A. Anušauskas: nesankcionuojant „Belavia“ dalis sankcijų netektų prasmės | KaunoDiena.lt

A. ANUŠAUSKAS: NESANKCIONUOJANT „BELAVIA“ DALIS SANKCIJŲ NETEKTŲ PRASMĖS

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad sankcijos Baltarusijos oro linijoms „Belavia“ turi būti taikomos ir į nuolaidesnę kai kurių Europos Sąjungos valstybių poziciją bei siūlymus netaikyti sankcijų nacionalinei režimo aviakompanijai neturėtų būti atsižvelgta.

Anot ministro, „Belavia“ yra atsakinga už nelegalią migraciją ES pasienyje, todėl sankcijos jai bus pritaikytos. Išbraukus iš sąrašo Baltarusijos avialinijas, sankcijos nebūtų efektyvios, pažymi A. Anušauskas.

„Manyčiau, kad iki to žingsnio nebus prieita, nes tai vienas iš pagrindinių sankcionuojamų objektų, ir, tiesą sakant, dalis sankcijų tiesiog netektų prasmės, nes sankcionuojama aviakompanija, kuri tiesiogiai, labai aktyviai prisidėjo prie nelegalų gabenimo į Europos Sąjungos pasienį“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė jis.

„Ji turi sulaukti sankcijų. Mes suprantame, kad ES yra valstybių, kurios gali turėti ne tokią tvirtą nuomonę ir, be abejonės, tiek Rusija, tiek Baltarusija visada tuo naudodavosi“, – pridūrė A. Anušauskas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pranešė, kad iš Baltarusijai ruošiamų sankcijų paketo viena ES valstybių nori „Belavia“ išbraukti. Pasak G. Landsbergio, užtektų vienos ES narės veto ir sankcijos Baltarusijos aviakompanijai taikomos nebūtų. Kuri tai šalis, ministras nedetalizuoja, tačiau neatmetė, kad tai galėjo būti Vokietija.

Savo ruožtu Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka teigia, kad nė vienas nacionalinių avialinijų „Belavia“ lėktuvas iš Artimųjų Rytų į Baltarusiją migrantų neskraidino.

Jeigu Merkel galvoja apie humanitarinius dalykus, tai Lukašenka – apie propagandinius dalykus.

Atomazgos dar nemato

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad šią savaitę du kartus su neteisėtu Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka kalbėjusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel turėjo suprasti, kad susiduria su režimu, kuris kiekvieną judesį išnaudoja propagandai.

„Jeigu Merkel galvoja apie humanitarinius dalykus, tai Lukašenka – apie propagandinius dalykus. Jis siekia režimą ir situaciją, kurią jis pats sukūrė, parodyti kitoje šviesoje. Jam tikrai nerūpi žmonės: ar jie būtų prie sienos, ar kur kitur. Aš manau, kad nesvarbu, kokius sau tikslus kėlė Vokietijos laikinoji kanclerė, tačiau Lukašenka tai gana sėkmingai išnaudoja savo dezinformacijai ir propagandai“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė ministras.

„Vokietija turėjo suprasti, kad susiduria su tokiu režimu, kuris kiekvieną judesį išnaudos propagandai. Taip ir atsitiko. Lukašenkos interesas yra parodyti, koks jis yra partneris... Aš manau, kad jei norime kalbėtis apie humanitarinius dalykus, mes neišvengsime tokio požiūrio. Jis (A. Lukašenka – ELTA) instrumentalizuoja kiekvieną judesį link jo ir panaudoja savo naudai“, – pridūrė A. Anušauskas.

Ministras kritiškai įvertino ir tai, kad A. Merkel savo pokalbių su A. Lukašenka dėl migrantų krizės nesuderino ir plačiau neaptarė su ES partneriais – ypač tomis valstybėmis, kurios tiesiogiai susijusios su krize.

„Kiekviena valstybė saugo savo suverenumą ir joks susitarimas, kuris paliestų tiesiogiai tą valstybę, negali būti sudaromas jai už nugaros“, – akcentavo ministras.

Nepaisant pastarąsias dienas vykusių Minsko ir Berlyno pokalbių dėl migrantų krizės bei Europos Komisijos patvirtinimo, kad bus surengtos „techninės derybos“ su Baltarusija, siekiant sutarti, kaip galėtų būti repatrijuoti migrantai, A. Anušauskas mano, kad dar anksti kalbėti apie krizės atomazgą. Kita vertus, pažymi jis, esama situacija pasienyje kol kas nereikalauja ir kreiptis į NATO partnerius, kad būtų aktyvuotas 4 straipsnis.

„Ačiū Dievui, tokių kriterijų atitikimo nėra. Bet jei situacija aštrėtų, radikaliai keistųsi pagal mūsų nustatytus kriterijus, tai, manau, nebūtų abejonių, kad vienareikšmiškai ir vieningai visos Valstybės gynimo tarybą sudarančios institucijos priimtų tokį sprendimą“, – apibendrino ministras A. Anušauskas.  

Įvertino incidentą, kai tarnybinis šuo įkando migrantui

Trečiadienio naktį baltarusių pasieniečių apakintam Lietuvos tarnybiniam šuniui įkandus migrantui, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad tarnybinio šuns panaudojimas atitinka visus teisinius karinės gynybos įstatymo pagrindus. Anot jo, sienos apsaugos tarnybos pareigūnai privalo visais įmanomais būdais saugoti sieną. 

„Mes sieną saugome visais būdais, tarnybinio šuns naudojimas taip pat yra vienas iš tų būdų. Tai teisėtas būdas, šunys yra apmokyti, bet jeigu šuo pasijaučia blogai, šiuo atveju, buvo akinamas baltarusių pasieniečių, pasidaro neramus, tampa sunkiau kontroliuoti, be abejonės, gali būti tokių incidentų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui” sakė A. Anušauskas. 

Anot ministro, sienos saugojimas su tarnybiniu šunimi nėra išskirtinis atvejis ir migrantai turi įvertinti tai, kad nelegalus sienos kirtimas gali turėti pasekmių.  

„Jis (atvejis) nėra šiuo atveju išsiskiriantis ar reikšmingas, niekas nebuvo nei sužeistas, nei sužalotas, nei kreipėsi pagalbos. Bet kokiu atveju reikia suprasti, įžengęs į kitos valstybės teritoriją per sieną, ją pamėginant pažeisti, tu gali susidurti su atoveiksmiu. Jis yra pagal mūsų įstatymus patvirtintas (...). Turime vertinti, tie žmonės atlieka pareigą ir kokius būdus jie naudotų atlikdami pareigą, kadangi viskas yra pagal įstatymą, mes esame vis tiek jų pusėje”, – kalbėjo A. Anušauskas. 

ELTA primena, kad Lietuvos pasieniečio šuo trečiadienio naktį įkando vienam iš nelegaliai sieną kirtusių migrantų. Incidentas įvyko, kai Lietuvos pasieniečiai mėtė migrantų daiktus į Baltarusijos teritoriją, norėdami užkirsti kelią jiems įkurti stovyklavietes Lietuvos teritorijoje. 

Priartėjus Lietuvos pareigūnams su tarnybiniu šunimi, Baltarusijos pareigūnai akino Lietuvos pasieniečius prožektorių šviesa. Kol kiti migrantai stojosi, vienas migrantas, pasilikęs gulėti, nebuvo pastebėtas ir tarnybinis šuo jam įkando į koją. Netrukus Lietuvos pasienietis šunį suvaldė. Kaip pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis, migrantas nenukentėjo ir pagalbos neprireikė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Artūras

Ko tas anušauskas , kuris pasiskelbias neva kažkoks ministras laksto per pseudožiniasklaidas ir reklamuojasi? Ka jis neturi ka veikti? Jau savo fantazijų pasakų knygeles išpardavė lakstydamas po kaimus. Iš tikro, tai kam dirbti ministru, neva krašto apsaugos apie kurį tu nieko neišmanai. Tegul dirba patarėjai. O aš vojažais per pseudožiniasklaidas savo kliedesiais su skaitytojais pasidalinsiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS