A. Armonaitė siūlo parduoti Seimo viešbutį | KaunoDiena.lt

A. ARMONAITĖ SIŪLO PARDUOTI SEIMO VIEŠBUTĮ

Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė siūlo atsisakyti skandalų nuolat lydimo Seimo viešbučio ir jį parduoti.

Trečiadienį ji  įregistravo Statuto pataisą, kurioje siūloma pripažinti negaliojančiu Seimo statuto straipsnį, kuriame numatomas Seimo narių aprūpinimas gyvenamosiomis patalpomis.

Pritarus šios Statuto pataisoms,  anot A. Armonaitės, Seimo nariai, kaip ir visi dirbantys asmenys, galėtų pasirinkti kur ir kokį būstą nuomotis. Seimo Valdyba, jos nuomone, galėtų apsvarstyti galimybę dalį ar visą nuomos sumą kompensuoti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, kaip tai yra numatyta Estijoje.

„Ruošiant šį projektą pasikonsultavome su kolegomis kitose Europos valstybėse. Paaiškėjo, jog tokia praktika neturi analogų, kai pati valstybė nuosavybės teise turi savo viešbutį, kurį prižiūri ir išlaiko“,- sako A. Armonaitė.

Ji siūlo sekti Estijos pavyzdžiu, kurios parlamentarai nuomos išlaidas gali kompensuoti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

„Estijoje parlamentarai gauna papildomas parlamentines lėšas (jų paskirtis panaši, kaip ir Lietuvoje – parlamentinei veiklai skirtos lėšos), už kurias gali nuomoti būstą. Tačiau daug parlamento narių tokia galimybe netgi nesinaudoja“, – teigė A. Armonaitė. 

Seimo narės duomenimis, pvz. Prancūzijos parlamentarams yra apmokamos nakvynės privačiuose viešbučiuose, Didžiojoje Britanijoje valstybė subsidijuoja nuomą arba suteikia ją viešbučiui išsinuomoti. Švedijoje pasiūloma nuomoti vieno kambario butą arba suteikiama subsidija būsto nuomai, Vengrijoje parlamentarams yra nuomojami butai, o Ukrainoje parlamentarų kambariai nuomojami privačiuose viešbučiuose arba suteikiamos lėšos nuomai savarankiškai.

Seimo kanceliarijos duomenimis, Seimo viešbučio pastato likutinė vertė yra 6,3 mln. eurų (vertinta 2017 m.). Kasmet Seimo viešbučio išlaikymas valstybei kainuoja 123 tūkst. eurų (komunalinės paslaugos, teritorijos priežiūra, remontas, baldai, inventoriaus įsigijimas, administratoriaus darbo užmokestis ir t. t.) Taip pat įprastai išlaidos padidėja Seimo kadencijų pasikeitimo metais, kai reikia atlikti papildomus remonto darbus, baldų, įrangos pirkimus.

Žiniasklaida pastaruoju metu atskleidė ne vieną atvejį, kai Seimo viešbutis yra naudojamas ne pagal jo pirminę paskirtį – suteikti gyvenamąjį plotą Seimo nariams, kurie neturi nekilnojamojo turto Vilniuje. Žiniasklaida skelbia, jog Seimo viešbutyje kai kurie Seimo nariai patys negyvena, gyvena jų artimieji. Kiti Seimo nariai - turi nekilnojamo turto Vilniuje, bet jį yra išnuomoję ir tuo pat metu naudojasi galimybe nemokamai gyventi Seimo viešbutyje.  

Anot A.Armonaitės, toks neatsakingas parlamentarų elgesys diskredituoja viso Seimo reputaciją ir skatina rimtai svarstyti galimybę atsisakyti valstybinio viešbučio.

V. Tomaševskis pritaria

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, reaguodamas į Seime įregistruotus siūlymus atsisakyti Seimo viešbučio paslaugų, teigia esąs įsitikinęs, kad tai seniai reikėjo padaryti.

LLRA-KŠS lyderis įsitikinęs, kad dabartinė Seimo viešbučio nuomos tvarka leidžia daryti parlamentarams spaudimą ir sudaromas nepagrįstas įspūdis, kad visi asmenys, kurie nuomojasi butą Seimo viešbutyje, yra nesąžiningi.

„Kad žmonės nebūtų mulkinami, aš manau, reikėtų atsisakyti, kadangi Seimo nariai gyvens savo būstuose ir mažiau bus būdų ir galimybių spausti Seimo narius. Kadangi Seimo nariai yra ir sąžiningi, ir nesąžiningi, o dabar daromas toks ažiotažas visuomenei, kad visi Seimo nariai blogi, kad žmonės nebepasitikėtų Seimu“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo V. Tomaševskis.

Kadangi Seimo nariai yra ir sąžiningi, ir nesąžiningi, o dabar daromas toks ažiotažas visuomenei, kad visi Seimo nariai blogi, kad žmonės nebepasitikėtų Seimu.

Anot V. Tomaševskio, esminė problema, kad Seimo valdyba iki šiol nėra nustačiusi aiškios tvarkos dėl Seimo viešbučio nuomos.

„Valdyba turėtų nustatyti aiškią tvarką, kad po to nebūtų dviprasmybės. Dabar šitoje tvarkoje numatyta, kad galima turėti būstą Vilniuje ir gauti viešbutį – tai nėra uždrausta. Reikėjo normalią tvarką nustatyti, tada visiems būtų aišku“, – kalbėjo parlamentaras.

V. Pranckietis: gražiai skamba, bet įgyvendinti neįmanoma

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, vertindamas siūlymą atsisakyti Seimo viešbučio, sako, kad apie tai jau anksčiau daug kartų buvo diskutuota ir šį kartą, jo nuomone, priimti tokį sprendimą tikriausia nepavyks.

„Prieš trejus metus diskutavome apie tai. Tai buvo ne pirmoji diskusija, kad Seimo viešbutį galima  būtų parduoti kaip brangų objektą. Diskusijos vyko, ar statytis naują viešbutį ar suteikti žmonėms galimybę kažkaip kompensuojant išlaidas apsigyventi bet kur. Tas klausimas kilo jau daug kartų ir turbūt nebus padaryta nieko“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Jo nuomone, tai gražiai skambantis siūlymas, kurio neįmanoma įgyvendinti.

„Manau, kad šioje Seimo kadencijoje tikrai niekas nesiims sprendimo. Šitas pateiktas projektas yra gražiai skambantis, bet jo neįmanoma kaip nors įgyvendinti“,- sakė V. Pranckietis.

Jis nemano, kad šios kadencijos Seimas turėtų priiminėti sprendimus kitai kadencijai.

„Mes neturėtume priimti sprendimo kitiems parlamentarams. Mes turėtume tokius sprendimus priiminėti ir prisiimti atsakomybę už tuos sprendimus“, – sakė V. Pranckietis.

Manau, kad šioje Seimo kadencijoje tikrai niekas nesiims sprendimo.

Jis paminėjo diskusijas dėl naujo viešbučio statybų, bet, anot jo, nebuvo vieningos nuomonės, kad tos statybos būtų pradėtos.

„Mano idėja buvo ta, kad teritorijoje prie Seimo atsirastų viešbutis ne tik Seimo nariams, bet ir Seimo svečiams, kad būtų bendra saugoma teritorija, bendras įėjimas, kad būtų daug automobilių stovėjimo vietų, kad kiekvienas pakviestas į Seimą žmogus turėtų kur pasistatyti automobilį. Taip būtų parodytas dėmesys žmonėms, kurie atvyksta į Seimą. Tokie siūlymai neturėjo palaikymo ir iki šiol nieko nėra padaryta“, - sakė  V. Pranckietis.

Dėl Seimo viešbučio naudojimo parlamento vadovas, kuris sako turįs ten „specialius  apartamentus“ nemato didelės problemos.

„Jeigu ten gyvena 80 ar 100 narių ir nuskambėjo 3 kažkokie faktai, tai atrodo, kad dangus negriūva. Jeigu tie žmonės naudojasi pagal galiojančias taisykles, tai tikrai jie nieko nepažeidinėja‘ ,- sakė V. Pranckietis.

ELTA primena, kad portalas 15min.lt paskelbė, kad Jaroslavui Narkevičiui, kaip Seimo nariui, skirtame bute Seimo viešbutyje galimai gyvena ne jis, o jo dukra Karolina Narkevič. Pagal Seimo statutą, Seimo narių artimieji gali gyventi šiuose butuose tik tada, kai juose gyvena patys parlamentarai.

LRT radijas pranešė, kad įtariama, jog parlamentaro Zbignevo Jedinskio sūnus gyvena tėvui skirtame bute Seimo viešbutyje

Taip pat viešojoje erdvėje pasirodė informacijos, kad Seimo viešbutyje gyvena ir tie parlamentarai, kurie turi butus Vilniuje. Tarp tokių Seimo narių keli valdantieji. „Valstietis“ Darius Kaminskas. Politikas LRT radijui teigė, kad Seimo viešbutyje gyvena todėl, kad Vilniuje turimą įvairų nekilnojamąjį turtą jo žmona nuomoja. Kita „valstietė“ Laimutė Matkevičienė prisipažino gyvenanti Seimo viešbutyje, nes, kaip aiškino ji, savo butą yra užleidusi sūnui ir jo šeimai. Anot LRT radijo, tarp šių politikų patenka ir „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė. Politikė aiškino, kad galimybe gyventi Seimo viešbutyje naudojasi todėl, kad nevairuoja automobilio.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė pastarąją savaitę etikos sargams adresuotame kreipimesi prašė pripažinti, kad ir konservatorė Agnė Bilotaitė piktnaudžiavo savo, kaip Seimo narės, teisėmis, laikė užėmusi nenaudojamą ir valstybės lėšomis išlaikomą butą Seimo viešbutyje, nors jame pati negyveno bei apie tai neinformavo Seimo kanceliarijos.

Kreipimesi prašoma įvertinti, ar konservatorė A. Bilotaitė neturėtų grąžinti į valstybės biudžetą lėšų, kurias valstybė sumokėjo už jai skirto būsto išlaikymą.

GALERIJA

  • A. Armonaitė siūlo parduoti Seimo viešbutį
  • A. Armonaitė siūlo parduoti Seimo viešbutį
  • A. Armonaitė siūlo parduoti Seimo viešbutį
  • A. Armonaitė siūlo parduoti Seimo viešbutį
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

deinis

Prieš parduodant reikėtų paskaičiuoti ,jei metams kainuoja 123 000 ,tai kiek kainuotų ,jei reikėtų mokėti mokant po kokius 300 ir daugiau už nuomą parlamentarams į metus ,kitas dalykas juk tas bendrabutis stovėtu ne vieną dešimtmetį paremontuojant koki kraną,priklijuont kokia plitelę,kur dabar kelia didelę grėsmę ,bet čia tikriausia numatyta kažkam pusvelčiui parduoti ,,tai ne pirmas atvejis ,sklypas už aurą ,mažeikia už litą it taip toliau ,tad siūlau paskaičiuoti ar liktu koks euras mums buvusiems komūnizmo rūmų statytojams,rūmaą sugriovė ,jei taip padavinėsime ar nesugrius ir ta maža litxuianija.

Anonimas

Šveicarijoje parlamento nariai negauna algos, jiems didelė garbė tarnauti tautai nemokamai.

Ekonomistas

Būtina eiti prie demokratijos ir valstybėje suvienodinti gyvenimo sąlygas visiems žmonėms,tai yra būtina panaikinti Seimo nariams visas lengvataslllelengvatas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS