Prezidentė siūlys drausti politikams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose | KaunoDiena.lt

PREZIDENTĖ SIŪLYS DRAUSTI POLITIKAMS DALYVAUTI VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ KOMISIJOSE

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Viešųjų pirkimų tarnybos direktore Diana Vilyte ketvirtadienį aptarė viešuosiuose pirkimuose iškylančias problemas. Prezidentė po šio susitikimo siūlys keisti Viešųjų pirkimų (VP) įstatymą.

Prezidentės vyriausioji patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė teigė, kad susitikimo metu prezidentė aptarė ne tik įsisenėjusias viešųjų pirkimų srityje esančias problemas, bet ir šios dienos aktualijas.

„Ką tik paskelbtas korupcijos suvokimo indeksas signalizuoja, kad Lietuva jau kelerius metus įstrigusi toje pačioje vietoje. Norint atitikti aukščiausius skaidrumo standartus, būtina vengti politinio pasitikėjimo tarnautojų dalyvavimo komisijoje, priimant sprendimus dėl viešųjų pirkimų“, - sakė prezidentės vyriausioji patarėja.

Kaip patikino patarėja, prezidentė siūlys keisti VP įstatymą ir siūlys pataisą, uždraudžiančią politinio pasitikėjimo tarnautojams ir valstybės politikams dalyvauti VP komisijose.

Tačiau pagrindas, kuriame mes dabar esame, toks, kad reikia labai aiškiai pasakyti, kas turi būti įstatyme, nes bandoma ieškoti įstatymų spragų, kaip galima būtų elgtis.

VPT direktorė D. Vilytė po susitikimo teigė, kad Lietuva ES kontekste VP srityje susiduria su konkurencijos problemomis.

„Europos Komisijos švieslentėje, kurioje mes lyginamos su kitomis ES valstybėmis, Lietuva geltonuoja. Turime bėdų su keliais kriterijais. Vieni jų - ekonominio naudingumo taikymas VP ir tik vieno tiekėjo dalyvavimas“, - sakė D. Vilytė.

Pasak jos, su prezidente aptarta problema, kai įmonės, patekusios į nepatikimų tiekėjų arba melagių sąrašą, įsteigia antrines įmones ir toliau sėkmingai dalyvauja VP.

„Įstatymas numato galimybę, jei yra įrodymų, kad ta įmonė buvo įsteigta tuo tikslu, perkančiosioms organizacijoms leisti pašalinti tiekėją iš VP procedūrų. Tačiau praktikoje matome, kad šia galimybe perkančios organizacijos nesinaudoja“, - teigė VPT direktorė.

Kalbėdama apie siūlymus uždrausti politikams dalyvauti VP komisijoje, D. Vilytė teigė, kad Lietuvoje norėtųsi daugiau sveiko proto ir sąžinės, kai problemas būtų galima spręsti ne per draudimus, bet per pasitikėjimo struktūras.

„Tačiau pagrindas, kuriame mes dabar esame, toks, kad reikia labai aiškiai pasakyti, kas turi būti įstatyme, nes bandoma ieškoti įstatymų spragų, kaip galima būtų elgtis“, - pridūrė ji.

Viešuosius pirkimus Lietuvoje vykdo apie 4 tūkstančiai organizacijų. 2017 m. viešuosiuose pirkimuose įsigyjamų darbų, prekių ir paslaugų vertė siekė 4,7 mlrd. eurų, tai prilygsta 12 procentų tų metų šalies bendrojo vidaus produkto.

S. Skvernelis: turi būti numatytos alternatyvos

Politinio pasitikėjimo pareigūno dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose užtikrina vykdomo pirkimo skaidrumą, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Mes tokią praktiką turėjome, kai pati institucija susidėliodavo sąlygas, ir vertinimus padarydavo, ir pirkimą padarydavo (...) bandome riboti, o tai yra įmanoma, politinio pasitikėjimo pareigūno dalyvavimu“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė premjeras.

Prezidentė D. Grybauskaitė siūlys įstatymų pataisas, uždrausiančias politinio pasitikėjimo pareigūnams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijų veikloje, ketvirtadienį pranešė šalies vadovės patarėja.

Anot S. Skvernelio, tokiu atveju turėtų būti numatytos alternatyvos, kad viešųjų pirkimų komisijos nebūtų vien institucijų.

„Turėtų būti labai aiškiai (numatyta – BNS), kas turėtų dalyvauti iš išorės, tai yra ne institucijai priklausančių asmenų, tiek komisijos veiklos, bet vertintų veiklą. Jei paliksime savose sultyse, patiems spręstis, turėsime tas problemas, kurias turėjome dešimtmečius“, – teigė S. Skvernelis.

Diskusijos šiuo klausimu kilo, portalui 15min.lt paskelbus, kad premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas buvo Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) bei kelių kitų įstaigų viešųjų pirkimų ekspertu.

Kelis NMA pirkimus laimėjo verslininko, viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio įmonė „VIP Viešosios informacijos partneriai“. Žiniasklaidoje iškelti klausimai, ar tai gali būti susiję su D. Gudelio ir premjero Sauliaus Skvernelio dažnais viešai neskelbtais susitikimais.

Pats T. Beržinskas sako jokio interesų konflikto neįžvelgiantis.

„Interesų konflikto visiškai nematau, nes manęs nesieja su jokia viešųjų ryšių įmone nei giminystės santykiai, nei kažkokie finansiniai įsipareigojimai, o pažįstu aš ne tik Darių Gudelį, bet praktiškai visų didžiųjų viešųjų ryšių agentūrų vadovus, mūsų santykiai yra dalykiniai, o premjero įspėti, tokios prievolės aš neturiu“, – žurnalistams sakė T. Beržinskas.

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši pateiktų korupcijos rizikos vertinimą dėl politinio pasitikėjimo pareigūnų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose.

GALERIJA

  • Prezidentė siūlys drausti politikams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose
  • Prezidentė siūlys drausti politikams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose
  • Prezidentė siūlys drausti politikams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose
Roberto Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

...

O gal paprasčiau tuos poLytikus iškart sušaudyt?

zelemunčikas

Reguliuoti viešūjų pirkimų komisijas,politikai galės tik nuotoliniu būdu.

nesuvokiantiems - KOMISIJOJE :)

man tik keista , kad antrą kadenciją prezidentauja ir tik dabar siūlo ? Gal nereikėjo su masiuliu to "tulpių pašto " , o reikėjo kalbėti apie politikų dalyvavimą komisijose ? Ar tada tiko ir pirkimai ir politikai ? :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS