namuose

Anot J. Grubliauskienės, Klaipėdos ugdymo įstaigose yra sudaryta galimybė moksleiviams gauti nemokamai testą, skirtą COVID-19 ligai nustatyti.

Mokinys testą gali nemokamai gauti savo ugdymo įstaigoje iš ten dirbančio visuomenės sveikatos specialisto.

Savikontrolės testą galima atlikti mokyklos sveikatos kabinete.

„Jeigu reikalinga pagalba testui atlikti, visuomenės sveikatos specialistas paaiškins ir padės tai padaryti teisingai. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose taip pat sudaryta galimybė tėvams gauti SARS-CoV-2 antigeno testų ėminių iš burnos skysčių arba seilių savikontrolei, kitaip vadinamų „čiulpinukų“, kurie savo atlikimu yra paprastesni ir priimtinesni mažesnio amžiaus vaikams“, – teigė J. Grubliauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Ramus

Ir vėl neteisybę rašote - ne kyla, o KELIAMA panika. Tai du visiškai skirtingi dalykai...

Panieka

Covid atmaina bus stipresnė tiems, kurie vakcinavosi ir kurie sirgo. Mes netapome ir netapsime eksperimento aukomis, nei skiepijomės nei sirgome. 100% kad valdžiagalviai nevakcinavosi, lai susikiša vakcinas į subines.

Palikite

ramybėje vaikus!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS