Sh. Zhifei: būtina nutraukti neramumus ir apsaugoti Honkongą | KaunoDiena.lt

SH. ZHIFEI: BŪTINA NUTRAUKTI NERAMUMUS IR APSAUGOTI HONKONGĄ

Masinis incidentas, kurį sukėlė Honkongo specialiojo administracinio regiono (SAR) vyriausybės ginčas dėl įstatymo pakeitimo, suintensyvėjo ir nenustojo net ir vyriausybei nutraukus pareiškimą.

Demonstracijos Honkonge peraugo į didžiulį smurtą

SAR policija visuomet teikė apsaugą įvairioms taikioms demonstracijoms, kurias rengė Honkongo bendruomenė, tačiau birželio 12 d. kai kurie radikalūs veikėjai tyčia pradėjo smurtinius sukilimus. Tokie veiksmai visiškai peržengė taikių demonstracijų ribas ir peraugo į kraštutinį smurtą. Sukilimams pasitelkiamos priemonės nuolat atnaujinamos, intensyvumas ir destruktyvumas didėja. Tai tiesiog šokiruoja.

Radikaliųjų grupuočių nariai puola policijos pareigūnus su plytomis, metaliniais strypais, nuodingais, sveikatai žalingais skysčiais, dūminėmis bombomis ir kitomis priemonėmis, taip suardydami policijos gynybos liniją. Kai kurie priešinasi net nukąsdami pareigūnams pirštus ar bandydami juos padegti. Yra ir tokių, kurie interneto svetainėse ragina naudoti mirtinas priemones policijai atakuoti. Per smurtinius susirėmimus sužeistas 461 žmogus, iš jų – 139 policijos pareigūnai. Šie kraštutiniai smurto atvejai sutrikdė normalią visuomenės darbo ir gyvenimo veiklą bei padarė didelės žalos Honkongui. To negali toleruoti jokia civilizacija ar teisinė, įstatymais valdoma valstybė.

Sąmoningi žmonės suvokia, kad dabartinį Honkongo chaosą sukėlė radikalūs aktyvistai, o niekuo dėti ir klaidinami piliečiai blaškosi tarp dviejų pusių. Vis dėlto radikaliųjų antiKinijos šalininkų palaikymas sukelia chaosišką situaciją Honkonge ir leidžia grėsmingų politinių tikslų kurstymą.

Kai kurie remia radikalias smurtines grupuotes ir koordinuoja, vadovauja ir finansuoja jas. Jie ragina kovotojus įsitraukti į vadinamąją nebendradarbiavimo kampaniją ir įgyvendinti „ypatingą spaudimą“, bandant priversti visus Honkongo piliečius įsitraukti į politinius ginčus ir suaktyvinti socialinius konfliktus.

Kinijos vyriausybė tvirtai laikosi principų „viena valstybė, dvi sistemos“ ir „nutraukti neramumus, atkurti tvarką“ 

Honkongas – neatsiejama Kinijos dalis. Siekti jo klestėjimo ir stabilumo – tiek Kinijos žmonių, įskaitant ir Honkongo tautiečių, tiek centrinės valdžios bendras noras.

Honkongas visados bus neatskiriama Kinijos dalis. Bet koks taip vadinamas „kelias į nepriklausomybę“ atves į aklavietę.

Per pastaruosius 22 metus, nuo pat Honkongo perdavimo Kinijai, Kinijos vyriausybė tvirtai laikėsi „vienos šalies, dviejų sistemų“, „honkongiečiai valdo Honkongą“, aukšto autonomijos lygio išsaugojimo politikos. Honkongas išlaikė savo statusą kaip tarptautinis finansų sistemos, prekybos, transportavimo centras, jis žinomas kaip laisviausia pasaulio ekonominė sistema, o verslo aplinka ir tarptautinis konkurencingumas įgijo platų tarptautinės bendruomenės pripažinimą.

Honkonge vykusios demonstracijos ir smurto proveržiai tęsiasi du mėnesius. Radikalūs smurtiniai veiksmai visiškai sulaužė teisės, moralės, humaniškumo ribas, sugriovė teisinį pagrindą Honkongo klestėjimui ir stabilumui, sudavė stiprų smūgį Honkongo gyventojų ekonominei gerovei, socialinei tvarkai, tarptautiniam įvaizdžiui. Susidurdami su tokia sudėtinga situacija, vis daugiau žmonių suvokia, kad Honkonge šis chaosas tęstis nebegali. Teisinio valdymo ramstis destabilizuotas, o Honkongo klestėjimo ir stabilumo siekiai nebėra garantuoti. Šis konfliktas tapo išlikimo kova dėl Honkongo ateities. Jis jau pasiekė tokią stadiją, kai nebeįmanoma atsitraukti, kova su chaosu jau yra tapusi primygtiniausiu Honkongo visuomenės reikalavimu ir visuotiniu konsensusu. Pastaruoju metu įvairiausių Honkongo sluoksnių atstovai dalyvavo masiniuose susibūrimuose ir skelbė pareiškimus Honkongui apsaugoti, kuriuose jie ragino išsaugoti teisinį valdymą, priešintis smurtui – taip išreiškė dominuojančią Honkongo visuomenės žmonių valią.

Kinijos vyriausybė tvarko Honkongo reikalus pagal Honkongo pagrindinį įstatymą, remia Honkongo specialaus administracinio regiono vyriausybės valdymą pagal „viena šalis, dvi sistemos“ principus ir jos savarankišką bei tinkamą dabartinės chaoso situacijos suvaldymą. Tačiau Kinijos vyriausybė ir Kinijos žmonės tikrai neatsisakys konstitucijos ir pagrindinio įstatymo suteiktų teisių, ir nesėdės rankas sudėję ir nežiūrės į chaotišką, nepaliaujamai eskaluojamą Honkongo situaciją. Mūsų pareiga – apsaugoti Honkongą, rūpintis šiuo Azijos perlu, kad jis neprarastų savo blizgesio.

Honkongas visados bus neatskiriama Kinijos dalis. Bet koks taip vadinamas „kelias į nepriklausomybę“ atves į aklavietę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS