E. Pašilis apie ieškinį teismui: tikrai nekovoju prieš valstybę | KaunoDiena.lt

E. PAŠILIS APIE IEŠKINĮ TEISMUI: TIKRAI NEKOVOJU PRIEŠ VALSTYBĘ

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sako nekovojantis prieš valstybę ieškiniu dėl darbo gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme.

Pasak generalinio prokuroro, šiuo ieškiniu jis siekia atkreipti atsakingų institucijų dėmesį į saugių darbo sąlygų užtikrinimą, taip pat solidarizuojasi su nukentėjusiais darbuotojais.

Kreiptis į teismą patarė Vyriausybė

„Tikrai nekovoju prieš valstybę, esu aukštas pareigūnas, šitas sprendimas tikrai buvo ne vieną dieną svarstytas“, – trečiadienį žurnalistams komentuodamas ieškinį teismui sakė E. Pašilis.

„Man tikrai apmaudu, kad aš turiu, būdamas aukštas pareigūnas, aiškintis dėl pateikto ieškinio, bet aš tikiuosi, kad bus atkreiptas dėmesys atsakingų institucijų, kad turi būti sisteminis požiūris į darbo sąlygas. Mes turime ne tik teisėjus, prokurorus neapsaugotus, mes turime policininkus, ugniagesius, gydytojus, kurie dažnai nėra apsaugoti dėl agresyvių pacientų“, – kalbėjo generalinis prokuroras.

Pasak jo, kreiptis į teismą paskatino ir birželį priimta neskundžiama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartis, kuria gyvsidabriu užterštame teisme dirbusiems žmonėms buvo priteista 344,5 tūkst. eurų neturtinės žalos. Ieškinius valstybei šioje byloje pateikė 31 asmuo: teisme dirbę teisėjai, tarnautojai, advokatai, prokurorai.

Mes turime ne tik teisėjus, prokurorus neapsaugotus, mes turime policininkus, ugniagesius, gydytojus, kurie dažnai nėra apsaugoti dėl agresyvių pacientų.

„Mes turime LAT sprendimą, kad buvo žala padaryta, likusių besikreipiančiųjų grupė yra keletas teisėjų, valstybės tarnautojų ir aš, matyt, tie likę žmonės taip pat tikėjosi, kad kažkokiu būdu jų teisės bus įgyvendintos, jie kreipėsi į Vyriausybę ir buvo patarta, kad vienintelis kelias yra teismo sprendimas“, – kalbėjo generalinis prokuroras.

Anksčiau kitiems gyvsidabriu užteršto teismo darbuotojams teikiant ieškinius E. Pašilis situaciją komentuodamas žurnalistams teigė pats iš valstybės žalos neketinantis teistis.

„Mano tokia pozicija – aš dirbu valstybei, tad negalėčiau teikti jai ieškinio. Pati valstybė turėtų priimti sprendimą, ar reikia atlyginti padarytą žalą. Aš niekur nesikreipiau, tačiau ir nesmerkiu tų, kurie tai padarė. Kiekvienas pilietis turi konstitucinę teisę kreiptis į teismą dėl jam padarytos žalos“, – 2015 metais „Lietuvos rytui“ yra sakęs E.Pašilis.

Trečiadienį klausiamas, dėl kokių priežasčių pakeitė nuomonę, generalinis prokuroras teigė, kad „LAT sprendimas buvo vienas iš tų argumentų, kad tikrai ta žala padaryta“.

„Solidarizuojuosi su likusiais darbuotojais, priešingu atveju galbūt aš paneigčiau teises į gynybą apskritai ir sakyčiau, kad atsitikus tokiam atvejui riekia tylėti. Norėtųsi sisteminio valstybės institucijų požiūrio. Pats kreipimasis yra labiau simbolinis, tai nėra noras praturtėti valstybės sąskaita“, – kalbėjo generalinis prokuroras.

Naujienų portalas delfi.lt trečiadienį pranešė, kad dėl buvusio darbo gyvsidabriu užterštame teisme generalinis prokuroras E. Pašilis į teismą padavė Lietuvos valstybę.

Anot portalo, E. Pašilis iš valstybės prašo priteisti ne tik padarytą neturtinę žalą, bet ir priedus prie atlyginimo už darbą, dirbtą esant nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų, iš viso – keliasdešimt tūkstančių eurų.

Kartu su generaliniu prokuroru į teismą kreipėsi dar trylika asmenų – visi jie, kaip ir E. Pašilis, anksčiau dirbo, o kai kurie ir iki šiol dirba Ukmergės teisme.

Byla susijusi su įvykiais Ukmergės teisme, kuomet dar 2003 metais teisme rasta gyvsidabrio, o dar didesnis jo kiekis buvo surastas 2012 metais, atliekant signalizacijos tvarkymo darbus.

Teisėjų ir teismo darbuotojų ieškinys, kuriuo prašoma priteisti kelis šimtus tūkstančių eurų, perduotas Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Ieškovai teigia, kad patyrė turtinę ir neturtinę žalą: patyrė nusivylimą, kad nebuvo garantuotos jų saugios darbo sąlygos, jaučia nerimą ir nežinią dėl apsinuodijimo gydymo, pasekmių savo sveikatai ir t. t.

Anot portalo, E. Pašilis anksčiau buvo pripažinęs, kad dar 2013 metų vasarą turėjo labai rimtų sveikatos problemų ir svarstė, kad tai galėjo būti susiję su darbu gyvsidabriu apnuodytame teisme. Prieš paskiriant jį generaliniu prokuroru E. Pašilis dirbo teismo pirmininku.

Premjeras:  jis naudojasi savo teise

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ieškinį dėl darbo užterštame gyvsidabriu teisme pateikęs generalinis prokuroras Evaldas Pašilis „kaip kiekvienas pilietis naudojasi savo teise“.

„Aš vertinu generalinį prokurorą kaip bet kurį Lietuvos pilietį, turintį civilines teises, ir tas teises jis gali ginti taip, kaip kiekvienas pilietis“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras.

„Jis pasirinko tokį kelią, kitokio teisinio kelio, matyt, nėra atlyginti patirtą žalą, o, kiek žinau, prokuroras nukentėjo, ir pakankamai stipriai. Dėl to jis naudojasi kaip kiekvienas pilietis savo teise“, – generalinio prokuroro ieškinį komentavo S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

...

"Melagis melavo, per tiltą važiavo...". :/

pelyte

jis turetu sedet kaip pelyte po sluota.Gal kas zinot nors viena gera jo darba..... ?

geda

matosi visai neturi sazines jausmo nes kai teta sodino i kede aiskino kad sveikas ir nesikreips del kompensacijos o dabar net praejus senaties terminui kiaules akimis nori pinigu uz senai padaryta zala
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS