Italija susigrąžino beveik 800 pavogtų archeologinių radinių | KaunoDiena.lt

ITALIJA SUSIGRĄŽINO BEVEIK 800 PAVOGTŲ ARCHEOLOGINIŲ RADINIŲ

Italija pirmadienį pranešė, kad iš vieno belgų kolekcininko atgavo šimtus nelegaliai surinktų archeologinių radinių, tarp kurių esama datuojamų net VI amžiumi prieš mūsų erą ir kurių vertė siekia 11 mln. eurų.

Beveik 800 „išskirtinai retų ir neįkainojamos vertės“ daiktų, įskaitant stelas, amforas ir kitus dirbinius, buvo rasta per slaptus kasinėjimus Italijos pietrytiniame Apulijos regione, sakoma už kultūros paveldą atsakingo karabinierių departamento pranešime.

Tyrimas prasidėjo 2017 metais, kai Apulijos valstybinė archeologų laboratorija Europos meno kūrinių kataloguose pastebėjo, jog vienam „turtingam belgų kolekcininkui“ priklausančios daunijų genties antkapinės stelos puošybos elementai labai primena stelos fragmentą, eksponuojamą viename muziejuje pietų Italijoje.

Toje belgų kolekcininkui priklausiusioje akmens plokštėje iš Daunijos – istorinio Apulijos regiono – centre trūko vieno elemento.

Vienas restauravimo dirbtuvių pareigūnas pastebėjo, kad muziejaus kolekcijoje esanti stelos dalis yra belgui priklausančioje steloje vaizduojamą skydą ir raitą karį papildanti detalė.

„Per kratą buvo atgautas tikras „archeologinis lobis“, kurį sudarė šimtai Apulijos figūratyviosios keramikos radinių ir daugiau stelų iš  Daunijos. Visi jie buvo neteisėtai eksportuoti iš Italijos, o vėliau konfiskuoti Belgijoje “, – rašoma policijos pranešime.

Italijai pavyko susigrąžinti šiuos radinius, teismui atmetus kolekcininko apeliaciją, nurodė pareigūnai.

Tarp sugrąžintų vertybių yra raudonomis figūromis dekoruotų vazų, amforų, juodos glazūruotos keramikos ir daugybė terakotos statulėlių. Radiniai datuojami VI–III amžiais prieš mūsų erą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS