Dėl VSD pažymos Liberalų sąjūdis kreipėsi į teismą | KaunoDiena.lt

DĖL VSD PAŽYMOS LIBERALŲ SĄJŪDIS KREIPĖSI Į TEISMĄ

Opozicinis Liberalų sąjūdis kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, reikalaudamas, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) paneigtų apie partiją paskleistas žinias, jog tai koncerno „MG Baltic“ įkurta ir kontroliuojama partija.

Antradienį teismui įteiktą ieškinį pasirašė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Teismo prašoma neatitinkančiais tikrovės ir kenkiančiais partijos reputacijai pripažinti  išslaptintoje ir paviešintoje VSD pažymoje naudojamus teiginius, kad „2006 metais koncernas MG įsteigė pilnai kontroliuojamą partiją“, kad Lietuvos Respublikos Liberalų Sąjūdis (LRLS) įsteigtas vadovaujant koncerno „MG Baltic“ vadovams Dariui Mockui ir Raimondui Kurlianskiui, kad steigiamai partijai buvo parinktas vadovas, kad LRLS –ilgalaikis minėto koncerno politinis projektas.

Taip pat prašoma įpareigoti VSD ne vėliau kaip per dvi savaites nuo teismo sprendimo paskelbti paneigimą nurodytose žiniasklaidos priemonėse.

E. Gentvilo teigimu, VSD pažymoje pateikiama nepagrįsta, tikrovės neatitinkanti ir Liberalų sąjūdžio dalykinę reputaciją žeminanti informacija.

„Pažymėtina, kad paviešinta tik viena iš 13 Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui VSD pateiktų pažymų, kuri išimtinai liečia Liberalų sąjūdį ir kuri daugiau kaip tris savaites viešai aptarinėjama“, – rašoma ieškinyje.

Tokiais valstybės institucijų veiksmais ne tik pažeidžiama ir menkinama Liberalų sąjūdžio dalykinė reputacija, tačiau daroma didžiulė žala demokratiniam valstybės režimui, varžant demokratijos pagrindus sudarančias, Konstitucijoje ir tarptautiniuose teisės aktuose garantuojamas teises dalyvauti valstybės valdyme, teigia liberalai.

Anot pareiškėjų, nuo 2016 metų Liberalų sąjūdis aktyviai persekiojamas siekiant eliminuoti jį iš politinės arenos. Tam pasitelkiamos teisėsaugos struktūros, epizodiškai atskleidžiant ikiteisminio tyrimo medžiagą, pasitelkiant Vyriausiąją rinkimų komisiją, pažeidžiant nekaltumo prezumpcijos ir eilę kitų teisinės valstybės principų, iš partijos atimamas finansavimas.

VSD pažymoje pateikiama nepagrįsta, tikrovės neatitinkanti ir Liberalų sąjūdžio dalykinę reputaciją žeminanti informacija, nurodo partija.

„Liberalų sąjūdžio nepagrįstas siejimas su politinės korupcijos byloje įtariamu koncernu „MG Baltic“, pateikiant šią politinę partiją ne kaip Lietuvos piliečių (rinkėjų), o koncerno „MG Baltic“ interesų atstovą, Liberalų sąjūdį įvardijant „MG vadovų pilnai kontroliuojama partija“, „įsteigta faktiškai MG kontroliuojama partija“, „ilgalaikis politinis projektas“ ir pan. kompromituoja LRLS kaip politinę partiją, žemina jos dalykinę reputaciją“, – rašoma ieškinyje.

Taip pat pabrėžta, kad paviešinta tik viena iš 13 Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui VSD pateiktų pažymų – ta, kuri išimtinai liečia Liberalų sąjūdį.

„Tokiais valstybės institucijų veiksmais ne tik pažeidžiama ir menkinama Liberalų sąjūdžio dalykinė reputacija, tačiau daroma didžiulė žala demokratiniam valstybės režimui, varžant demokratijos pagrindus sudarančias, Konstitucijoje ir tarptautiniuose teisės aktuose garantuojamas teises dalyvauti valstybės valdyme“, – teigia Liberalų sąjūdžio lyderis.

„Skleisdamas tikrovės neatitinkančius teiginius VSD veikė nesąžiningai prisidėdamas prie LRLS vykdomo persekiojimo ir siekio eliminuoti LRSL kaip politinę partiją iš valstybės valdymo“, – teigia jis.

Minėta VSD pažyma prieš kelias savaites išslaptinta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto prašymu. Komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl interesų grupių poveikio politiniams procesams.

Trečiadienį komiteto patvirtintose išvadose nurodoma, kad koncerno „MG Baltic“ vadovai ėmėsi įgyvendinti politinį scenarijų, pagal kurį siekta įkurti naują, koncerno interesus tenkinančią liberalų partiją. Įsteigus su koncerno „MG Baltic“ vadovais artimai susijusią politinę partiją, Lietuvos liberalų sąjūdį, per mažiau nei 10 metų koncernas „MG Baltic“ tapo įtakingiausia Lietuvos verslo ir galios grupe.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aha

Agonija

ina

Gerai, kad kreipėsi. Galioja nekaltumo prezumpcija. Ir apskritai - tas viešumas dėl vis tiek tendencingo viešumo, kam jis naudingas? Tokius " viešumus" turi įrodinėti juristai. Teisinės valstybės pamatas. Kada nors tokie viešumai atsigręš prieš pačius valstiečius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS